SPAS S NEBA Bez aviogostiju neće se popuniti hoteli na Poluotoku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarski hotelijeri nadaju se otvaranju zračnih koridora
Otvorili smo, spremni smo, a gosti... to je već neka druga priča. Jako velik broj rezervacija je otkazan. Naši gosti su pretežno iz dalekih zemalja (Amerikanci, Britanci, Kanađani, Australci)... u kojima su epidemiološke mjere i neputovanja još aktualni, a avionski promet nije normaliziran. Mi se pokušavamo orijentirati na druge goste, domaće ljude i one kojima su granice otvorene te imaju mogućnost putovanja, govori Vjekoslav Bobić iz hotela Almayer
Zvonko KUCELIN/Zadarski list
Zadarski hotelijeri smatraju kako su najteži turistički dani ipak iza nas

Hoteli na zadarskom Poluotoku polako počinju otvarati svoja vrata, ali nažalost, još uvijek malobrojnim gostima. Ciljane skupine za hotele u gradu su male grupe, daleke destinacije te »city hopping«- gosti, a ove godine ih, barem zasad, nema. Što se tiče malih grupa, grupiranje turista nije poželjno u epidemiološkom smislu. Nadalje, u dalekim destinacijama je slika puno lošija nego kod nas, avionske linije dobrim dijelom još nisu uvedene, a onim turistima koji će i doći ove godine nije do »city hoppinga« - svaka dva dana drugi grad, već više ciljaju na izolirane kuće na odmor u kojima će se zadržavati duže.

Desetak noćenja dnevno u hostelu Forum

Među prvima je otvorio Boutique Hostel Forum, još 15. svibnja i popunjenost hotela je oko 10 ljudi na dan. Kako kaže Frane Skoblar, voditelj marketinga u Turisthotelu, pod kojim je i ovaj hostel, jasno je da to nije ni približno prošlogodišnjim brojkama, niti dobu godine u kojem se nalazimo.
- Kapacitet hostela je oko 100 gostiju, a prije dva dana sam vidio da je tog dana ostvareno deset noćenja. Broj gostiju u hostelu jako oscilira iz dana u dan i ovisi i o danu u tjednu pa je teško povući paralelu s prošlogodišnjim brojkama, ali od otvorenja 15. svibnja do danas otprilike je desetak noćenja na dan. Teško je i prognozirati nešto za ubuduće, s obzirom da su navike gostiju hostela takve da svoj smještaj rezerviraju samo par dana prije dolaska. Također, bez aviogostiju, neće sigurno biti osjetnog pomaka, posebno tu mislim na smještaje na Poluotoku. Ipak, vjerujemo da će se normalizacijom cjelokupnog stanja i uvođenjem zračnih koridora stvari poboljšavati. Mislim da su najgori dani ipak iza nas, istaknuo je Skoblar.
Hoteli kojima je direktorica Mladenka Štura, Bastion i Art hotel Kalelarga još nisu otvorili, iako spremno čekaju »u niskom startu«.
- Bastion ćemo otvoriti kad se radovi na Muraju primaknu kraju, kad prilaz hotelu bude koliko-toliko pristojniji, a buka od radova smanjena. Ali općenito, što se tiče rezervacija, jako je loše i trenutno ni nema naznaka da će biti neki pozitivni pomak. Ono rezervacija što je bilo, uglavnom je otkazano. Naši su gosti iz dalekih destinacija, primjerice, Amerike, Brazila gdje su sad jako kritične situacije. Osim njih, naši gosti su grupe, a sad je ograničen broj mjesta u autobusima i minibusevima, kombijima, te im se onda ili grupe smanjuju, ili se mora uzeti dva vozila pa cijena raste..., govori Štura.
No, predaje, dodaje direktorica, nema.

Cijene ne treba rušiti

- Iako hoteli ne rade, mi radimo stalno i apsolutno - na promociji destinacije i smještajnih objekata, na prodaji. Što se tiče standarda, vezano za mjere zaštite, pored svega do sad, sad još samo nadograđujemo standarde, sve u cilju zaštite naših radnika i gostiju. Ništa to nije problem, mi smo spremni, ali bukinga jednostavno nema, govori Štura, dodajući da smatra da nije pametno sniziti cijene i rušiti razinu destinacije jer da dobar dio gostiju trenutno ne bi došao niti da imaju sve gratis.
- Mislim da cijene uopće ne igraju ulogu trenutačno nego jesu li otvorene granice, jesu li potrebni testovi, samoizolacija po povratku kući i tako dalje. Na kraju krajeva, ta cijena je ionako formirana ovisno o nekom pogonu, koji održava tu uslugu, kojeg treba financirati te o samoj razini kvalitete. Ako bismo rušili cijene, morali bismo rušiti razinu usluge, počevši već od namirnica za sam doručak pa tako u svakom segmentu nadalje. A to onda nije više ta razina usluge koja se sad nudi, govori Štura.
Očekuje da će hoteli ipak otvoriti negdje između 15. lipnja i 1. srpnja.
- Mi nismo nikad ni bili previše atraktivni u srpnju i kolovozu kad je najjači kupališni turizam, nego od ožujka do srpnja pa od polovice kolovoza do studenog. Ove godine smo pretsezonu izgubili, vidjet ćemo što će biti s posezonom. Ljude smo zadržali, mi smo spremni za sve, borit ćemo se pa ćemo vidjeti, govori Štura.

Gosti iz dalekih destinacija se ne približavaju

Slično kazuje i Vjekoslav Bobić iz hotela Almayer.
- Otvorili smo, spremni smo, a gosti... to je već neka druga priča. Jako velik broj rezervacija je otkazan. Naši gosti su pretežno iz dalekih zemalja (Amerikanci, Britanci, Kanađani, Australci)... u kojima su epidemiološke mjere i neputovanja još aktualni, a avionski promet nije normaliziran. Mi se pokušavamo orijentirati na druge goste, domaće ljude i one kojima su granice otvorene te imaju mogućnost putovanja. Iako u medijima vlada neka euforija oko ovogodišnjeg turizma, realna slika je daleko od toga. To ne znači da treba odustati, treba se boriti, ostati na tržištu, održati razinu usluge, sačuvati ljude i zdravlje, ali neke previlike ambicije za ovu sezonu zaista nemamo. No, treba dočekati i sljedeću sezonu, govori Bobić, dodajući da su oni ipak otvorili vrata Almayera.
- Tu je restoran, tu su naši zaposlenici. Oni su više od radnika, mi smo jedan kolektiv od desetak ljudi o kojima ovisi isto toliko obitelji. Hotel je veliki sustav i ima velike troškove čak i kad ne radi. Ali ne možemo sad zatvoriti na godinu dana, pritajiti se dok sve ne prođe. Istina je da će zbog socijalne distance najviše nastradati hotelijeri jer će ljudi radije ići u kuće za odmor na duže vrijeme, a koncept ‘city hoppinga’ na kojem hoteli u gradu dobrim dijelom počivaju, ne vjerujem da će ove godine uopće postojati, zaključuje Bobić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno