Mora namiriti 90.000 kuna

Slika korisnika mkvanja
Općinski sud u Zadru nije povjerovao obrani bivšeg poslovođe mesnice
Ukoliko I.M. ne podmiri dug bivšem poslodavcu u roku od šest mjeseci te ako počini novo kazneno djelo u naredne tri godine opozvat će mu se uvjetna osuda i ići će u zatvor na godinu dana
DAVOR JAVOROVIC/PIXSELL
Vještak je utvrdio kako je roba otuđena ili je prodana u mesnici bez računa

Zbog pronevjere u mesnici u kojoj je radio kao poslovođa 43-godišnji I.M. nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje u trajanju od tri godine. Istom presudom naloženo mu je da u roku od šest mjeseci podmiri štetu bivšem poslodavcu u iznosu od 90.860,67 kuna te da plati trošak vještačenja od oko četiri tisuće kuna i sudski paušal od 800 kuna. Uvjetna osuda osuđenom I.M. prema presudi se može opovrgnuti ukoliko u trajanju provjere počini drugo kazneno djelo ili ne podmiri dug.
I.M. se na sudu branio kako nije uzeo ni novac ni robu iz mesnice u kojoj je prvotno radio kao mesar, a potom kao poslovođa. Spominjao je kako između njega i njegova prethodnika nije napravljena primopredaja nakon imenovanja, te je tvrdio kako ni sama inventura na kojoj je utvrđen manjak nije dobro napravljena. Suprotno njemu kontrolor u toj tvrtki među ostalim je kazao kako nikada nije ni bila praksa provođenja primopredaje, te da je on upućen da napravi inventuru jer se posumnjalo da nešto nije u redu u toj mesnici. Za manjak koji je utvrđen kazao je kako je mogao nastati samo na način da je roba otuđena ili da je prodana bez računa, te da novac nije položen u blagajnu. U korist I.M. kazao je kako je prvih šest mjeseci nakon što je preuzeo rukovođenje tom mesnicom sve bilo u redu. Točan iznos manjka utvrdio je sudski vještak.
- Analizom svih provedenih dokaza, uz činjenicu da je izvan svake sumnje utvrđeno kako je upravo okrivljenik bio poslovođa u inkriminiranom razdoblju te ujedno i odgovoran za povjerenu mu robu i novac, kako je nastao manjak u robi u iznosu od 90.860,67 kuna, a vještak je pojasnio da bi to značilo da je roba otuđena ili je prodana u mesnici bez računa, na strani okrivljenika ispunila su se sva subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela koje mu je optužnicom stavljeno na teret, stoji u izreci presude gdje se navodi kako je neosnovana okrivljenikova obrana u dijelu u kojem tvrdi da nije bilo primopredaje s prethodnikom jer je to mogao zatražiti, da su dvije škrinje bile zaboravljene jer je se pokazalo kako se radilo samo o jednoj što je kasnije popravljeno, kao i tvrdnja da nije bio osposobljen, a to stoga što je sklopio ugovor i primao plaću za taj posao.
Nalazeći dokazanim da je okrivljenik počinio kazneno djelo sud ga je proglasio krivim, stoji u presudi protiv I.M. koji danas živi i radi u inozemstvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju