Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani i turisti degustirali ulje

03.07.2011. 22:00
Zadrani i turisti degustirali ulje


Domaći i strani gosti pokazali su veliki interes prema našim maslinovim uljima što nas izuzetno veseli, kaže Nelija Rudolfi, direktorica projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja


Na Narodnom trgu u subotu je održana manifestacija pod nazivom Ljeto s maslinovim uljem koja je dio nacionalnog gospodarsko-turističkog projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja. 
Prvi put jedan projekt vezan uz maslinarstvo obuhvaća čitav niz manifestacija u čak 16 hrvatskih gradova i povezuje sve hrvatske regije. Navedeni projekt je nastao kao odgovor na nedovoljnu promociju i prodaju hrvatskih maslinovih ulja, a ima za cilj izgradnju imidža Hrvatske kao zemlje izvrsnih maslinovih ulja, edukaciju stanovništva o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja i povećanje prodaje hrvatskih maslinovih ulja na domaćem i inozemnom tržištu. Ovakvim manifestacijama u ljetnim mjesecima pruža se i dodatna vrijednost turističkoj ponudi te jedinstvena prilika da inozemni gosti upoznaju kvalitetu hrvatskih ulja i da  se izgradi prepoznatljivost hrvatskih maslinovih ulja i za inozemna tržišta.
Tvrtka Manufaktura, organizator i pokretač projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja, odlučili su kroz događanja predstaviti najuspješnije hrvatske uljare. U svakom gradu naglasak je upravo na lokalnim proizvođačima, tako su Zadrani i njihovi gosti imali priliku degustirati šampionsko ulje tvrtke Oleum Dalmatia d.o.o., vlasnika Željka Vrsaljka i Dragutina Pjelika, zatim nagrađena ulja s OPG Marin i Zdenko Matešić iz Zadra, OPG Romić iz Briševa, Mladena Prtenjače iz Zadra, Uljare Dujela iz Zadra, PZ Maslina i vino Polača. Posjetitelji su mogli degustirati i proizvode tvrtki Zvijezda, Agrolaguna, Uje, PZ Brachia s otoka Brača, OPG Balija iz Fažane, OPG Marija Buršić iz Buja, OPG Aralica iz Šibenika. Još oko 40 vrsti maslinovih ulja visoke kvalitete i osvojenih priznanja, s područja čitave Hrvatske, prisutni su imali prilike kušati na takozvanom Oil baru.      
– Vrlo smo zadovoljni velikim interesom koji su Zadrani pokazali za degustiranjem maslinovog ulja. Mnogi su upućeni u visoku kvalitetu istog i rado su obavili kupnju. Ljepšem spolu je posebno bio interesantan štand obiteljskog gospodarstva Srdar Mirjane iz Buja, koji imaju brand “Oleatica”, kozmetika od maslinovog ulja. Domaći i strani gosti pokazali su veliki interes prema našim maslinovim uljima što nas izuzetno veseli, rekla nam je Nelija Rudolfi, direktorica projekta te dodala da su izlagači jako zadovoljni predstavljanjem i mnogi su izrazili želju da im se pridruže tijekom manifestacija, koje će se u sklopu projekta održati u Zagrebu i Osijeku.
– U edukaciji o važnosti maslinovog ulja, vrlo je bitno uključiti najmlađe za koje smo osmislili i podijelili poseban edukativan strip Petica za maslinovo ulje kroz koji se djeci, na njima prihvatljiv način, jača svijest o važnosti korištenja maslinovog ulja u svakodnevnom životu, istakla je Nelija Rudolfi. 


Projekt ide dalje




Nakon Splita, Dubrovnika, Korčule, Poreča, Pule, Punta, Rijeke, Zadra projekt Ljeto s maslinovim uljem održat će se u Trogiru, zatim na Hvaru, Bolu i Visu. Na jesen projekt se nastavlja u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku. Prvi inozemni nastup hrvatskih uljara predviđen je za rujan kada će se održati Dani hrvatskih maslinovih ulja u Beogradu. To će biti prilika za hrvatske proizvođače da plasiraju svoje proizvode na tržište regije koja sve više otkriva maslinovo ulje. Projekt Ljeto s maslinovim uljem se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske gospodarske komore, a podršku projektu su dali Zadarska županija, Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, kao i brojni proizvođači maslinovih ulja poput Zvijezde, Agrolagune, Brachie. Partner projekta je i prva hrvatska oleoteka Uje koja redovito sudjeluje u manifestacijama u kojima se promovira maslinovo ulje.