Nin - grad koji živi svojim antičkim i kraljevskim nasljeđem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ante VIDOVIĆ

Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije "Biramo najuređenije mjesto" nastavljamo predstavljanjem Nina, grada koji je već pobjeđivao u našoj akciji, dobivao priznanja s nacionalne razine, a ove godine je u utrci za Zlatni cvijet Europe. Upravo ovo posljednje povod je da se još jednom zaključi kako Ninjani žive punim plućima sa svojim gradom, njegovim turistima i napose njegovim bogatim povijesnim nasljeđem. Nin je ove godine zasjao jačim sjajem, bogatstvom cvjetnog kolorita i perfektnom uređenosti javnih površina. Entuzijazam javnog sektora prešao je na građane Nina za koje se može s pravom reći kako su u svoj život uklopili bogato gradsko antičko i staro hrvatsko kraljevsko nasljeđe zajedno s prirodnim fenomenima iz mreže Natura 2000 koji ih okružuju.

Ćurko pokrenuo Ninjane

Krenimo s patrolom, s razgledavanjem elemenata uređenosti, koje analiziramo u  ovoj našoj akciji a koje analizira i HTZ u svojoj akciji Plavi cvijet. Kada je započela naša akcija "Biramo najuređenije mjesto" Nin je u turističkom smislu bio tek blijeda sjena onoga što je danas. Kontinuirani rad turističkih djelatnika, gradske uprave i građana Nina doveo je do uzleta Nina, tako da je vratio sjaj najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, svoju ljepotu koju su još davno prepoznali rimski carevi. Nova komunalna infrastruktura, briga o kulturnoj baštini, novi spomenici, besprijekorno hortikulturno uređenje i čistoća gradskih ulica, želja građana da oplemene prostor u kojem žive doveli su do toga da Nin živi svoju turističku renesansu. Uređenost i signalizacija prate putnike od ulaska na područje grada Nina i u samom Ninu. Ciljana prva točka patrole bila je impozantna zgrada TIC-a. Što reći o ninskom TIC-u, osim sve najbolje - vrhunska usluga tamošnjih djelatnika, bogatstvo promotivnih i edukativnih materijala, TIC koji svojim izlošcima uči i turiste i građane Nina. Ukratko TIC je osvojio titulu najboljeg u Hrvatskoj i otada je samo podignuo tu pobjedničku razinu. Nakon obilaska patrola se nastavila u društvu s direktoricom TZ Nin, Marijom Dejanović. Direktorica kaže kako je zadovoljna dosadašnjim tijekom turističke sezone. Brojke su za dva posto bolje nego lani. Odličan rezultat, kada s novinskih naslova vrište alarmantni naslovi o podbačaju u svibnju i ugroženoj sezoni. U Ninu mogu očekivati samo bolje rezultate jer se javljaju novi privatni smještajni kapaciteti. Ipak brojke su za neku drugu priču, a ovdje ćemo se više fokusirati na priču o Zlatnom cvijetu Europe i naporima koje Ninjani ulažu da ga dobiju.

- Nin se ove godine intenzivno pripremao za Zlatni cvijet Europe. Grad na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom je bio mobiliziran. Komunalne službe su stalno bile prisutne na terenu, pazili na najsitnije detalje, otklonili sitne nedostatke, mnoge zelene površine pretvorene su u cvjetne tako da se Nin dodatno rascvjetao. Sve to pratila je dodatna promidžba koju je radila TZ Nin sa svojim timom, kaže direktorica TZ Nin Marija Dejanović.

Povijesna razglednica Hrvatske

Nastavimo s patrolom. Na "novoj" strani obale uređena je šetnica i parkiralište. Šetnica je opremljena klupama za odmor, kantama za otpad i hortikulturno je uređena. Novost je da se nastavlja s uređenjem šetnice te da se počelo graditi parkiralište za autobuse, što je prijeko potrebno u Ninu. Nakon obilaska šetnice krenulo se do spomenika knezu Branimiru, pa preko mosta u staru gradsku jezgru. Tu je i Condura Croatica. Odlična signalizacija prati turiste u starom dijelu grada gdje su sve povijesne građevine dobile osobnu kartu u obliku informativne ploče - od rimskog hrama do najmanje katedrale na svijetu, crkve Sv. Križa. I na drugoj strani obale šetnica je besprijekorno uređena. Isto tako i razina čistoće nalazi se na visokoj razini. Patrola tijekom svog obilaska nije naišla ni na jedan odbačen papirić. Za to su zaslužni prvenstveno ninski komunalci koji svoj posao obavljaju maksimalno profesionalno i savjesno. Posebno treba istaknuti bogatstvo cvjetnog kolorita

Užitak je šetati starom gradskom jezgrom Nina, razgledavati spomenike i otkrivati povijest ovog kraja od antičkih dana do danas. U obaveznu lektiru svakog iole ozbiljnijeg turista spada i posjet gradskom muzeju smještenom na kraju ninske Kalelarge. Svojim eksponatima nudi priču o hrvatskim vladarima, pomorskoj tradiciji, kršćanstvu i uopće životu na ovom prostoru. U mjestu je i uređen Park Petra Zoranića Ninjanina, prekrasan prostor koji će u budućnosti biti ishodišna točka svih priča ovog hrvatskog pisca. Ne zaboravimo spomenuti kako i Nin ima svoju izložbu crkvene umjetnosti "Zlato i srebro grada Nina". U ovoj priči o Ninu moramo spomenuti i tamošnje ugostitelje, koji svoje goste osvajaju domaćim tradicionalnim ambijentom u kombinaciji s vrhunski spremljenim ribljim i domaćim specijalitetima.

Nin punim plućima živi ovu sezonu i za kraj se može reći kako bi bilo nepravedno da se ne okiti Zlatnim cvijetom Europe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno