Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Čin vjere i ufanja kao i ljubavi«

04.06.2021. 08:20


Prošle nedjelje mjesto Luka bilo je središte dugootočke duhovnosti. Doživjaj za pamćenje. U crkvi Svetog Stjepana, don Tomislav Vlahović, župnik mjesta Sali, Žmana i Luke predvodio je svečano euharističko slavlje. Prvu Svetu pričest, malog Isusa u svoje srce, prvi put su primili vjeroučenici, Leticia Ramov i Siana Milat.
U to slikovito mjesto glagoljaša na ovaj svečani događaj sakramenta svete Potvrde pristigli su djedovi i nane, rodbina i prijatelji iz raznih krajeva Lijepe Naše. Njima su se pridružili žitelji iz susjednih dugootočnih župa. Sa svojim glazbenim programom i pjesmama slavlje sakramenta svete Potvrde uveličali su članovi Dječjeg crkvenog zbora.
U svojoj propovjedi don Tomislav nadahnuto je zborio o sakrametu svete Potvrde, poručivši roditljima kako treba voljeti svoju djecu, odgajajući ih u Kristovoj ljubavi.
– Naši prvopričesnici željni su Isusa, ovo je njihov istinski susret ljubavi i dobrote. Krštenje i Potvrde stoje u uskoj međusobnoj vezi. Čin vjere i ufanja kao i ljubavi, zajedno s pokajanjem preduvjet su za plodno i valjano primanje sakramenta Krištenja i Potvrde. Iz samog slavlja proizlazi kako je učinak sakramenta Potvrde puni izljev Duha Svetoga, kao što je nekoć bio podijeljen apostolima na dan pedesetice. Svaka krštena osoba koja još nije potvrđena može i treba primiti sakrament Potvrde. Potvrda se daje samo jednom i ona utiskuje u dušu duhovni biljeg, karakter koji označuje kako je Isus Krist kršćanina obilježio pečatom svoga duha i zaodjenuo ga snagom odozga kako bi postao njegovim svjedokom, istaknuo je u svojoj homiliji župnik Tomislav Vlahović.


Crkveni zbor
U crkvenom zboru su na klavijaturi Judita Didović te vjeroučiteljica Nada Dominis. Djeca koja su uveličala svečanu Prvu pričest s liturgijskim pjesmama: Uđite s hvalama, Prmi ove darove, Danas smo sretni, Sva moja ljubav, Cvijeće za Mariju su: Bella Petešić, Dita – Maria Gašpar, Tina Bonja, Benjamin Gašpar, Tonka Kršulja, Franica Lezaić, Chiara Didović, Tara Petešić, Valentina Beneti, Laetitia Grafin von Strahle, Teodora Milić, Karla Šešelja, Enola Petešić, Marijela Orlić, Ivona Petešić Frka, Hana Milić, Tia Mihić, Tea Raljević. Na gitari je zbor popratio žmanski glazbenik i pjevač Dino Žampera