Ovog će ljeta 3.000 sezonaca dobiti posao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na zadarskom Zavodu bilježe veću potražnju za radnom snagom
Situacija je nalik prošloj i 2019. godini kada je bila velika potražnja za stručnom radnom snagom. Najtraženiji su kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice i čistačice, počevši od restorana pa do kafića te hotelskih kuća i kampova. Potražnja je velika, a velike hotelske kuće već su u travnju zaposlile svoje ljude koji su i inače bili na mjeri stalnog sezonca, a zapošljavanje se nastavlja, kaže Sandra Vukić, pročelnica zadarskog Područnog ureda HZZ-a
Arhiva ZL
Iz podataka zadarskog Zavoda za zapošljavanje mogu se iščitati očekivanja od sezone

Pad broja zaraženih koronavirusom i početak turističke sezone prilika je mnogim nezaposlenima da posao pronađu barem u ljetnim mjesecima. S obzirom na veći broj gostiju i sve bolju procijepljenost i stranaca i domaćih, ove se godine očekuje da bi na području Zadarske županije moglo biti zaposleno i do 3.000 sezonaca, doznajemo od Sandre Vukić, pročelnice zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Velika potražnja za stranim radnicima

- Situacija je nalik prošloj i 2019. godini kada je bila velika potražnja za stručnom radnom snagom u ugostiteljstvu i turizmu. Najtraženiji su kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice i čistačice, počevši od restorana pa do kafića te hotelskih kuća i kampova. Potražnja je velika, a velike hotelske kuće već su u travnju zaposlile svoje ljude koji su i inače bili na mjeri stalnog sezonca, a zapošljavanje se nastavlja. Do 1. srpnja očekujemo popunjenost svih kapaciteta, a osim radnika s našeg područja koji već godinama rade sezonski, tu su i nove nezaposlene osobe koje su izrazile želju za radom u sezoni, kaže Vukić.

Zanimljivo je da je i ove godine velika potražnja za stranom radnom snagom, napominju u HZZ-u, odnosno za radnim dozvolama za rad u turističkim i ugostiteljskim objektima u našoj zemlji, osobito na otocima.

- Takve se dozvole određenom procedurom također traže preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji daje mišljenje, a Ministarstvo unutarnjih poslova odobrava uvoz radne snage. S obzirom na sadašnju potražnju, očekujemo da će do 1. srpnja većina ove potražnje biti zadovoljena. Što se tiče zapošljavanja stranaca, sezonskim poslovima smatraju se poslovi u trajanaju do šest mjeseci, te se poslodavci koji angažiraju stranu radnu snagu u trajanju do 90 dana ne trebaju najaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, već se mogu direktno obratiti MUP-u i putem njihove procedure dobiti dozvolu za posao, ističe Vukić, pojašnjavajući i neke zanimljivosti vezane za zapošljavanje stranih državljana.

Nekima lakše u Njemačku nego na otok

- Strana radna snaga najviše dolazi iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a riječ je o ljudima koji već godinama rade u sezoni, i to najviše po otocima na koje naši ljudi ne žele migrirati, najčešće iz obiteljskih razloga. Stoga većina poslodavaca angažira radnu snagu iz navedenih zemalja. Zadnje tri godine ta je potražnja otprilike na istom nivou s obzirom da se i radi o istim ljudima koji rade kod istih poslodavaca, kaže Vukić.

Na pitanje kako, pak, komentira činjenicu da svake godine moramo uvoziti radnu snagu čak i za otoke, unatoč znatnom broju nezaposlenih, pročelnica napominje kako je to zapravo svugdje u svijetu postalo uobičajeno.

- Naši građani odlaze u europske zemlje, drugi dolaze k nama i to će u budućnosti postati jedna konstanta. Najvažnije je u svemu da oni kvalitetno obavljaju svoj posao, a očito je da je nekad ljudima lakše otići na rad u Njemačku nego na Dugi otok, zaključuje Vukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno