Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zračna luka Zadar očekuje promet 200 posto veći od lanjskog!

04.06.2021. 11:43


Otkako je Ryanair, najveći europski zračni prijevoznik, potkraj ožujka objavio ponovno otvaranje baze u Zračnoj luci Zadar optimizam se vratio na velika vrata u turistički sektor Zadarske županije. Tada najavljena dva bazna zrakoplova, u međuvremenu su se povećala na tri, a Ryanair će sa čak 78 tjednih letova, povezivati Zadar s rekordnih 37 odredišta od kojih je čak 17 novih, čime će hrvatski korisnici imati mogućnost odabira brojnih europskih odredišta od srpnja 2021. godine.
Nova baza pokrenut će zračni promet, samim tim i turizam na zadarskom području, a s obzirom na očekivano otvaranje Europe u ljetnim mjesecima i nastavak programa cijepljenja, priča je počela na najbolji mogući način.


Letovi počeli ranije
U Zračnoj luci saznajemo kako su letovi počeli i ranije od najavljenog te su umjesto dvije početne linije u lipnju, u Ryanairu ubrzo reagirali na povećani interes za Zadar i uveli 8 linija ranije od planiranog. Linije za Krakow, Bruxelles, Düsseldorf, London i Prag već su krenule, dok je za Dublin linija krenula 2. lipnja, za Poznan 3. lipnja, a za Marseille će 6. lipnja. Naknadno se dodatno pojačava promet od 15. lipnja uslijed povećanog interesa za Zadar pa tako možemo od sredine lipnja letjeti za Wroclaw, Gdanjsk, Beč, Göteborg, Manchester, Bukurešt, Marseille i Rim.
– Ryanair je u zadnjih 14 godina bio i ostao glavni partner Zračne luke Zadar. Povratak baze s 37 linija, od kojih je čak 17 novih, u sezoni i izazovnom vremenu u kojem se moramo boriti za svakog putnika, nije samo dobra vijest, već je i potvrda naše izvrsne suradnje kojoj se nadamo i ubuduće, ističe direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.
Nedavni posjet vrha turističke branše iz Poljske pokazao je kako za Hrvatsku i Zadar kao destinaciju vlada nezapamćen interes. Kako je prigodom posjeta istaknuo gospodin Pawel Niewiadomski, predsjednik Poljske turističke komore, skoro 80% Poljaka bira Hrvatsku kao svoju destinaciju u kojoj bi provelo ljetne praznike. To je vidljivo i po popunjenosti zrakoplova koji nam slijeću iz Poljske. Na 6 destinacija imamo 7 linija Ryanaira i LOT-a.


Izvrsna suradnja s aviokompanijama
I iz Lufthansa grupe reagirali su na vrijeme, pa su tako već u svibnju počeli letjeti zrakoplovi Lufthanse dva puta tjedno iz Frankfurta i Münchena, te Austrian Airlinesa svakodnevno iz Beča, dok naša domaća kompanija i njihova Star Alliance partnerica Croatia Airlines održava domaće linije za Pulu i Zagreb, te međunarodnu za Frankfurt.
Kao i svake godine s nama je i Eurowings s linijama za njemačke gradove Düsseldorf, Stuttgart, Köln, Hamburg i Berlin. Do kraja lipnja svoje letove započet će i EasyJet s vezom za Amsterdam, za Basel, London, Milano i Berlin, a također do kraja mjeseca za Zadar počinje letjeti i Vueling za Rim. Ove godine za Zračnu luku Zadar ponovno se može letjeti Luxairom za Luxembourg, Transaviom za Paris, te Iberiom Express za Madrid, dok je novost na zadarskom aerodromu kompanija S7 s linijom za Moskvu.
– Iznimno smo optimistični ove sezone u kojoj očekujemo oporavak nakon COVID krize. Ako se ove najave, barem samo i dijelom ostvare možemo očekivati između 350 i 400.000 putnika, što je 200 posto više u odnosu na lani. Ipak, s obzirom na najave može se dogoditi i veći promet, a na takav ishod ne možemo se požaliti, zaključuje Klišmanić.




Nove linije Ryanaira iz Zadra
U Zračnoj luci saznajemo i koji su novi tjedni letovi iz Zadra: Aarhus, Bari, Bologna, Bremen, Bucharest, Budapest, Edinburgh, Gdańsk, Liverpool, Maastricht Aachen, Naples, Newcastle, Paris Beauvais, Rome Ciampino, Växjö/Kronoberg, Warsaw Modlin i Wroclaw.