Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Banke tvrde da Udruga Franak ne može podići kolektivnu tužbu

03.07.2012. 22:00
Banke tvrde da Udruga Franak ne može podići kolektivnu tužbu


Na Trgovačkom sudu u Zagrebu održano je prvo, pripremno ročište u kolektivnom sporu udruge Franak, koja okuplja zadužene u švicarskim francima, protiv osam banaka. Podsjetimo, udruga je preko Saveza udruga za zaštitu potrošača “Potrošač” podigla kolektivnu tužbu protiv banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope, tražeći ukidanje valutne klauzule u “švicarcima”, odnosno dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole.
Tužba je podignuta protiv PBZ-a, Zabe, Erste, Raiffeisen  i Hypo banke, kao i  OTP-a, Splitske i Volksbanke. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u tim bankama, pri čemu u Hrvatskoj ima više od sto tisuća korisnika kredita u “švicarcima”, od toga ih oko 75 tisuća otplaćuje stambene kredite, koji su im poskupjeli od 35, do čak sto posto. 
Na jučerašnjem, prvom ročištu, prisustvovali su zastupnici svih tuženih banaka, no raspravljalo se isključivo o  procesnim pitanjima. Banke su u odgovorima na tužbu osporavale aktivni legitimitet tužitelja, udruge Franak, tvrdeći da ne postoje procesne pretpostavke za pokretanje spora, odnosno da tužitelj nema pravo podići kolektivnu tužbu.
No, kako se tužitelj poziva na odredbe Zakona o zaštiti potrošača, koje dopuštaju pokretanje kolektivne tužbe, Trgovački je sud donio odluku prema kojoj se Savezu “Potrošač” daje rok od 60 dana za dodatno obrazloženje kolektivnog interesa i preciziranje vremenskog razdoblja na koje se tužbeni zahtjev odnosi, i to za svaku od banaka zasebno. U istom roku tužitelj se treba pojedinačno očitovati na odgovore svake od banaka, a ne skupnim odgovorom. Nakon toga,  banke će imati rok od 60 dana da se očituju na podnesak tužitelja.