Najveći val iseljavanja 1906. godine

Slika korisnika admin

U povodu sedmog rođendana Knjižnice i čitaonice Novigrad pred oko 70 posjetitelja upriličena je izložba fotografija i rukopisne građe iz zbirke o novigradskom iseljeništvu "Novigradsko iseljeništvo u Americi".

Rezultat je to tradicionalne suradnje Knjižnice i Etnografske zbirke Novigrad u sklopu bogatog Novigradskog kulturnog ljeta koje traje do 17. kolovoza i ima 25 događanja, te jedna u nizu izložbi kojima se kontinuirano javnosti kroz godine predstavljaju dijelovi blaga koje ova zbirka krije.

- Izložen je tek manji dio građe. Prikazani su portreti Novigrađana iseljenih u Ameriku, njihove obitelji, djeca rođena u Americi i njihova zajednička druženja, zatim pisma koja su pisali rodbini u rodni kraj za kojim su čeznuli, što se iščitava iz pisama, kazao je autor izložbe Jadran Anzulović, voditelj Etnografske zbirke Novigrad.

Najveći val iseljavanja iz Novigrada bio je 1906. i 1908. godine, dakle za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i tekao je do 1930. godine proteklog stoljeća.

Bili su to uglavnom obični lučki radnici koji su obavljali teške fizičke poslove, farmeri, kauboji, mesari i ugostitelji.

Svečanom ugođaju na otvaranju izložbe pridonijela je klapa Lancana iz Novigrada. Izložba je otvorena do 4. kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno