Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar i Sevastopolj otvaraju novu stranicu suradnje

03.07.2012. 22:00
Zadar i Sevastopolj otvaraju novu stranicu suradnje


Nakon uspostavljanja suradnje Zadarske županije i Hersonske oblasti, kao i nekih drugih hrvatskih i ukrajinskih regija, slijedi povezivanje gradova Kijeva i Zagreba, Sambira i Samobora te Sevastopolja i Zadra


Ukrajina i Hrvatska su zemlje koje veže bogata zajednička povijest, a posljednjih godina se intenzivno radi i na povezivanju regija i gradova. Osim što u Zadru djeluje i konzulat Republike Ukrajine, ugovor o suradnji potpisali su Hersonska oblast i Zadarska županija, a uskoro bi to mogao biti slučaj i s gradovima Zadrom i Sevastopoljem.
Sve je jača i gospodarska suradnja dviju država, pa je prije nekoliko dana u brodogradilište Viktor Lenac, čiji je najveći dioničar zadarska Tankerska plovidba, stigao dok iz ukrajinskog brodogradilišta “Pallada” iz Hersona vrijedan oko sedam milijuna eura, na kojemu će se se popravljati manji brodovi, prije svega tankeri za prijevoz kemikalija, LPG brodovi, trajekti i manji putnički brodovi, ali i oni namijenjeni prijevozu općeg tereta i kontejnera, a moći će se obavljati preinake manjih off shore objekata.
Suradnja kulturna i trgovinsko-ekonomska
Više o zajedničkoj povijesti, gospodarskim prilikama u Ukrajini i povezivanju oblasti u državama rekao nam je Oleksandr Levčenko, veleposlanik Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj.
– Imamo perspektivne ciljeve. Otvara se počasni konzulat Republike Hrvatske u ukrajinskom gradu Donjecku, a u manje od godinu dana održana su dva ukrajinsko-hrvatska biznis foruma u Ukrajini. Priprema se niz službenih posjeta, a ministar vanjskih poslova Ukrajine posjetit će Croatia summit u Dubrovniku. Na dnevnom je redu realizacija Dana kulture Ukrajine u RH te Dana kulture Hrvatske u Ukrajini, kao i zasjedanja Međuvladinog Odbora za trgovinsko-ekonomska pitanja, kaže Levčenko.
U posljednje vrijeme intenzivirala se suradnja između regija, a tu leže veliki potencijali.
– Podržavajući europski trend suštinske decentralizacije, radimo na jačanju suradnje između ukrajinskih i hrvatskih regija. Uspostavljeni su kontakti između Zakarpatske oblasti i Vukovarsko-srijemske županije, Kijevske oblasti te Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, Hersonske oblasti i Zadarske županije i dr. Također, Veleposlanstvo nastavlja provoditi prethodne dogovore o uspostavljanju suradnje između Černivetske oblasti i Varaždinske županije, Ivano-Frankivske oblasti i Požeško-slavonske županije, Černigivske oblasti i Primorsko-goranske županije, gradova Kijeva i Zagreba, Sevastopolja i Zadra, Sambira i Samobora, govori Levčenko.
Reklama kroz nogometno prvenstvo
Europsko prvenstvo u nogometu je velika reklama za Ukrajinu, većina navijača ima pozitivne reakcije o zemlji domaćinu, a izgradnja infrastrukture dovela je do otvaranja velikog broja radnih mjesta te su osim stadiona uređene i napravljene i prometnice.
– Za pripreme Europskog nogometnog prvenstva Ukrajina je potrošila 9 posto BDP-a, što je otvorilo 69 tisuća novih radnih mjesta u posljednje četiri godine. Moram spomenuti da je za pripreme Ukrajina je potrošila 7 puta manje novca nego Poljska, 5 milijardi američkih dolara. Od toga je 85 posto svih troškova vezano za transportne infrastrukturne projekte, ostali – za gradnju stadiona i neposrednu organizaciju prvenstva. Europsko prvenstvo dalo je dodatni impuls obnovi i gradnji suvremene infrastrukture. Usporedbe radi, u 2011. godini u Ukrajini bilo je sagrađeno 1.700 kilometara novih autocesta, što je skoro 20 puta više nego u 2009. Kijev i drugi ukrajinski gradovi, koji su bili domaćini – Donjeck, Harkov, Lavov, sada su povezani brzim vlakovima, kazao je Levčenko, dodajući da njihove zračne luke mogu konkurirati europskima, ponavljajući riječi ukrajinskog premijera Azarova kako su “prodemonstrirali svijetu da mogu rješavati najsloženije zadaće i to u najkraćem roku”.
– Naša je država pobijedila skeptike i neprijatelje, koji su se nadali neuspjehu praznika sporta u Ukrajini, kazao je Levčenko ističući da je bila ispolitizirana diskusija o nespremnosti Ukrajine te da su navijači, posebno engleski i nizozemski, bili prezadovoljni i sa sobom su iz Ukrajine odnijeli lijepe slike.


 SEVASTOPOLJ BI MOGAO ZADRU BITI VAŽAN PARTNER




Grad Zadar i Sevastopolj započeli su razgovore o suradnji, o čemu nam je više rekla Anita Gržan-Martinović, voditeljica međunarodne suradnje u Gradu Zadru.
– Sevastopolj je grad koji bi za Zadar mogao biti važan gospodarski partner. To je važna luka u kojoj se bazira ukrajinska flota, a uz to ima i razvijenu brodogradnju. Ima posebno povijesno značenje i veoma je razvijen turizam, a sam grad ima status i grada i regije, kazala je Gržan-Martinović.
Razgovori o uspostavi suradnje započeli su posredstvom veleposlanika Levčenka još prilikom njegovog prvog službenog posjeta Gradu Zadru u prosincu 2010. godine, a Gržan-Martinović istaknula je i kako u Gradu Zadru živi i radi i počasni konzul Republike Ukrajine Nikola Malić koji godinama radi na jačanju odnosa dviju država.
– Tijekom 2011. godine razmijenjena je službena prepiska Veleposlanstva Republike Ukrajine i gradonačelnika Grada Zadra o mogućnostima suradnje dvaju gradova i dogovoreni su daljnji proceduralni koraci, što se nastavilo i kroz ovu godinu.


 ZADARSKA ŽUPANIJA I HERSONSKA OBLAST


Suradnja Zadarske županije i Hersonske oblasti traje već neko vrijeme, a prošle godine je potpisan Memorandum o namjeri uspostavljanja međusobne suradnje na trgovinsko-ekonomskom, znanstveno-tehničkom i kulturnom području. Memorandumom je određeno da će se suradnja razvijati u raznim područjima od industrije, poljoprivrede, prometa i trgovine do znanosti, tehnike, obrazovanja i zdravstvene zaštite, kulture i umjetnosti, turizma i športa. Uspostava suradnje na gospodarskom planu započela je između tvrtki Maraska i Petrus, a isto tako je postignut Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zadru s Pomorskim institutom iz Hersona u kojemu je predstavljena razmjena studenata pomorskog obrazovnog smjera između dvije obrazovno-znanstvene institucije, a u budućnosti će se proširiti na znanstvenu razmjenu sveučilišnih profesora ne samo na pomorskom odsjeku, već i na drugim odsjecima.
– Održani su sastanci s predstavnicima Hersonske oblasti iz Ukrajine i uspostavljeni su kontakti slijedom kojih će se nastaviti raditi i na potpisivanju Sporazuma o međunarodnoj regionalnoj suradnji sa Zadarskom županijom. Tijekom službenog posjeta Ukrajini Zadarska županija je sudjelovala na turističkom sajmu 17. UITT u Kijevu te predstavila svoje turističke kapacitete i razvojne gospodarske projekte. U sklopu programa posjeta posjećeno je Sveučilište za trgovinu i ugostiteljstvo u Kijevu, a Pomorski institut iz Hersona je uspostavio suradnju sa Sveučilištem u Zadru radi razmjene studenata pomorskih studijskih programa, istaknula je Renata Kapitanović.