Više stabala, manje betona - poručili sa Zelenog piknika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga Eko Zadar pozvala građane na druženje u Vruljici
Naše okupljanje bilo usmjereno isključivo na rastuću prisutnost betoniranih površina, primjerice, mnogih stambenih zgrada koje niču u gradu praktički bez zelenila i na koje se građani sve više žale, te nekih idejnih projekata, primjerice Vitrenjaka, istaknula je Travica dodavši kako je sada loptica u rukama gradske vlasti
Marin GOSPIĆ
Svatko je pronašao svoj zeleni kutak

Udruga Eko Zadar u parku Vruljica u srijedu je organizirala aktivistički Zeleni piknik, druženje građana kojim su htjeli skrenuti pažnju na rastući problem betonizacije javnih zelenih površina, te provođenje građevinskih zahvata u kojima nije jasno osiguran prostor za zelene površine.

Zadar za sve

Okupljeni građani i predstavnici udruge Eko Zadar uživali su u lijepome vremenu, zelenilu i ljepoti parka Vruljica, koji je trenutačno predmet intenzivnog uređenja od strane gradske vlasti. U parku bi uskoro trebao biti sagrađen senzorički park za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, planira se uređenje boćališta te izgradnja vježbališta za građane.

Danira Travica, organizatorica druženja u Vruljici, kratko nam je rekla kako ni u kojem slučaju nisu protiv uređenja parka te izgradnje dodatnih sadržaja za sve Zadrane, a naročito nisu protiv uređenja senzoričkog igrališta kojim bi se postigla što bolja uključenost djece i mladih s poteškoćama u svakodnevni život. Kao ekološku udrugu zanimalo ih je hoće li zbog uređenja parka i najavljenih projekta doći do sječe stabala i narušavanja prirodnog okoliša u parku. Istinski cilj njihovog okupljanja bio je upozoriti građane na rastuću betonizaciju u gradu.

Više stabala, manje betona

Sve je više projekata, naročito onih građevinskih, gdje se u izgradnji i uređenju prostora nedovoljno pažnje pridaje osiguranju prostora za sadnju stabala i autohtonih biljaka.

- Naglasak na projektu uređenja Vruljice je bio građanska inicijativa, a moja uloga je prvenstveno bila potaknuti sugrađane na javno izjašnjavanje svojih viđenja, mišljenja i opažanja. Nisam osuđivala sam idejni projekt, a smatram da se možemo složiti da je pravo na sumnju zajamčeno svima, bez obzira na organizaciju i ulogu, kaže Travica, te dodaje kako je cilj druženja bio upozoriti građane i vlast na devastaciju prirode u nekim dijelovima grada.

- Osim toga, smatram da je bitno spomenuti i da je naše okupljanje bilo usmjereno isključivo na rastuću prisutnost betoniranih površina, primjerice mnogih stambenih zgrada koje niču u gradu praktički bez zelenila i na koje se građani sve više žale, te nekih idejnih projekata, primjerice, Vitrenjaka, pojašnjava Travica istaknuvši kako je sada loptica u rukama gradske vlasti koja treba odlučiti kako uskladiti rastuće potrebe grada i gospodarski napredak s očuvanjem prirode i zaštite okoliša.

Na potezu je gradska vlast

- Smatram da su građani svoje mišljenje iskazali, a sada je na upravi Grada hoće li se ono uzeti u obzir pri budućim izvedbama projekata. Nakon razgovora s gospodinom Antom Ćurkovićem, koji nas je posjetio u parku, obećano nam je da se stabla neće uklanjati i da će se maksimalno očuvati postojeće zelene površine i ljepota parka, kazala je Travica zaključivši da će vrijeme pokazati jesu li uvažene želje građana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Gidra
Dukić već kupio dvotaktola i super95,...e moj narode!....