Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obećavajući početak berbe soli

03.07.2012. 22:00
Obećavajući  početak berbe soli


Ako se u idućim danima nastavi ovakvim tempom,  a, kažu solari, nema razloga da tako ne bude, s  prvom će se ovogodišnjom žetvom završiti u idućih  10 do 12 dana. Prema procjeni solara trebalo se  skupiti i na prostor ispred skladišta deponirati 700  do 900 tona, što je u okvirima prosjeka
Nakon provedenih  temeljitih i opsežnih priprema dvadesetak radnika  Solane Nin d.d. i službeno  je počelo s prikupljanjem  prvih količina morske soli  ovogodišnjeg roda. Toplo i  suho srpanjsko vrijeme s  temperaturama zraka od 30  do 35 stupnjeva Celzijevih u  hladu, a preko 40 stupnjeva  na suncu ide na ruku solarima, koji su ovogodišnju  žetvu zbog kišovitog lipnja  otpočeli tjedan dana kasnije  nego obično. Unatoč tome  situacija na terenu obećava  dobru godinu. Naravno, uz  uvjet da se nastavi ovako  suho i vruće ljeto bez kiše.   
Prvog dana sol se skupljala na dva morska bazena  ukupne površine od 4.000  metara četvornih prostora  te je prikupljeno oko 80  tona visokokvalitetne, zdrave te ekološki čiste morske  soli.
 
Ako se u idućim danima  nastavi ovakvim tempom, a,  kažu solari, nema razloga da  tako ne bude, s prvom će se  ovogodišnjom žetvom završiti u idućih 10 do 12  dana. Prema procjeni solara  trebalo se skupiti i na prostor ispred skladišta deponirati 700 do 900 tona, što  će biti u okvirima prosjeka.
Kad se iz bazena, koji su  svi imaju betonirane podloge, temeljito pokupi sol,  u njih se odmah ispušta  pripremljena morska salamura. Na taj način odmah  nastupa proces kristalizacije tijekom koje se morska  voda iz tekućeg pretvara u  kruto stanje.
Kako smo se za posjeta  Solani Nin i sami mogli  uvjeriti, uvjeti rada su u  odnosu na prijašnje godine  znatno lakši.
Naime, umjesto lopatama, sol se sada skuplja  specijaliziranim strojevima  te se potom umjesto nekadašnjom lokomotivom  “rerom” do skladišta odvozi  vozilom po betonskim stazama.
Voditelj Solane Nin Ivan  Brnjac ističe da se u modernizaciju proizvodnje i  prerade morske soli te u  obnovu upravne zgrade u  zadnje vrijeme uložilo dosta  financijskih sredstava.
Brnjac otkriva i da su uoči  ove klasične žetve prije  15-ak dana krenuli s prikupljanjem cvjetne soli koja  je iz godine u godinu sve  prepoznatljiviji brend ne samo na domaćem, već i na  inozemnom tržištu. Osobito  na japanskom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU