Zadarski vojni invalid ne može iz bolnice jer nema kuda!

Slika korisnika valentinam
Olujno nevrijeme uništilo mu stan
Ljerka (78) spava na ljetnoj ležaljci koju je smjestila u prostor kuhinje, najmanje oštećen u poplavi krajem lipnja. Njezin suprug Lovorko je u zadarskoj bolnici. Dan nakon poplave poskliznuo se na mokrim stubama ispred stana te slomio kuk i desnu ruku
Vedran SITNICA
U skromnom stanu Ljerka i Lovorko žive od 1992. godine

Nevrijeme koje je zadarsko područje zahvatilo prije desetak dana za većinu stanovnika ovog kraja bila je tek prolazna vremenska nepogoda, no dvije zadarske obitelji u noći s 25. na 26. lipnja proživljavale su noćnu moru, koju zasigurno nikada neće zaboraviti. Riječ je o obiteljima Pavlić i Hrnjak iz Ulice Stjepana Radića 25, čiji su suterenski stanovi te noći poplavili. Voda je u svega sat, dva dosegla razinu koljena, natopila namještaj, izbacila sva unutarnja vrata iz ležišta, podigla parkete, unutarnju žbuku, pločice...

Obitelj Pavlić u jednoj noći izgubila je gotovo sve. Ljerka (78), prespavala je par dana kod susjeda, a nekoliko posljednjih spava na ljetnoj ležaljci koju je smjestila u prostor kuhinje, najmanje oštećen u poplavi. Njezin suprug Lovorko je u zadarskoj bolnici. Dan nakon poplave poskliznuo se na mokrim stubama ispred stana te slomio kuk i desnu ruku. U međuvremenu je operiran te je jučer trebao napustiti bolnicu, zbog čega su se on i supruga našli pred novom morom.

- Ne znam više ni kud, ni gdje. Sve ove dane obilazim institucije, a ja sam stara žena i meni je to teško. Danas suprug treba izići iz bolnice i ja zaista ne znam što da radim, kome da se više obratim, gdje da ga smjestim. U ovu vlagu on ne može, a uz to još i sa štakama, govori vidno uznemirena umirovljena viša medicinska sestra. Obratila se i Uredu za branitelje, budući da i sama ima braniteljski status, a suprug joj je umirovljeni HRVI.

- Odlazila sam moliti pomoć u Centar za socijalnu skrb i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra. Pitala sam ih za neki privremeni smještaj, neko rješenje... Rekli su da mi nemaju što ponuditi, osim jednokratnu pomoć, za koju treba dane i dane izgubiti dok se pribavi sva dokumentacija. Danima spavam tu u vlazi jer nemam kud drugo, govori očajna žena. 

Zgradom u kojoj su poplavljeni stanovi upravlja tvrtka Zadarstan, koja za ovakve situacije ima sklopljen ugovor s Euroherc osiguranjem. Bili su na terenu, no procedura je takva da će sve potrajati barem do 15. srpnja.

- Naša predstavnica stanara prijavila je štetu Zadarstanu, ali još nam nisu došli ništa popraviti, govori Ljerka Pavlić koja je jučer potkraj dana ipak odahnula. U Općoj bolnici Zadar su, zbog ove situacije, odlučili njezinog supruga zadržati još nekoliko dana.

- Naša socijalna radnica razgovarala je s gospodinom za kojeg pitate i poduzela sve potrebne radnje kako bi se njegov boravak u bolnici produljio. U situacijama kad bi otpuštanje pacijenta moglo imati za posljedicu pogoršanje njegova zdravstvenog stanja, naše stručne službe sagledaju sve okolnosti i sukladno zakonima i pravilnicima donose odluke, kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Na naš upit o ovom slučaju i navodima gospođe Ljerke Pavlić još nismo dobili odgovor iz Centra za socijalnu skrb, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra i Zadarstana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (4 glasova)