Djevojka kojoj je neuspješno izveden pobačaj u KBC-u Osijek tužit će bolnicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Skandalozno
Autor: 
To da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena, kaže, iščitala je i potpisala dovoljno prije zahvata. No, platila je opću anesteziju, a na kraju joj je, tvrdi, u dvorani ponuđena lokalna
Pixabay
Ilustracija

Ne sliježe se prašina u KBC-u Osijek zbog neuspjelog pobačaja. U petak su se o ovom slučaju očitovale bolnica i udruge, a u subotu je zaDnevnik Nove TV progovorila sama djevojka.

Prije tri mjeseca djevojci je izveden pobačaj nakon kojeg je bila naručena na kontrolu za 10 do 14 dana. No ona se na tom pregledu nije pojavila, već je otišla privatniku 27 dana nakon zahvata, koji je utvrdio trudnoću.

Isti dan je pregledana u bolnici. Utvrđeno je da pobačaj nije uspio i da je trudna više od 10 tjedana. Zahtjev za ponovnim pobačajem joj je odbijen. Na pregled nije otišla kad joj je rečeno, jer su problem bile financije.

“Znala sam da se u tu zgradu više ne želim vraćati. I zato sam od početka i sve kontrole obavljala kod privatnika. Kao što sam rekla, što je bio i glavni razlog, ja to sama financiram. I kao treće, ja sam se fizički osjećala jako, jako dobro, što me i čudilo”, izjavila je nesretna djevojka za Dnevnik Nove TV.

To da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena, kaže, iščitala je i potpisala dovoljno prije zahvata. No, platila je opću anesteziju, a na kraju joj je, tvrdi, u dvorani ponuđena lokalna.

“Samo to prebacivanje s opće na lokalnu se desila u sali par minuta prije. Ja nisam ništa potpisivala nego je bilo hoćeš li prihvatiti ipak ovo. Rekla sam da da. Jer nemam više snage za čekanje. Jer bilo je ako želim dalje, morala bih još čekati, to je bilo njihovo objašnjenje”.

Razlika u novcu koju je platila za opću anesteziju joj je vraćena. U bolnici odbacuju navode da je zahvat izvela medicinska sestra. Kažu – bili su specijalist i specijalizant uz prisutnost medicinske sestre. Djevojka tvrdi – bile su dvije žene.

“Ne znam niti ime, niti titulu te osobe jer se meni ni u kojem trenutku nitko nije predstavio, a kamoli šta dalje. Ispričavam se, evo, ako sam krivo shvatila koju titulu ta osoba nosi”, rekla je.

Kako je tu odbijena, otišla je u Nizozemsku. Zahvat je platila 850 eura. Žaliti se na odluku bolnice nije htjela.

”Jer znam da ja tu odluku ne bih dobila u roku npr. 24 sata i zato jer sam htjela samoj sebi pomoći i poduzeti korake što prije“, objašnjava zašto se odlučila na odlazak u Nizozemsku.

U udruzi pacijenata kažu – odgovorni ne žele riješiti problem s pobačajem.

“Zato se ne ulazi ni u novi zakon, ni u izmjene, niti se o tome razgovara, niti postoje upute za bolnice, ni za ginekologe. Tako da zaista iz ovoga svega ovaj problem se želi zataškati”, rekla je za Dnevnik Nove TV Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministarstvo je od bolnice zatražilo očitovanje. “Zatražili smo očitovanje zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u postupku zbrinjavanja pacijentice kao i presliku cjelokupne medicinske dokumentacije. Nakon zaprimanja istih, odlučit će se o daljnjim aktivnostima”, kažu iz resornog ministarstva.

U bolnici nam pak kažu da su još u petak sve poslali. Djevojka će poduzeti pravne korake. Na pitanje hoće li tužiti bolnicu, odgovara kratko: “Da”. Sljedeći korak je, kaže, konzultacija s odvjetnicima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno