Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani kreću idući tjedan

03.07.2011. 22:00
Zadrani kreću  idući tjedan


Prvi put gotovo  sve olimpijske klase jedre  europsko prvenstvo istovremeno na jednom mjestu. Inicijativa je došla od EUROSAF-a, Europskog jedriličarskog saveza, u suradnji sa  svim udruženjima klasa. Za  sve saveze i klubove ideja o  zajedničkom prvenstvu na jednom mjestu više je nego  dobrodošla, iz više razloga.  Značajno je lakše organizirati odlazak na jedno EP,  umjesto na deset, financijski  je k tome, naravno, manje  zahtjevno, jedina primjedba  je u ovom premijernom izdanju zajedničkog EP-a datum održavanja. Naime, čak  četiri prvenstva za različite  dobne kategorije održavaju  se praktički istovremeno, tako da je ideja o lakšoj logistici pala u vodu. Hrvatski  klubovi morali su uložiti  ogroman napor da skupe dovoljan broj kombija, prikolica i trenera da pokriju sva  četiri natjecanja. Četvrtog  srpnja počinje natjecanje u  portugalskoj Taviri na kadetskom Europskom prvenstvu za klasu Optimist. Juniori u Laseru 4.7 putuju za  koji dan za nizozemski Workum, također na Europsko  prvenstvo. U našem domaćem akvatoriju, u Zadru,  7. srpnja počinje Svjetsko  prvenstvo do 19 godina, u  osam disciplina. Na vrh svega toga dolazi Helsinki, jedna od tri najvažnije regate u  svijetu jedrenja ove godine.
Europsko prvenstvo u  Helsinkiju je podijeljeno na  dva tjedna. Dvobojsko jedrenje startalo je jučer, danas kreće klasa Zvijezda za  koju ovo natjecanje nije EP, a  sutra, 3. srpnja, kreću laseraši koji jedre do 8. srpnja.  Na Europskom prvenstvu  muškog i ženskog olimpijskog samca, Lasera i Laser  Radiala, lani smo itekako  imali razloga za slavlje. Bio  je to veličanstveni dan kada  se hrvatska himna dvaput  svirala, za europske prvake  Tončija Stipanovića i Tinu  Mihelić. I dok Tina ne mora  brinuti o hrvatskoj izbornoj  ljestvici za OI 2012., konkurencija u Laseru je žestoka  i osim na ukupni plasman  naši kormilari moraju misliti  i na bodove za London. Uz  Stipanovića u prvom dijelu  sezone odličnim jedrenjem  istaknuo se i Milan Vujasinović. Velika je flota hrvatskih laseraša u Helsinkiju:  Luka Radelić, Aron Lolić,  Daniel Mihelić, Ivan Taritaš,  Filip Jurišić…
Sve zasad protječe dobro,  svi naši jedriličari koji jedre u  prvom tjednu su spremni za  sutrašnji start, jučer su svi  prošli tretman kod fizioterapeuta Darija Karamatića,  obavljaju se uobičajena  premjeravanja i službene prijave, a polako pristižu i oni  koji jedre u drugom tjednu.  Vrijeme je ugodno, sunčano,  vjetar lagan, sličan našem  maestralu – kaže sportski  direktor HJS-a Marko  Mišura.
Zanimljivo nadmetanje za  nacionalnu olimpijsku ljestvicu očekuje se i u klasi  Finn, u muškom teškom  olimpijskom samcu u kojem  u svjetskom vrhu jedre i Ivan  Kljaković Gašpić i Marin  Mišura.  Finaši jedre od 9. do  14. srpnja, dvojci u klasi 470  od 9. do 15. srpnja, skiffovi u  49er-u od 8. do 13. srpnja.
Od olimpijskih disciplina  jedino daskaši i Zvijezde ne  jedre EP u Helsinkiju.
Što se tiče zadarskih posada, sve one kreću u drugom tjednu. U klasi 470 natjecat će se Šime Fantela i  igor Marenić (Sv. Krševan),  koji su bili europski prvaci  prije dvije godine. U istoj  klasi što bolji rezultat tražit  će i posada Uskoka Enia  Ninčević i Romana Župan,  dok će u 49eru nastupiti Uskokovci Pavle Kostov i Petar  Cupać.