Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šampioni vina iz Ostrovice, Smilčića i Nadina

Autor: Velimir Brkić

03.07.2010. 22:00
Šampioni vina iz Ostrovice, Smilčića i Nadina

Foto: Velimir BRKIĆ



Šampion bijelog vina Prvog festivala vina srednje i sjeverne Dalmacije “Vinfest Benkovac 2010”, je “Maraština” 2009., proizvedena u OPG Dobrović iz Pirovca, dok su šampioni crnih vina ”Cuvee” Cabarnet sauvignon – Syrah 2008., Figurica vina, Mladena Anića iz Smilčića i ”Cabarnet Sauvignon”, 2009., OPG Šime Škaulj iz Nadina. Obznanjeno je u petak navečer u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković pod krošnjom velikog divljeg kestena na spektakularnoj manifestaciji osvijetljenom svjetlošću ferala.
U nazočnosti vinogradara, vinara i brojnih uzvanika, društveno-političkih uglednika predvođenim izaslanikom ministra poljoprivrede Petra Čobankovića glasnogovornikom Mladenom Pavićem, saborskim zastupnicima, županom Stipom Zrilićem, poduzetnicima i gospodarstvenicima bila je to zapravo veličanstvena noćna manifestacija, vinarsko-vinogradarski događaj godine nakon kojeg više ništa neće biti isto i nakon kojega će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravnim kotarima i Zadarskoj županiji, odnosno u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji, najvjerojatnije otići u sasvim novom smjeru.
Na ovogodišnjem Prvom “Vinfestu Benkovac 2010. “, koji se održao u sklopu sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada Benkovca, ukupno je ocjenjeno 67 uzoraka vina. Ocjenjeno je 32 bijela i 35 crna vina, od čega je 16 vina na tržištu i 39 u postupku proizvodnje, a 12 uzoraka je odbačeno jer nije zadovoljavalo kakvoćom. Ukupno je bilo dodijeljeno 8 zlatnih odličja (Figurica Mladen Anić iz Smilčića, OPG Šime Škaulj iz Nadina, OPG Dobrović iz Pirovca, Zvonimir Bačić iz Lisičića, Dejan Golem iz Lisičića, Vinarija Matković iz Grubina kod Imotskoga), 35 srebrenih odličja, 6 brončanih odličja i 6 priznanja.
– Itekako je vidljivo da je iza vinogradara i vinara puno truda, teškog rada i uložena vremena. Vina su ocjenjivali profesionalni kušači vina, senzorski analitičari. Međutim, vino je i dalje tajna usprkos tomu što čovjek svake godine iznova u najvećoj ljubavi i s najvećom brigom i zebnjom sve bolje proizvede vino. Štoviše, vino je cjeloživotna škola, jedan život je malo, istaknula je u svom obraćanju mr. sc. Ivana Alpeza, predsjednica Ocjenjivačke komisije, uz narodnu mudrost: “Ako želiš biti sretan jedan dan popij vrč vina, a ako želiš biti sretan cijeli život zasadi vinograd.”
Buteljirana i otvorena vina ocjenjivala su se metodom OIV-100 bodova odobrenoj od strane Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).
– Grad Benkovac je prepoznao gospodarske potencijale u vinogradarstvu i proizvodnji vina započetoj prije 50-60 godina na poznatom benkovačkom rozeu i zbog toga je ova djelatnost uvrštena u prioritete. Na benkovačkom području ima 16.720 hektara obradivih površina. U posljednjih nekoliko godina uz potporu i subvencije resornog ministarstva, Zadarske županije i Grada Benkovca podignuto je oko 300 hektara novih vinograda. Veliki je to pomak prema naprijed u promociji vinogradarstva i vinarstva Zadarske županije, govori gradonačelnik Branko Kutija, saborski zastupnik.
Uz nesvakidašnje glavno jelo, puževi na ražnjićima s raznim aromatičnim prilozima, degustacija nagrađenih bijelih i crnih vina bila je istinski užitak za nepce i dušu. Branko Kutija, alfa i omega manifestacije, multikulturalni umjetnik iz Zadra Neven Stojaković, vlasnik Cateringa Piazza iz Sukošana Neven Nadinić, jedan od najboljih hrvatskih kuhara Renato Kraljev, voditelj konobe Griblja u Sukošanu, te te dipl. ing. agronomije Željko Katuša (nedostajao je vinar iz Lisičića Dejan Golem, jedan od vlasnika zadarskog Radio Centra) priredili su nezaboravnu večer. Iskustvo koje će se pamtiti godinama.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je klapa Kaleta iz Zadra, pučki pjesnik iz Bibinja Ante Sikirić Krivin i mlada benkovačka pjesnikinja Lucija Justić. Istovremeno su djevojke u narodnim nošnjama u maštelu bosim nogama mastile (gnječile) grožđe. Program je znalački vodio voditelj Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić.
Na kraju cjelovečernjeg programa podijeljen je izuzetno bogato ilustriran katalog sa svim podacima sa Prvog “Vinfesta Benkovac 2010.” uz prateći slogan “Dalmacija u čaši zarobljena”.


 OCJENJIVAČKA KOMISIJA


Komisija za ocjenjivanje 25. lipnja radila je u sastavu: mr. sc. Ivana Alpeza (predsjednica), dipl. ing. Branka Mihaljević, prof. dr. sc. Edi Maletić, dipl. ing. Ante Grubišić, dipl. ing. Mandica Erceg, dipl. ing. Janko Jovanov, te gost ocjenjivač dipl. ing. Željko Pavlović, voditelj benkovačke vinarije. Dužnost tajnika obnašao je dipl. ing. Zvonimir Vlatković iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu u Benkovcu.