Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Danas se slavi moleći, hodajući, pjevajući…”

04.06.2021. 08:02


Novigradska djeca s košaricama bacaju cvijeće ispred Presvetog, crkveni pivači pjevaju na tradicionalan novigradski način, riva je okupana mirisom cvijeća, ružmarina i tamjana. Nakon što su vjerski obredi i običaji dugo bili ograničeni epidemiološkim mjerama, jučer je na blagdan Tijelova, u Novigradu održana sveta misa i procesija s Presvetim.
Kako je rekao o. Josip Galić, novigradski župnik, to je dan kad se manje govori, a slavi se Tijelo i Krv Kristova hodajući, moleći, pjevajući…
– Danas smo na poseban način prožeti Duhom Svetim, svetim Otajstvom, želimo posvjedočiti ljubav prema svome Kristu koji dolazi na svijet, predaje se i umire za nas. Svjedočiti da pripadamo tom Isusu, tom kralju, tom mirotvorcu, toj ljubavi koja se daje za život naš, za život svijeta. Zato je potrebno da svojim pogledom, ponašanjem, zračenjem propovijedamo i onima koji ga nisu prihvatili ili možda jesu djelomično, milošću Božjom, rekao je Galić u propovijedi.
Nakon mise, procesija se uputila rivom pa kroz staru kuću, zaustavljajući se na postajama na kojima je otac čitao evanđelje i blagoslivljao vjernike. Škalinama su se spustili natrag u crkvu na završnu molitvu i blagoslov, a procesija je završila pjesmom Tebe Boga hvalimo.


U katedrali sv. Stošije u Zadru
Jučer, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potom i tijelovsku procesiju ulicama Zadra, od katedrale prema crkvi sv. Šime gdje je nadbiskup Puljić blagoslovio puk s Presvetim.
U slavlju su sudjelovali svećenici grada Zadra, redovnici i redovnice iz zadarskih samostana i redovničkih zajednica te vjernici gradskih župa.
– Sudjelovanjem u misnom slavlju i u tijelovskoj procesiji iskazujemo svoju živu vjeru u Isusa Krista koji je Kruh života, nazočan u presvetoj Euharistiji. Procesija je javni iskaz vjere i zajedništva okupljene Crkve Božje te dolikuje da ona bude dostojanstvena i pobožna, poručio je mons. Puljić, potaknuvši puk da svjedočki iskazuje ljubav prema Kristu u otajstvu Euharistije.