Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski kanal domaćin jedriličarima iz 58 zemalja

03.07.2011. 22:00
Zadarski kanal domaćin  jedriličarima iz 58 zemalja


Posljednjih šest mjeseci ritam je bio zaista ubitačan. Sva prvenstva koja smo dosad radili bila su odrađena na visokoj razini, ali nismo imali taj dodatan pritisak koji stvara Svjetski jedriličarski savez i njihov nadzor. Vrlo su strogo nadgledali svaki naš korak. Međutim, mislim da će biti zadovoljni, jer smo uložili maksimum napora da sve bude sukladno pravilniku o organizaciji prvenstva. A još kada vide sve ovo ostalo što smo pripremili uopće ne sumnjam da će biti oduševljeni – kaže sportski direktor Uskoka Robert Sandalić


Na Vitrenjaku se  odbrojavaju zadnji sati do  početka Svjetskog prvenstva  u jedrenju do 19 godina. Danas počinju u većem broju  dolasci reprezentacija, sutra  dolaze službene osobe Svjetskog jedriličarskog saveza,  koji će vrlo strogo pregledati  sve što se pripremilo za prvenstvo.
– Posljednjih šest mjeseci  ritam je bio zaista ubitačan.  Sva prvenstva koja smo dosad  radili bila su odrađena na visokoj razini, ali nismo imali  taj dodatan pritisak koji stvara Svjetski jedriličarski savez i  njihov nadzor. Vrlo su strogo  nadgledali svaki naš korak.  Međutim, mislim da će biti  zadovoljni, jer smo uložili  maksimum napora da sve bude sukladno pravilniku o organizaciji prvenstva. A još  kad vide sve ovo ostalo što  smo pripremili uopće ne sumnjam da će biti oduševljeni –  kaže sportski direktor Uskoka Robert Sandalić.
Broj sudionika zaključen je  s brojem 350 natjecatelja i  oko 110 trenera i vođa reprezentacija, iz 58 zemalja  svijeta. Desetak reprezentacija stiže vozilima, svi ostali  slijeću avionima.
Službeni dan dolaska je 7.  srpnja, međutim, reprezentacije intenzivno počinju pristizati već od 4. srpnja, kao i  brojni dužnosnici. Nažalost,  zadarska Zračna luka povezana je sa Zagrebom s vrlo  malim avionima tako da mnogi koji dolaze iz dalekih destinacija i slijeću u Zagreb nisu  bili u mogućnosti uhvatiti let  za Zadar. Stoga nas ova tri  dana čeka i mnoštvo transfera  iz tri hrvatske zračne luke,  Zagreba, Splita i Zadra.  Križaljka dolazaka je prilično  komplicirana, no u suradnji s  javnim gradskim prijevoznikom Liburnijom, agencijom  Terra i zadarskim zastupnicima za Mercedes, tvrtkom  Autoline, koja nam je ustupila nekoliko vozila besplatno na korištenje, uključujući i  jednu limuzinu za VIP goste,  uspjeli smo riješiti sve transfere – izdiktirao nam je Ivan  Morić, član organizacijskog  odbora zadužen za prijevoz.
Tijekom prošloga tjedna  ogroman je posao obavljen na  Vitrenjaku oko pripreme brodova za sudionike. Kao što smo  već pisali organizator osigurava brod za svakog natjecatelja. Prošlog je tjedna stiglo  devet šlepera s brodovima,  stižu još četiri, s ukupno oko  260 potpuno novih brodova.  Na svaki brod se lijepi od šest  do deset različitih naljepnica,  oznaka nacije, Svjetskog jedriličarskog saveza, sponzora  OTP banke i taj veliki posao je  već dobrim dijelom odrađen. U  tehničkom dijelu dva velika  segmenta su oprema regatnog  odbora i brodovi regatnog odbora.
Čak 31 plutača nam treba  za pokriti tri regatna polja.  Svaka plutača ide naravno sa  svojim konopima i usidrenjima. Tu je mnoštvo zastava  koje su se šivale ovih dana,  kupljen je novi set ručnih radio stanica, puno je specifične  opreme koja se ne može kupiti već se mora izraditi. Veliki  dio posla je i priprema brodova regatnog odbora. Ima tu  jedrilica i motornjaka, kao i  20-ak gumenjaka koji svi moraju proći servis, tj. stručne  ruke Davora Paleke i njegovih  pomagača. Ako vidite ekipu  ruku prljavih od masti to vam  je naš vessels committee ili  veseli odbor kako ga mi zovemo. Ima tih detalja sinje  more, evo recimo, jedan “detaljčić” je i skoro 30 računala  koliko ih Željko Torbarina  treba složiti za prvenstvo, internet pristup za oko 200 prijenosnih računala koliko ih se  očekuje da će donijeti natjecatelji. Potom oko deset različitih obrazaca za svakog  natjecatelja koji su prešli preko ruku Vanje Isaković u uredu regate, pa mnoštvo zadataka koje odradila tajnica prvenstva Nina Vidaić – priča s  umornim smiješkom Tonko  Petešić, predsjednik regatnog  odbora.
Sve je na ovom prvenstvu  veliko, ništa nije malo. Osnovu organizacije SP-a čini samo 5-6 ljudi, kojima se zadnjih mjesec dana pridružilo  još 15-ak supermarljivih volontera, koji po cijele dane  zuje po Vitrenjaku, provjeravaju svaku sitnicu, čiste,  uređuju, popravljaju, vuku,  nose, liče, sve kako bi jedriličarski dom zablistao u punom sjaju 7. srpnja kada prvenstvo službeno počinje.


Reprezentacije na ISAF Youth 2011




Australija, Austrija, Argentina, Nizozemski Antili, Belgija,  Bahami, Bermuda, Bugarska,  Brazil, Kanada, Čile, Hrvatska,  Kolumbija, Cipar, Danska, Ekvador, Španjolska, Estonija,  Finska, Francuska, Velika Britanija, Grčka, Njemačka, Hong  Kong, Mađarska, Indija, Irska,  Izrael, Italija, Djevičanski otoci,  Japan, Koreja, Litva, Malezija,  Meksiko, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Novi Zeland, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal,  Portoriko, Južnoarfička republika, Rusija, Slovačka, Slovenija, Singapur, Švicarska,  Santa Lucia, Švedska, Tajland,  Turska, Ukrajina, SAD, Kineski  Taipei, Bjelorusija.


Svečano otvaranje 8. srpnja


Svečano otvaranje SP-a zakazano je za 8. srpnja s  počektom u 21 sat kod gradskog mosta. Pozornica će biti  smještena na moru u kutu na  Liburnskoj obali, tribine i sjedalice za natjecatelje i uzvanike će biti postavljene na  obali i na mostu. Atraktivni  program trajat će oko sat vremena. Iz JK Uskok pozivaju  Zadrane i goste da dođu pozdraviti sudionike.


Velika prvenstva u Zadru


1999. – Europsko prvenstvo klase 470
2004. – Svjetsko prvenstvo  klase 470 (kvalifikacije za  Olimpijske igre)
2004. – Europsko prvenstvo klase 420
2008. – Europsko juniorsko  prvenstvo klase 470 i 420
2009. – Europsko prvenstvo klase 49er
2011. – Svjetsko prvenstvo  do 19 godina (osam klasa)
2012. – Svjetsko prvenstvo  klase 49er (kvalifikacije za  Olimpijske igre)


Devet Zadrana u reprezentaciji


Svjetsko prvenstvo do 19  godina jedri se u osam disciplina odnosno klasa. Muški  i ženski dvojac 420, open skiff  29er, muški i ženski samac  Laser Radial, muška i ženska  daska RS:X, open katamaran  SL 16. Open konkurencija  znači da momci i djevojke  jedre zajedno. Od 12 mogućih  predstavnika Hrvatske čak devet ih je iz Zadra, od toga  osam iz Uskoka i jedan iz  Svetog Krševana.


Lovro Ivanov i Marko Carić (klasa 29er)


Lovro Ivanov i Marko Carić su 18. godišnjaci i što  se tiče ISAF Youtha ovo im je zadnja godina u kojoj  imaju pravo nastupa. Ova marljiva Uskokova juniorska posada jedri u dvojcu već četiri godine.  Prošli su juniorski 420, u kojem su nastupili i na ISAF  Youth 2009. godine u Brazilu i da nije bilo viroze koja  je u krevet srušila Carića vjerojatno bi natjecanje  završili u prvih deset, što bi bio izvrstan rezultat.  Nakon toga prešli su u klasu 470 u kojoj su se ove  godine okušali i na regatama Svjetskog kupa. Zadnja  dva mjeseca pripremaju se u posuđenoj jedrilici  klase 29er, juniorskoj inačici olimpijskog 49er-a.
Snalazimo se, brod nije kompliciran, nismo se  doduše imali prigode usporediti s nekim, vidjet  ćemo, čekamo s nestrpljenjem prvi dan jedrenja –  kaže Ivanov.
U klasi 29er prijavljene su 23 posade


Margarita i Anđela Uhoda (klasa 420)


Margarita i Anđela Uhoda također su 18-godišnjakinje, upravo maturirale, dugi niz godina su u  klubu, a došle su na Vitrenjak prateći stariju sestru  Mariju koja je nakon upisa studija u Zagrebu prestala  jedriti. Popularne sestre, blizanke Rita i Angie, koje u  klubu ni danas još uvijek svi ne razlikuju, najsmirenije  su osobe koje ste ikad upoznali. Za njih je ovo prvi  ISAF Youth, odnosno prvo svjetsko prvenstvo ikad. U  ženskoj konkurenciji klase 420 nastupa 31 posada.


Lovro Strihić i Luka Milardović (klasa 420)


Lovro Strihić i Luka Milardović su među najmlađim  sudionicima ISAF Youtha. Luka ima 17 godina, a  Lovro tek 16. Ova je posada iskušala ISAF Youth lani,  uz dvije diskvalifikacije zauzeli su jako dobro mjesto.  Kako je biti prvi Lovro Strihić itekako zna, u kadetskom  je uzrastu više puta bio državni prvak, njegovi prvi  pravi međunarodni rezultati tek trebaju uslijediti.
– Lani je nedostajalo malo sreće, bez jedne  diskvalifikacije mogli smo i do prvih deset, a to bio  veliki uspjeh za nas, daleko najmlađu posadu. Škola  nam je ovoga proljeća odnijela dosta vremena,  nismo nažalost mogli otići na regate u Sloveniji i Italiji  koje smo planirali, ali bez obzira na to mislim da smo  spremni i da možemo ovdje napraviti dobar rezultat  – razmišlja Luka Milardović.
U muškoj konkurenciji klase 420 jedrit će 34  posade.


Patrik Kubaska i Dino Petešić (klasa SL 16)


Za Patrika Kubasku i Dina Petešića ovo je premijerni nastup u  međunarodnoj konkurenciji i daleko su među najmlađim sudionicima  prvenstva, ako ne i najmlađi. Tek im je 15 i 16 godina i dobili su veliki  zadatak da prvi put na jednoj regati zajedre u klasi koja je prilična  nepoznanica u Hrvatskoj – na katamaranu. I oni su prošlih mjeseci  trenirali na posuđenoj jedrilici.
– Zanimljivo je, nešto novo i drugačije, brzo i uzbudljivo, što možemo  rezultatski napraviti ne znamo, ali naravno dat ćemo svoj maksimum –  kaže Patrik Kubaska.
Na katamaranu SL 16 jedrit će 14 posada, konkurencija je mješovita.


Dominik Bačić (klasa RS:X)


Nakon kadetskog staža u Optimistu Dominik Bačić krenuo je  stopama Mihovila Fantele u Svetom Krševanu i odlučio je nastaviti jedriti na dasci RS:X. Mukotrpan je to put u Hrvatskoj, koja  nema puno iskustva s daskama.  U sklopu priprema za natjecanje  u Zadru Dominik je tijekom proljeća jedrio u Francuskoj i Italiji, u  seniorskoj konkurenciji sa seniorskim jedrom. ISAF Youth u  domaćim vodama bit će za ovog  18-godišnjaka prvo natjecanje u  juniorskoj konkurenciji.