Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trajektna luka “puca po šavovima”

03.07.2011. 22:00
Trajektna luka “puca po šavovima”


Duge kolone automobila inozemnih i domaćih registarskih oznaka u subotu su se protezale duž cijele Liburnske obale. U red za trajekt neki su turisti pristigli sat vremena prije ukrcaja, a bilo je i onih koji su trčeći u zadnji trenutak uspjeli kupiti trajektnu kartu za željenu otočnu destinaciju


Pretprošli tjedan  koji je za mnoge, koji su po  dobrom starom hrvatskom  običaju spojili blagdane,  značio mali godišnji odmor,  pokazao je da turistička špica  upravo započela.
Ritam pune turističke sezone osjećao se i na zadarskom  trajektnom pristaništu.
Duge kolone automobila  inozemnih i domaćih registarskih oznaka protezale su se duž  cijele Liburnske obale. U red  za trajekt neki su turisti pristigli sat vremena prije ukrcaja,  a bilo je i onih koji su trčeći u  zadnji trenutak uspjeli kupiti  trajektnu kartu za željenu  otočnu destinaciju.
Mađarska obitelj Esterhazy  prvi put ljetuje na zadarskom  području, a odlučili su se za  Silbu.
Miran odmor na Silbi
– Za otok Silbu doznali smo  pretražujući na internetu  atraktivne lokacije na Jadranu.  S obzirom da smo ušli u treću  životni dob, odgovara nam da  na otoku nema automobila,  buke, noćnih klubova… Prekrasna priroda, čisto more i  domaća hrana ono je što nas je  privuklo na Silbu. Dok smo bili  mladi odlučivali smo se za ljetovališta koja će nam ponuditi  zabavu i sportske aktivnosti,  kazuje bračni par Esterhazy.
Budući da je brod za Silbu  kretao u poslijepodnevnim satima, vrijeme su iskoristili za  razgledavanje grada i kupovini  suvenira za djecu i unučad.
– Koliko ćemo vremena provesti do ukrcaja, doista, nam  nije važno jer smo u mirovini i  imamo slobodnog vremena na  pretek. Iza nas su godine kada  smo bjesomučno trčali na relaciji kuća – posao – dječji vrtić –  škole. Danas smo dobrano usporili ritam i to nam odgovara,  rekli su ovi simpatični Mađari.
Obitelj Blažević iz Rijeke nije imala posebnih primjedbi na  kolonu vozila u trajektnoj luci.
– Čekanje u trajektnoj luci u  Zadru je definitvno manje  stresno od onog u Biogradu  prošle godine kada smo se na  trajekt za Tkon čekali od 11 do  15 sati, i to s djetetom od godinu dana. Problem je bio u  malom trajektu koji nije mogao ukrcati sve automobile i  bili smo prisiljeni u koloni i po  vrućini strpljivo čekati, kazuju  Blaževići. Slično iskustvo imali  su i na ukrcaju za otoke Cres i  Krk.
– Doista su velike gužve na  ukrcaju za ova dva otoka, ali je  dobro što kopno i otoke povezuju trajekti velikog ukrcajnog kapaciteta. Tako da se bez  obzira koliko automobila stoji  u koloni s lakoćom svi ukrcaju,  kazuju Blaževići. Svoj godišnji  odmor Riječani namjeravaju  provesti na otocima Ugljanu i  Pašmanu gdje žive članovi  njihove obitelji.
Tročlana obitelj Babušek iz  svojeg je Maribora prema Zadru krenula u četiri sata ujutro  s namjerom da svoj dugo  očekivani godišnji odmor provedu u TN Zelena Punta u  Kukljici.
Nema straha od  “nestašice” gostiju
– Iako smo na put krenuli u  ranu zoru nismo mogli zaobići  gužvu na autocesti. No, najvažnije je da nije bilo zastoja i  višesatnih čekanja. U Zadru na  ukrcaj čekamo dvadesetak minuta što i nije strašno, jer smo  na godišnjem odmoru i ne žuri  nam se nikamo. Ugodno je vrijeme. Bura lagano puše,  slušamo glazbu u automobilu i  dobro nam je. Ne žalimo se ni  na što, kazuju Babušeki. Na  komentar cijene trajektne karte, Babušeki kažu da su u slovenskim medijima imali priliku  čuti da cijena trajektne karte iz  Splita za Vis za četveročlanu  obitelj iznosi isto koliko i petodnevni odmor u Celinama u  Sloveniji.
Članovi tročlane obitelji  Vovko iz Ljubljane dodaju da  je osim trajektnih karata u odnosu na prošlu godinu drastično poskupila i cestarina.
– Točno je da su cijene putnih  troškova vrlo visoke, ali kada  se odlučiš na ljetovanje onda  ne bi trebalo toliko gledati na  svaku kunu. Bitno nam je, također, da su prometnice, kao i  trajekt kvalitetne, sigurne i  komforne. Ujedno, na trajektnom pristaništu nikad nismo  duže čekali, jer na relaciji Zadar-Preko prometuju veliki  trajekti koji mogu ukrcati cijelu kolonu vozila bez obzira  ima li u njoj i šlepera ili kamp  kućica, kazuju Vovkovi dodajući da se još uvijek sjećaju  gužvi na ukrcaju u trajekt za  Cres prije petnaestak godina.  No, i taj se problem riješio  uvođenjem trajekata većeg  ukrcajnog kapaciteta. Svoj godišnji odmor tročlana obitelj  provest će u Poljani na otoku  Ugljanu gdje su bili i prošle  godine.
– Vraćamo se u Poljanu jer  nam je zaista bilo izvrsno  prošle godine i želimo to ponoviti i ove, kazuju na kraju  Vovkovi.
Ako je suditi po kolonama  vozila koje drugi tjedan za redom “okupiraju” zadarsku trajektu luku, ove godine od “nestašice” gostiju ne bismo trebali  patiti.