Uz trud i rad presudila je ljubav prema hrvatskom jeziku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Antonela Žuža najbolja na državnom natjecanju
Za natjecanje sam se počela pripremati još prošle školske godine, kada su sva natjecanja, zbog epidemioloških razloga odgođena. Od početka ove školske godine, bilo je jako malo vremena za pripreme, između državnog natjecanja za sedme razrede i školskog natjecanja za osme razrede. Tako da sam se, unatoč problemima i pomalo čudnoj situaciji, u kontinuitetu pripremala za natjecanje, priča Antonela Žuža
Marin GOSPIĆ
Učenica Antonela Žuža i mentor Vilko Dujmović

Antonela Žuža, učenica osmog razreda u Osnovnoj školi Stanovi, nova je državna prvakinja iz hrvatskog jezika.

Antonela se za ovogodišnje natjecanje počela pripremati još prošle školske godine. Pandemija joj je, kako kaže, dobro došla, jer se u potpunosti posvetila pripremama za natjecanje.

Zahtjevan ispit, zaslužena titula

- Za natjecanje sam se počela pripremati još prošle školske godine, kada su sva natjecanja zbog epidemioloških razloga odgođena. Od početka ove školske godine, bilo je jako malo vremena za pripreme, između državnog natjecanja za sedme razrede i školskog natjecanja za osme razrede. Tako da sam se, unatoč problemima i pomalo čudnoj situaciji, u kontinuitetu pripremala za natjecanje. Prestanak održavanja nastave u školi mi je čak i dobro došao jer sam imala puno više vremena posvetiti se učenju za natjecanje, objašnjava Antonela i kaže kako se za natjecanje većinom pripremala online.

- Učenje i pripreme smo većinom obavljali preko aplikacije Teams. Iako mi je lakše kada se pripreme obavljaju uživo, sve smo uspjeli obaviti bez većih problema, kaže nam Antonela.

- Ispit se sastojao od gramatičkog dijela i povijesti hrvatskog jezika. Ispit mi, osobno nije bio pretežak, jer sam se dobro pripremila. Mislim da bez puno rada i truda nikada ne bih stigla do ovog rezultata, jer su ispiti na državnoj razini osobito zahtjevni. Ispit sam pisala u školi. Mentorima i profesorima hrvatskog jezika nije bilo dozvoljeno da budu uz nas prilikom pisanja ispita, ističe Antonela Žuža.

Antonelu smo upitali koliko joj znači biti državna prvakinja iz hrvatskog jezika te hoće li to utjecati na njezin odabir srednje škole.

- Vrlo je laskava titula državna prvakinja u hrvatskom jeziku. Učenici, koji se i inače natječu u znanju, puno se trude da postignu što bolji rezultat. Posebno mi je drago jer jako volim hrvatski jezik i puno mi znači činjenica da sam državna prvakinja u predmetu koji toliko volim, objašnjava Antonela te dodaje kako ima i drugih interesa, osim hrvatskog jezika.

Najbolji mentor

- Osim hrvatskog, posebno me zanimaju i fizika i geografija. U geografiji sam od petog razreda sudjelovala u natjecanjima, te sam prošle godine bila šesta u državi. Iz fizike nisam sudjelovala na natjecanjima, jer sam se fokusirala na hrvatski jezik, priča nam osmašica iz "Stanova".

Iako je kraj osmog razreda blizu, Antonela još uvijek nije potpuno sigurna koju će srednju školu izabrati.

- Još uvijek nisam potpuno sigurna u koju ću se srednju školu upisati. Ono što znam jest da ću pokušati upasti u jednu od gimnazija. Zasada su mi favoriti Gimnazija Jurja Barakovića, a pošto sam prilično dobra u matematici, postoji mogućnost da ću se prijaviti i u Gimnaziju Franje Petrića, govori Žuža, dodajući kako joj je profesor Vilko Dujmović najbolji mentor do sada.

- Profesor Dujmović vrlo je predan poslu i angažiran u dodatnoj nastavi, što mi svakako služi kao dodatna motivacija da nastavim raditi i učiti. Jer, ako profesor nije motiviran i željan pomoći učeniku, tada, po mom mišljenju, nikako ne može doći do zadovoljavajućeg rezultata, zaključuje Antonela.

Antonelin uspjeh veliki je podstrek i za njezinoga mentora Vilka Dujmovića, koji se zajedno s njom svojski trudio pripremiti za zahtjevno natjecanje iz hrvatskog jezika.

- Za mene je ovaj rezultat potvrda kvalitetnoga rada i uspješnoga pristupa učenicima, ne samo na dodatnoj nastavi već i u redovitoj nastavi hrvatskoga jezika, ali i poticaj za daljnje usavršavanje u svome pozivu. Također, iznimna mi je čast nastaviti uspješan niz kolegica i kolega Osnovne škole Stanovi, uvaženih profesora hrvatskoga jezika koji su sa svojim učenicima ostvarivali zapažene rezultate na natjecanjima i smotrama, kaže Dujmović.

Kako je i sama Antonela rekla, bez kvalitetnih i temeljitih priprema te dobre suradnje s mentorom nikada ne bi došla do pozicije državne prvakinje. Proces priprema i učenja bio je dug i mukotrpan, ali se i Antoneli i njenom mentoru na kraju splatio.

Ponosni na uspjeh

- Kako bismo se što bolje pripremili, nastojali smo proći što više testova s prijašnjih natjecanja težeći obuhvatiti i razjasniti što više pojedinost koje bi mogle biti zastupljene, a bilo ih je, doista, poprilično, objašnjava Dujmović, te ponosno ističe veliki uspjeh svoje učenice.

- Ogroman je to uspjeh koji je iziskivao puno rada, odricanja i posvećenosti s Antoneline strane, ali i odvažnosti da se odmjeri znanje s vrsnim poznavaocima hrvatskoga jezika diljem Hrvatske, iza kojih stoji predan rad i suradnja s iskusnim mentorima, kaže Dujmović, te ističe kako samo znanje i volja za učenjem nisu dovoljni za velike rezultate.

Ono što čini razliku između dobrog i izvrsnog učenika, jer ljubav prema učenju i nastavnom predmetu, zbog koje, čak i kad je teško, ne nedostaje motivacije.

- Da bi ovakav rezultat bio moguć, potrebna je i ljubav prema hrvatskome jeziku, te snažna natjecateljska motivacija i želja za znanjem i neprekidnim napredovanjem. A kada se još uzme u obzir kontinuitet svih 39 natjecatelja i visoka razina znanja, koja u kategoriji učenika 8. razreda u bodovnom smislu nikada nije bila veća, jasno nam je koliki je podvig biti najbolji među izvrsnima. Zaista sam neizmjerno ponosan na uspjeh svoje učenice, zaključuje Dujmović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)