Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IVICA ŽIVKOVIĆ Mafija ga prije 25 godina u Zadru pokušala ubiti bombom; Sud je sad osudio državu, kaže da je to terorizam

04.07.2019. 20:44
IVICA ŽIVKOVIĆ Mafija ga prije 25 godina u Zadru pokušala ubiti bombom; Sud je sad osudio državu, kaže da je to terorizam


Bio je 13. lipnja 1994. godine kada je pod automobilom zadarskog ugostitelja Ivice Živkovića aktivirana podmetnuta eksplozivna naprava. Ispod mjenjača nalazilo se 400 grama trotila. Tko je to učinio policija nikada nije otkrila. Živković, koji je u eksploziji teško ozlijeđen, uvjeren je da se radilo o osveti zadarske narko-mafije kojoj nije dozvolio da u klubu Saturnus u Zadru, kojeg je tada vodio, raspačava drogu, piše Telegram.hr.
Nedavno je to uspio i dokazati na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Taj sud donio je presudu prema kojoj je Republika Hrvatska odgovorna za to nasilje kojim je mafija, preko napada na Živkovića, željela ugroziti sigurnost građana i zastrašiti ih. Ova sudska presuda sada, punih 25 godina kasnije, potvrđuje da je u ono vrijeme u Zadru doista postojala mafijaška organizacija koje su se bojali građani, poduzetnici, policajci i političari.


ZABRANIO JE DILANJE U SVOM KLUBU
Ivica Živković na meti mafije našao se zbog svog privatnog biznisa. On je 90-ih bio zapovjednik dragovoljačkog odreda Brodarica, a potom i pripadnik Specijalnih postrojbi, te 4. gardijske brigade i Škabrnjskog odreda. U mladosti je bio aktivni boksač, da bi kasnije ušao u ugostiteljski posao. Sada je 80-postotni invalid kojem bi država, prema konačnoj presudi, trebala platiti gotovo pola milijuna kuna odštete zbog napada iz lipnja 1994. godine. Taj čin, stoji u presudi, imao je sva obilježja terorističkog akta za što je država odgovorna prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija. Klub Saturnus Živković je s četvoricom prijatelja u najam uzeo u svibnju 1994. godine. U svom klubu odmah će zabraniti dilanje droge. U to vrijeme jedan od najjačih zadarskih dilera bio je Senko Perak, koji je ubijen 1998. u obračunu s policajcima. To se dogodilo svega tjedan dana nakon što je likvidiran Perakov sin Damir. Sumnjalo se da je i on povezan s drogom. Perak je dugo vremena slovio kao bliski suradnik Ivana Skendera, svojevremeno istaknute figure ovdašnje narko scene. Živković je vjerovao da bi upravo Perak mogao stajati iza atentata na njega.


TRENUTAK KAD JE SJEO U AUTOMOBIL
Na sudu se Živković vrlo detaljno prisjetio trenutka napada. “Večer prije eksplozije parkirao sam automobil ispred kuće, na nogostupu, iako sam ga inače ostavljao u garaži ili dvorištu. Bio sam umoran jer smo u klubu još imali puno posla. Kada sam iduće jutro oko 10.50 sati sjeo za volan i spustio ručnu kočnicu, te dao kontakt ključem, aktivirao se eksploziv”, svjedočio je Živković. Nakon eksplozije amputirana mu je desna potkoljenica, a zadobio je i ozljede ruku. Liječnici su mu lijevu nogu uspjeli spasiti. “Nakon eksplozije bio sam u šoku. Noge su mi bile skroz krvave. Instinkt za preživljavanjem tjerao me da izađem iz auta. Uspio sam se nekako izvući i otpuzati do sredine ceste. Tu sam sjedio u lokvi krvi jer sam imao otvoreno krvarenje iz dvije arterije. U pomoć mi je prva priskočila tadašnja susjeda, a današnja supruga. Svojim remenom mi je podvezala jednu, a mojim drugu nogu. Vrištala je da netko zove Hitnu pomoć. No, svi su se zbog eksplozije sklonili u podrume. Istrčali su samo oni kojima su djeca bila vani, pa su mi ipak pomogli. Ukrcali su me u automobil jednog znanca koji je naišao, te me on odvezao u bolnicu. Da su čekali Hitnu pomoć danas ne bih bio živ”, prenio je Zadarski list Živkovićev iskaz sa suđenja.




‘ZADAR JE SREDIŠTE NARKO-MAFIJE’
Više od godinu dana nakon eksplozije Živković se liječio. Prošao je 11 operacija. Tijekom jedne je umalo umro. Presađivana mu je koža s leđa i trbuha, prolazio je teška psihička stanja zbog svega jer se, kaže, kao sportaš teško mirio s invaliditetom i činjenicom da će ostatak života umjesto noge imati protezu. Još godinama kasnije Živković će tvrditi da je Zadar središte narko-mafije u Hrvatskoj. “Ja sam samo bio živi primjer svima ostalima u Zadru što ih čeka ako se suprotstave zločinačkoj organizaciji”, zaključio je u jednom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji. Tvrdio je da su nakon Perakovog ubojstva njegov biznis nastavili drugi dileri i razgranali ga diljem Europe. U Zadru je nastavljen palež automobila i plovila, što se mahom povezivalo upravo s obračunima u narko-miljeu. Mafija se osvećivala, kaže Živković, svima koji su joj se suprotstavili – od gospodarstvenika do policajaca.


KOME JE SVE PRIJETILA MAFIJA U ZADRU?
Kako su izgledale te mafijaške prijetnje opisao je na sudu i tadašnji načelnik kriminalističke policije u Zadru Ante Klarić. Njegov automobil je prvi letio u zrak i to još u lipnju 1991. godine. Nedugo zatim isto se dogodilo i državnom odvjetniku Ivanu Galoviću. Policijskom inspektoru Valteru Peri postavljen je eksploziv u kafić Hoby, koji je bio u vlasništvu njegovog oca. Živković je, uvjeren je Klarić, platio jer je, kao netko tko je došao iz obrtničke obitelji, “bio na strani rada i poštenja”. Ovaj iskusni policijski inspektor uvjeravao je sud da je u Zadru tada postojala kriminalna organizacija. Njezini nositelji bili su, tvrdio je, pravi dileri od kojih su neki imali potvrde da su neophodno potrebni hrvatskoj vojsci. Neki su, kaže, imali i iskaznice tajnih službi s kojima su mahali. Prema Klarićevim riječima sve se to moglo provjeriti i u spisima Županijskog suda u Zadru. No protiv mafije u Zadru bilo je teško boriti se i dokazivati kakva je sve kaznena djela radila. U gradu je, naime, tih ratnih godina vladala anarhija, a istovremeno je puno ljudi bilo s oružjem bez kontrole. Kriminalci su koristili tu situaciju i sa svih strana svijeta, pod izlikom da se priključuju obrani zemlje, dolazili su u Hrvatsku, zbog biznisa.


PRESUDA NAKON PUNE 23 GODINE
Živković je do sada u više navrata javno isticao ogorčenje duljinom sudskog procesa. Tužbu je podnio u studenom 1995. godine. Dokazivao je da je stradao u aktu terora na ulicama Zadra. Samo pukom srećom njegov automobil nije eksplodirao kraj škole koja se nalazila u blizini njegove kuće. Moglo je poginuti i neko dijete. Njegov život nakon pokušaja atentata potpuno se promijenio, a posebno ga muči što počinitelji nikada nisu otkriveni. Sada je dio zadovoljštine ipak dočekao. Dokazao je na sudu da je u Zadru postojala mafijaška organizacija.


PRESUDA: MAFIJA JE PRIJETILA U ZADRU
“Ona se bavila dilanjem droge po kafićima, ali i drugim nezakonitim radnjama. Na meti su joj posebni bili istaknuti pojedinci poput državnog odvjetnika u Zadru, novinara, odvjetnika, inspektora odjela za borbu protiv droge, dožupana, gradonačelnika. Ivica Živković koji u svojim kafićima nije dozvolio dilanje droge bio je, zbog takvog donosa prema ovoj skupini, posebna meta. Takve osobe su smetale pripadnicima te organizacije, pa su ih zastrašivali, pokazivali im svoju moć, odnosno dokazivali da im institucije države ne mogu ništa. Cilj im je bio zastrašiti ne samo predstavnike vlasti mjerodavne da u ime države reagiraju, nego i ostale građene. Eksplozijom pod automobilom Ivice Živkovića ova organizacija poslala je poruku svim građanima da će proći poput njega ukoliko ne pristanu na suradnju”, napisao je Vrhovni sud RH. (Telegram.hr/Ana Raić Knežević)