Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Puna kapa”

Autor: Željana Gardijan

03.07.2013. 22:00


Odmah poslije europske gozbe osvanulo je hrvatsko jutro s kaosom na zelenim tržnicama, uslijedili su prosvjedi gladnih žena koje mjesecima nisu primile plaću, ogorčenje pirotehničara i poražavajuća statistika o nezaposlenosti mladih izgubljenih između hrvatske stvarnosti i maštanja o europskoj budućnosti…
Ulazak u Europsku uniju čekao se kao spasonosni događaj i kada su u pitanju investicije, a onda je uslijedilo stranačko prepucavanje u Saboru oko Zakona o strateškim investicijama. Pogriješili su svi koji su povjerovali da će se lako ostvariti prigodne europske zdravice premijera Milanovića i predsjednika Josipovića!
Stolovi puni blistavog posuđa i birane hrane, uzvanici u svečanim odijelima i uzvanice u prekrasnim haljinama, gostoprimstvo i dobrodošlice bez granica i pomisao kako je Hrvatska konačno zvijezda večeri, poprimili su drugačiji “sjaj” već sutradan kada se ugledno društvo razišlo i prepustilo Hrvatsku njoj samoj.
Prodavači su na tržnicu stigli s transparentima, a bez fiskalnih blagajni iako se već mjesecima upozorava “bez računa se ne računa”. Traženje paušala nije šala, svuda prosvjedi, u Zadru ogledi u cipelarenju i tuči. Europa je otišla kući!
Vrištala je nacija, kako će se u blitvi i ribi provoditi fiskalizacija, a Linić je popustio tek za mjesec dana. Toliko neće slati inspekcije. Crno se zapisa sivoj ekonomiji. Novca u proračunu fali, porezi se plaćati moraju, svakog čuda tri dana dosta i novotarije se prihvate na kraju.  
Za red, rad i boljitak, trebat će godine uz veliki napor onih koji vode zemlju i združenu pamet stručnjaka i političara oko povlačenja raspoloživog novca iz europskih fondova, no političari, čini se, više napora ulažu u vlastiti boljitak, odnosno osvajanje vlasti koje prema raširenoj percepciji građana nosi privilegije, pogodovanja, stranačka kadroviranja.
Kao da ne znaju kako će korupcija u Hrvatskoj sada biti i pod posebnom povećalom. Osim toga, korupcija i nepotizam pomogli su u urušavanju gospodarstva. Jer, nesposobni, a politički podobni jednostavno ne mogu dobro obavljati posao koji traži stručnost. Političari bi, ukoliko žele uvažavanje i nagradu birača, morali shvatiti da moraju ostvariti gospodarske rezultate. Vrijeme igranja na povjerenje i ideologije završava.
Ipak oni se i dalje igraju oko sklapanja koalicija, nadglasavaju oko balkanske prošlosti i europske budućnosti, nabrajaju projekte “u zraku”, putuju na sastanke o mjerama za nezaposlene mlade Europljane, a Hrvatska se još ne pokreće.
Vladajućem SDP-u trebat će sreće. Uz težak posao što boljeg funkcioniranja Hrvatske u okviru EU, vladajuću stranku čekaju, ako je suditi po onom što prenose neki mediji, teški dani ne samo na gospodarskoj nego i na domaćoj političkoj sceni. Kukuriku koaliciji “prijeti” koalicija Z bregov u koju bi HNS i IDS pozvali i HSU, HSLS i HSS. Mada se na upit o spomenutoj koaliciji šefica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić samo tajanstveno smješkala kazavši kako o tome ne zna ništa, u medijima se našla najava skorog sastanka u Varaždinu.
Zbog europskog uspjeha, a i zbog rasta rejtinga stranke od kada joj je ona na čelu pa još možda i zbog postkukurikanja Z bregov, Vesna ovih dana blista. Ona je faca daleko od placa…
Političarima je uvijek napola puna čaša, a građanima je “puna kapa”…