Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Doktor iz Oza

10.02.2012. 23:00


“FUDBAL” SE VRAĆA U HRVATSKU NAKON 20 GODINA?
Ovih su hladnih dana relativno intenzivirani dvoranski sportovi, a posebno nešto što se zove “Futsal”. Nikada nisam čuo za taj sport, a kada sam ga vidio na ekranu, shvatio sam da se u stvari radi o malom nogometu kojega sam i sam nekada rado igrao i bio jako zapažen kao obrambeni igrač koji zna zaprijetiti protivničkom golmanu (i to ne samo verbalno i nepristojnim gestikulacijama, što mi isto nije bilo strano).
Zbilja sam mislio da oni to zovu “fudbalom”, kako to rade susjedi nam Srbi, ali sam bio u krivu jer se to zove “Futsal”. Simpatična voditeljica kaže da je prolaz u četvrtfinale najveći uspjeh naše reprezentacije uopće, što naravno ništa ne znači, jer mi obični gledatelji ne znamo ni za jedan uspjeh do danas, niti otkada se ti rezultati uopće računaju, niti bi znali i za taj “futsal” da ga se netko nije sjetio organizirati u Hrvatskoj. Ali, ono što znamo je činjenica da smo pobijedili Rumunjsku i Češku i da nas čeka Ukrajina, što će reći da sve te ekipe spadaju u drugu/treću ligu normalnog nogometa i da je sve ovo po običaju prenapuhano.
STRAŠNO VAŽNE VIJESTI
U emisiji “Nedjeljom u 2” književnik Edo Popović govori kako privatne televizije nemaju obaveznog programa obrazovanja i kulture. Ali ne, dragi Edo! Nisi u pravu! Na RTL u nekom njihovom magazinu, ekskluzivu, ili kako se već to zove, nam daju sljedeće vijesti. 1. Bivši Indirin suprug (neki trgovac) se seli u Ameriku i tamo će dobiti državljanstvo jer se oženio s “bivšom plesačicom svoje žene kojoj je napravio dijete.” Pazite primitivne logike! Nisu dijete skupa napravili, nego samo on. Ona je za to vrijeme čitala “Knjigu o džungli”. 2. Neko stvorenje kojeg zovu Modni Mačak je posjetilo glumicu Ninu Violić (o kojoj sam do danas imao dobro mišljenje) i komentirao njeno oblačenje. Napominjem da taj nesretnik bez ikakvog srama na sebi drži životinjsko krzno, što dovoljno govori o njemu kao o osobi prezira vrijednoj. 3. Ivana Banfić nakon 17 godina skida grudne implantate i onda o tome raspredaju na dugo i na široko, kao “jadne te djevojke koje su to ugrađivale i kojima sada prijeti opasnost od bolesti”. Iskreno, baš me briga. Tko im je kriv? Treba pomoći onima koji imaju ozbiljne bolesti kojima nisu sami pogodovali.
Eto, i sada će netko reći da na RTL-u nema obrazovnog programa i kulture.
NOVI VELIČANSTVENI USPJESI HRVATSKIH NOGOMETNIH KLUBOVA
Kao važnije vijesti ovog su nam ponedjeljka u sportskom prilogu obznanili da naši klubovi rasturaju u Europi. Hajduk se bori za “Sultan-kup” (priznajte da kao ni ja nikada niste čuli za to) i tamo je dobio na jedanaesterce. Ono što zapanjuje je snimka koju su nam pustili, a na kojoj se vidi da se utakmica igra na jednoj livadi, doslovno na livadi na kojoj nema ničega. Nema tribina, nema reportera iza gola, nema onih koji vraćaju lopte, nema ograde, nema čak ni onih domaćica koje stavljaju robu na sušilo kao na našim igralištima koja se ne mogu nazvati stadionima. Nema ničega! Sve sam bliži zaključku da je to kup koji je organiziran na nekoj seoskoj livadi, tek toliko da se nešto igra. A protivnik je isto tako veličanstven – Lokomotiva iz Plovdiva (Bugarska). Dinamo je bio bolje sreće. Njegova se utakmica igrala na pravom stadionu. Doduše, i to se rijetko viđa. Potpuno prazne tribine. Prazne, prazne. Ni žive duše. Očigledno Dinamo jako dobro kotira u tim krajevima. Kao i svagdje u Europi, uostalom.
“DR. OZ” – GLUPLJE I OD OPRAH
Često sam se pitao postoji li nešto ljigavije od Ophre? HTV mi je ovih dana dao odgovor na to pitanje. Postoji. “Dr. Oz” je nekakav talk-show u kojem zgodan čovjek (naravno, zgodan po ukusu prosječne debele Amerikanke) govori što je zdravo, a što nije. Tko o čemu, Amerikanci o zdravom životu. Tip je vrlo agilan, elegantan i elokventan, taman kako to zamišlja mediokritet. On mahnito skače po studiju i otkriva nam stvari koje mi do sada nismo znali, a koje nam može reći svaki osnovac koji ima trojku iz Prirode i društva. Kako treba jesti zdravo, izbjegavati masnoće i slatkarije, gazirane sokove, a da se treba i puno kretati. Dr. Oz je organizirao i mali kviz za svoju stupidnu publiku u kojem su teška pitanja tipa “u kojoj rijeci žive nilski krokodili” I “koja ptica ima oko sokolovo”. Glupača koja nekako uspije odgovoriti na pitanje “je li masnoća u krvi zdrava ili ne?” automatski pada u afan i histerično vrišti. Jasno mi je zašto to prikazuju američkim blesanima, ali nije mi jasno tko to gleda kod nas.