Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

GRADSKA ŠUMA Od sječe borova, do uređenja staza i urbane šume

04.07.2019. 09:55
GRADSKA ŠUMA Od sječe borova, do uređenja staza i urbane šume


Ovih dana dobili smo više poziva i poruka zabrinutih građana koji su nam javili kako se na Musapstanu ruše borovi i stabla te kako već danima tamo stoje radni strojevi.
Otišli smo do Musapstana te smo se i sami uvjerili kako je velik broj borova porušen, a na pojedinim mjestima su i brojna upozorenja kako su radovi u tijeku.
Provjerili smo s Hrvatskim šumama, koje su nadležne za park šumu Musapstan, o čemu se radi te zna li se išta o ovim akcijama. Nakon nekoliko telefonskih poziva uputili su nas na slanje e-maila u centralnu službu u Zagreb koja je jedina ovlaštena za davanje informacija.
Radove izvodi »Terraconcordia«
– Područjem kolokvijalnog naziva »Park šuma Musapstan« Hrvatske šume gospodare kao sa šumskim kompleksom Musapstan koji se nalazi u obuhvatu g.j. Musapstan. Naime, predmetno područje nema akt o proglašenju zaštićenim područjem, pojasnili su u priopćenju iz Hrvatskih šuma te su dodali kako se trenutno izvode radovi sječe i privlačenja.
Na pitanje je li ovo redovno održavanje šume ili je riječ o nečemu drugome rekli su kako se radovi koji se trenutno obavljaju izvode se temeljem propisa Programa gospodarenja za g.j. Musapstan u skladu s godišnjim planom Šumarije Zadar za 2019 god.
– Radove izvodi »Terraconcordia« zadruga za gospodarenje prirodnim resursima (zastupana po obrtu »V&S Oršulić J.D.O.O.). Terraconcordia izvodi radove putem Ugovora o izvođenju šumarskih radova. Navedeni izvođač nema višegodišnju koncesiju već radove izvodi temeljem provedenog javnog poziva i potpisanog Ugovora, pojasnili su iz Hrvatskih šuma i nastavili – Prostor »Park šuma Musapstan« je, kako smo već naglasili, kolokvijalni naziv za predio Musapstana koji je u obuhvatu g.j Musapstan, površine cca 300 ha, obrastao uglavnom kulturom pinije. Šumarija Zadar prostor Muaspstana, kao i cjelokupno područje kojim gospodari, redovno čisti od otpada (zadnji put 2018. godine) u okviru godišnjih planova gospodarenja. Trenutno su u tijeku radovi prikupljanja otpada na više lokacija (g.j Musapstan; g.j Nin Kožino; g.j Ražanac Vrsi; g.j Sukošan; g.j Lovinac) ukupno procijenjene količine 1.193 tona. Radove izvodi vanjski izvođač (Cibo promet d.o.o.), pojasnili su.
Musaspatn nazvan Central parkom Zadra
Istaknuli su kako za predmetni prostor postoji idejni projekt koji je izradio Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zadrom, a odnosi se na uređenje kompleksa kao nekog oblika zaštitne šume oplemenjenog dodatnim sadržajima. Šumarija Zadar je stava da se radi o vrijednom kompleksu i projektu koji je od interesa za lokalnu samoupravu i Hrvatske šume. Šumarija Zadar u suradnji sa Gradom Zadrom je tijekom 2018. godine izradila projektnu dokumentaciju za uređenje staza i dodatnih sadržaja te je isti projekt proslijeđen u Direkciju HŠ-a za apliciranje sredstava iz EU fondova. Šumarija Zadar je za predmetni prostor predložila nekoliko točaka za raspravu kako bi se našao zajednički interes Hrvatskih šuma i Grada Zadra te se, ukoliko dođe do suglasja, u budućnosti prostorom upravlja kao s urbanom šumom. Trenutna situacija s projektom je takva da se čeka njegovo odobrenje. Ukoliko se projekt koji je apliciran odobri, Šumarija Zadar je stava da bi trebalo otvoriti razgovore s lokalnom samoupravom i resornim Ministarstvom oko načina upravljanja predmetnim područjem.
Inače, o projektu uređenja šume Musapstan počlo se govoriti još 2007. godine, kada je Musaspatn nazvan Central parkom Zadra te je govoreno kako će se tamo urediti brojne staze, ljetna pozornica i razni drugi sadržaji koji bi privukli građane u »pluća grada«. Međutim, od tada je prošlo 12 godina, a od povremene inicijative građana ili eko-udruga nije se puno pomaklo. Musapstan i dalje pohodi tu i tamo pokoji rekreativac ili vlasnik pasa. U ovoj šumi nema niti jedne kante za smeće u koju bi šetači i izletnici mogli odložiti otpad tako da ova predivna šuma na samom rubu grada trenutno služi za ispašu ovaca ili kao ilegalno odlagalište smeća.