Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izložba slika “Ritam života” nekadašnje prvakinje Europe u daktilografiji

04.07.2018. 19:17
Izložba slika “Ritam života” nekadašnje prvakinje Europe u daktilografiji


Šezdesetak platna, akrila i ulja, pejzaža, mrtve prirode, cvjetnih i apstraktnih motiva, velikih formata i živih boja…
Sve to ponudila je publici u POU Dom na žalu Đurđa Danica Ferina, Zagrepčanka sa stalnom adresom na Ugljanu, samouka slikarica, koja već deset godina „živi kako hoće i progovara kroz svoje slike“ – za ovu prigodu objedinjene pod naslovom „Ritam života“.


Slikati je počela slučajno!
– Volim dinamiku, živost i život! Ne volim gole bijele zidove, a to me, među ostalim, i motiviralo da za svoj apartman napravim prvu seriju slika prirode koja me okružuje ovdje na Ugljanu, u Sušici, govori gospođa Ferina dok razgledavamo umjetnička djela koja su otvorila ljetnu izložbenu sezonu u preškoj galeriji Dom na žalu.
Dio radova posvećen je i inspiriran pejzažima velikoga hrvatskoga slikara Celestina Medovića, koji su gospođi Ferina trajna inspiracija.
– Moji su pejzaži imaginarni, vjerojatno u mašti i podsvijesti proživljeni i viđeni, a neke slike, koje sam već izlagala, zasnovane su na stvarnome, na ljepoti prirode koja me okružuje zaustavljenoj u jednom trenutku, objašnjava.
Slikati je počela slučajno! Iako je sigurna da je umjetnički gen koji su od nepoznatoga pretka naslijedili mnogi u njezinoj obitelji odavno čučao u njoj i čekao pravu priliku da izađe van.


Amaterski i od srca
– Moja kćer Antonija je slikarica, sin Alen umjetnički je fotograf, sestra Božica radi čudesne mozaik-klupe, nećakinja Nika također se bavi mozaikom… Sve to nije slučajno! Veže nas i velika upornost, volimo stvarati, a kada vidimo nešto što nam se sviđa, što nam je lijepo, volimo to sami napraviti, kaže i ističe da se ne opterećuje kritikom i profesionalizmom.
– Slikam dušom i u trenutku. Radim amaterski i od srca, želim uljepšati svakodnevni život. I to me jedino zanima. Tanka je linija zadovoljstva, ja sam našla svoj put, a nadam se da moje slike pronalaze put do drugih ljudi, zaključuje gospođa Ferina, na čiju su izložbu došli brojni prijatelji Ugljanci, Zagrepčani, Prečani…
Izložbu „Ritam života“ otvorio je načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je zahvalio autorici, ali i njezinoj sestri Božici Kliman, koje, “iako nisu rodom otočanke, ovdje stvaraju i svojim radom obogatile su kulturnu i turističku ponudu Ugljana“.
U glazbenom dijelu programa nastupili su tenor Marko Zekanović uz pratnju Ante Sjauša na gitari.
Slike gospođe Đurđe Danice Ferina mogu se razgledati do 14. srpnja.




Prvakinja u daktilografiji
Gospođa Đurđa Ferina nekadašnja je prvakinja Hrvatske, Jugoslavije i Europe u daktilografiji i viceprvakinja svijeta. Svojedobno je osvojila i titulu najbolje tajnice u Hrvatskoj. Radni vijek provela je kao tajnica generalnih direktora u Ini, a na godinu dana na istome poslu bila je „posuđena“ u Vladu. Prema njezinim riječima, daktilografija joj je donijela puno u životu, putovala je, upoznavala zanimljive ljude. Istodobno, to je bio iznimno naporan posao u kojemu najviše stradaju ruke, prsti….