Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Županijski proračun povećan za 9,4 milijuna kuna

03.07.2012. 22:00
Županijski proračun povećan za 9,4 milijuna kuna


Stabilna situacija u županijskom proračunu je rezultat našeg odgovornog i racionalnog pristupa planiranju i trošenju proračunskih sredstava i nadam se da će tako biti i ubuduće, rekao je župan Stipe Zrilić


Na  današnjem kolegiju  župana iznesen je prijedlog izmjena i dopuna  Proračuna Zadarske  županije za 2012. godinu,  koji bi trebao biti povećan  za 9,4 milijuna kuna i prema novom prijedlogu iznositi 186,7 milijuna kuna.
Kako je pojašnjeno iz   Upravnog odjela za proračun  i financije, izmjene su bile  potrebne radi usklađivanja  sa zakonskim promjenama  vezanim za stopu i osnovicu  za obračun poreza na dohodak, udjel Županije u porezu  na dohodak, stopu doprinosa za zdravstveno osiguranje, odlukama vezanih za financiranje decentraliziranih  funkcija te očekivanjima ostvarenja prihoda za drugo  proračunsko razdoblje i usklađivanjem aktivnosti i projekata vezanih za druge izvore financiranja.
Veći prihodi od poreza
Tako su, primjerice, najviše povećani prihodi od prodaje roba i usluga i to za 1,2  milijuna kuna, a povećanje  se u cijelosti odnosi na namjenska sredstva proračunskih korisnika koja se uspostavom sustava riznice od  1. siječnja uplaćuju u proračun Zadarske županije. Između ostalog, povećani su i  prihodi od poreza, a smanjeni od pomoći iz Državnog  proračuna i izvanproračunskih fondova, prije svega iz  Hrvatskih voda.
– Stabilna situacija u županijskom proračunu je rezultat našeg odgovornog i racionalnog pristupa planiranju i trošenju proračunskih  sredstava i nadam se da će  tako biti i ubuduće, rekao je  župan Stipe Zrilić.
Iznesene su i Izmjene i  dopune financijskog plana  Županijske uprave za ceste  Zadarske županije za 2012.  godinu. Prema novom prijedlogu plan je povećan za  5,7 milijuna kuna te sad iznosi 59 milijuna kuna. Povećanje se uglavnom odnosi  na sredstva viška iz prethodne godine.
Pročelnik za zdravstvo dr.  Josip Kraljić izvijestio je o  namjeri davanja koncesija u  zdravstvu, ukupno 27.
– Od toga je 12 za obiteljsku medicinu, osam za  dentalnu i sedam za medicinu rada. Ipak, očekuje se  popunjavanje tek sedam jedinica, što je posljedica nekvalitetne izrade mreže za koju nije traženo mišljenje  Županije. Mi ćemo predložiti redistribuciju timova,  da se broj poveća tamo gdje  je potrebno, kao što su, na  primjer, Zadar i Biograd, a  da se smanji na drugim mjestima, rekao je dr. Kraljić.
Svijetli primjer Starigrada
Županijskoj skupštini se  prosljeđuje i izmjena Odluke  o osnivanju Zavoda za hitnu  medicinu Zadarske županije  kojom se djelatnost ove ustanove proširuje i na sanitetski prijevoz. Dr. Kraljić se  nadovezao na ovu točku te  istaknuo da se reformom hitne medicinske pomoći napravio izuzetno kvalitetan  iskorak.
– Samo bi se trebale više  angažirati jedinice lokalne  samouprave u vidu primarne  zdravstvene zaštite. Pozitivan primjer je Općina Starigrad koja je investirala oko  500 tisuća kuna u infrastrukturu i uskoro će tamo biti  puštena u rad kvalitetna ispostava, rekao je dr. Kraljić.
Županijska skupština treba još dati i formalnu suglasnost na zaduživanje i izdavanje zadužnice Opće bolnice Zadar za nabavu angio  sale.
Na kolegiju je iznesen i  prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju člana  Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Ugljan jer je dosadašnji član dr.sc. Zlatko  Miliša, podnio neopozivu ostavku, a na njegovo mjesto se  predlaže Iva Crnošija, dipl.oec.
Ikić predsjednica UV-a  ŽLU-a
Mandat dosadašnjim članovima Upravnog vijeća  Županijske lučke uprave Zadar istekao je 29. lipnja  pa se  sad predlažu novi članovi –  za predsjednicu Upravnog  vijeća županijska pročelnica  Milena Ikić, a za članove vijećnici Diogen Šuljić s Paga i  Branislav Jelinić iz Ždrelca.
Župan je prihvatio prijedlog o povjeravanju izrade  izmjena i dopuna Prostornog  plana uređenja Općine Polača Zavodu za prostorno  uređenje Zadarske županije.
Usvojeni su i Nacrti prijedloga odluka o dodjeli koncesija na pomorskom dobru  na brojnim lokacijama u svrhu gospodarskog korištenja  sidrišta, neki su postupci poništeni, a nekoliko je i nacrta za izdavanje koncesija za uzgoj bijele ribe i  školjaka.
Župan je istaknuo da se  uvijek kasni s odlukama o  koncesijama jer je proceduru produžio propis da  odluke treba potvrditi  Županijska skupština te  da se nada da će se to  zakonom bolje regulirati.