Zadrani i turisti degustirali ulje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Iz Zadra projekt seli u Trogir

Na Narodnom trgu u subotu je održana manifestacija pod nazivom Ljeto s maslinovim uljem koja je dio nacionalnog gospodarsko-turističkog projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja. 

Prvi put jedan projekt vezan uz maslinarstvo obuhvaća čitav niz manifestacija u čak 16 hrvatskih gradova i povezuje sve hrvatske regije. Navedeni projekt je nastao kao odgovor na nedovoljnu promociju i prodaju hrvatskih maslinovih ulja, a ima za cilj izgradnju imidža Hrvatske kao zemlje izvrsnih maslinovih ulja, edukaciju stanovništva o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja i povećanje prodaje hrvatskih maslinovih ulja na domaćem i inozemnom tržištu. Ovakvim manifestacijama u ljetnim mjesecima pruža se i dodatna vrijednost turističkoj ponudi te jedinstvena prilika da inozemni gosti upoznaju kvalitetu hrvatskih ulja i da  se izgradi prepoznatljivost hrvatskih maslinovih ulja i za inozemna tržišta.

Tvrtka Manufaktura, organizator i pokretač projekta Hrvatska zemlja maslinovog ulja, odlučili su kroz događanja predstaviti najuspješnije hrvatske uljare. U svakom gradu naglasak je upravo na lokalnim proizvođačima, tako su Zadrani i njihovi gosti imali priliku degustirati šampionsko ulje tvrtke Oleum Dalmatia d.o.o., vlasnika Željka Vrsaljka i Dragutina Pjelika, zatim nagrađena ulja s OPG Marin i Zdenko Matešić iz Zadra, OPG Romić iz Briševa, Mladena Prtenjače iz Zadra, Uljare Dujela iz Zadra, PZ Maslina i vino Polača. Posjetitelji su mogli degustirati i proizvode tvrtki Zvijezda, Agrolaguna, Uje, PZ Brachia s otoka Brača, OPG Balija iz Fažane, OPG Marija Buršić iz Buja, OPG Aralica iz Šibenika. Još oko 40 vrsti maslinovih ulja visoke kvalitete i osvojenih priznanja, s područja čitave Hrvatske, prisutni su imali prilike kušati na takozvanom Oil baru.      

- Vrlo smo zadovoljni velikim interesom koji su Zadrani pokazali za degustiranjem maslinovog ulja. Mnogi su upućeni u visoku kvalitetu istog i rado su obavili kupnju. Ljepšem spolu je posebno bio interesantan štand obiteljskog gospodarstva Srdar Mirjane iz Buja, koji imaju brand "Oleatica", kozmetika od maslinovog ulja. Domaći i strani gosti pokazali su veliki interes prema našim maslinovim uljima što nas izuzetno veseli, rekla nam je Nelija Rudolfi, direktorica projekta te dodala da su izlagači jako zadovoljni predstavljanjem i mnogi su izrazili želju da im se pridruže tijekom manifestacija, koje će se u sklopu projekta održati u Zagrebu i Osijeku.

- U edukaciji o važnosti maslinovog ulja, vrlo je bitno uključiti najmlađe za koje smo osmislili i podijelili poseban edukativan strip Petica za maslinovo ulje kroz koji se djeci, na njima prihvatljiv način, jača svijest o važnosti korištenja maslinovog ulja u svakodnevnom životu, istakla je Nelija Rudolfi. 

Projekt ide dalje
Nakon Splita, Dubrovnika, Korčule, Poreča, Pule, Punta, Rijeke, Zadra projekt Ljeto s maslinovim uljem održat će se u Trogiru, zatim na Hvaru, Bolu i Visu. Na jesen projekt se nastavlja u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku. Prvi inozemni nastup hrvatskih uljara predviđen je za rujan kada će se održati Dani hrvatskih maslinovih ulja u Beogradu. To će biti prilika za hrvatske proizvođače da plasiraju svoje proizvode na tržište regije koja sve više otkriva maslinovo ulje. Projekt Ljeto s maslinovim uljem se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske gospodarske komore, a podršku projektu su dali Zadarska županija, Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, kao i brojni proizvođači maslinovih ulja poput Zvijezde, Agrolagune, Brachie. Partner projekta je i prva hrvatska oleoteka Uje koja redovito sudjeluje u manifestacijama u kojima se promovira maslinovo ulje.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno