Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Polemiku izazvale koncesije za plaže i Narodni muzej; Rubeša Lončaru: “Vodite sjednicu kao da vodite sajam u Benkovcu!”

04.07.2019. 14:22
Polemiku izazvale koncesije za plaže i Narodni muzej; Rubeša Lončaru: “Vodite sjednicu kao da vodite sajam u Benkovcu!”


Nakon brojih opservacija na temu Prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Zadarske županije za 2018. godinu, a koje su bile iznesene na prošloj sjednici, a koje su neistinite, pogotovo ona da je Županija poslovala s manjkom. Mi odgovorno upravljamo s proračunom i vodimo brigu. Što se tiče nekakvih minusa, netko tko je to iznosio nije vidio da smo mi prefinancirali projekte iz svojih sredstava. Upravo su ti projekti usmjereni na razvoj županije. To što netko nije upućen i nije informiran ne daje mu pravo za davanje krivih informacija javnosti, rekao je na nastavku 12. sjednice Županijske skupštine, koja je ovoga puta imala kvorum, župan Božidar Longin obrativši se okupljenim vijećnicima prilikom iznošenja točke o prijedlogu izvještaja o izvršenju proračuna naglasivši kako Županija nema dospjelih obveza.
Današnja sjednica nastavila se nakon što je nekoliko dana prije prekinuta jer su je bojkotirali sami vijećnici HDZ-a izašavši na pauzu nakon koje se nisu vratili čime su srušili kvorum.
Sjednica s dnevnim redom od čak 42 točke trajala je od 12 do 14 sati, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar vodio je skupštinu brzo i efikasno te su svi predsjednici odbora iznosili svoje točke i prijedloge nakon čega je bilo glasovanje. Velika je većina točaka ekspresno usvojena većinom glasova ili jednoglasno, dok je samo prijedlog SDP-a o prihvaćanju Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini odbijena uz pojašnjenje kako je prihvaćena i ratificirana Istanbulska konvencija koja je mnogo "jača" od ove povelje.
Od 42 točke dnevnog reda nekoliko njih izazvalo je polemike te pitanja koja su uglavnom postavljali oporbeni vijećnici Marko Pupić Bakrač te Ante Rubeša.
Prva takva točka bila je prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2018. godinu.
– Ovdje je Branko Kutija kojega je Upravno vijeće postavilo na mjesto vršitelja dužnosti, a ova Županijska skupština nije dobila niti obavijest o tome, a kamo li glasovala o tome. Njega nitko u skupštini nije potvrdio kao vršitelja dužnosti, on nema nikakve veze s prihvaćenim izvješćem jer u to vrijeme nije bio ravnatelj te ne znam što on ovdje radi. Zašto je ovdje i koga predstavlja? Kome ja mogu postaviti pitanja kad Kutija nema veze s prihvaćenim izvješćem, a nema nikakve veze ni s cestama jer je inžinjer tekstilne tehnologije, upitao se Marko Pupić Bakrač brojna pitanja, na koja nije dobio odgovore već se odmah pristupilo glasovanju.
I sljedeća točka odnosila se na ŽUC, na što se javio Ante Rubeša upitavši se koja je svrha da su tamo ako postavljaju pitanja na koja nitko ne daje odgovore te ukoliko im Kutija ne odgovori na pitanja.
– Mi smo vijećnici koje je netko birao i postavljamo pitanja na koja nitko ne odgovara. To ispada glupo, pari da smo statisti ovdje, rekao je Rubeša na što je Željko odgovorio:
– Govoriti može onaj kome ja dozvolim i tako će biti i sada!, rekao je Lončar prekinuvši bilo kakvu raspravu te upozorivši Pupića Bakrača i Rubešu da paze kako se ponašaju te da ne uskaču u riječ jer već imaju opomenu.
Rudolf Dvorski postavio je pitanje zašto se ne raspiše natječaj za ravnatelja ŽUC-a na što je također od Lončara dobio odgovor "Sve u svoje vrijeme" te je većinom prijedlog prihvaćen.
Sljedeći je na govornicu izašao Joso Nekić, koji je iznio kako su svi prijedlozi koje je njegov odbor imao, a koje se uglavnom odnose na statuse osnovnih i srednjih škola usvojeni. Međutim, među tim je točkama bila i točka prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta Narodnog muzeja Zadar na koju su reagirali vijećnici Akcije mladih.
– Vodite sjednicu kao da vozite sajam u Benkovcu, rekao je Rubeša nakon čega je Lončar upozorio da će morati napustiti sjednicu. Rubeša je potom tražio pročelnika Šimunića o pojašnjenju 8. točke rekavši kako je odgovorna osoba koja prima plaću za to.
– Mi smo se kao vijećnici spremili i došli smo ovdje, a nitko nam ne odgovara na naša pitanja. Sutra će me netko zaustaviti i reći zašto nisam glasovao i ja ću odgovoriti kako mi ovdje nitko nije ništa pojasnio. Ovdje bi trebala biti debata, a ne da sjedimo kao čunjevi i dižemo ruke, rekao je Rubeša. Stipe Bjeliš htio je pojasniti ovu točku na što je Rubeša upao u riječ te ga je Lončar upozorio po drugi put i poslao vani.
Nakon pauze 13 točaka je usvojeno bez ikakve raspreve, a rasprava je uglavnom bila mirna dok nije na red došla točka o Narodnom muzeju te o  koncesijama. Nakon kratke polemike oko ovih točaka, sve su izglasane većinom glasova te je Lončar raspustio sjednicu.
 


Nekić Pupić Bakraču: "Osvećujete se Renati Peroš, a zna se zašto!"
– Statut Narodnog muzeja je protuzakonit. Koliko nas želi pravnu državu, a koliko nas balkansku krčmu? Ravnateljica Renata Peroš ima 6 prekršajnih prijava, a mogla bi dobiti i jednu kaznenu, rekao je Marko Pupić Bakrač.
Joso Nekić je naglasio kako su izmjene statuta benigne te kako ono što iznosi Pupić Bakrač nema veze s istinom.
– To što pričate o Renati Peroš i što radite je ispod svake razine i dostojanstva. Njoj se osvećujete, a zna se zašto, rekao je Nekić.
SDP-ova Suzana Jakovac istaknula je činjenicu kako ravnateljica ima prekršajne prijave te se upitala koliko je moralno da je još na toj funkciji.
 


Dvorski: "Kako se koncesionarima godinu prije isteka koncesije daje mogućnost izgradnje objekta na pomorskom dobru?"
Polemiku je izazvalo i 14 točaka o koncesijama za pomorsko dobro za uzgoj ribe, školjaka te najam plaže. Dvorski je upozorio hoće li se koncesija za plažu Čista 1 na Pagu dogoditi isto kao i na Kolanu u slučaju kluba Noa, a koji je, kako je rekao dobio koncesiju za objekt od 12 metara četvornih, ali je ubrzo narastao na oko 1.500 metara četvornih. Tičić je rekao kako se ova plaža ne može usporediti s ovom koncesijom. Pupić Bakrač rekao je kako ovi objekti rade već godinama te ga zanima zašto se koncesija produžuje tek u srpnju i zašto se to nije napravilo ranije.
Dvorski je za koncesiju za plažu Borik rekao kako mu nije jasno kako to da se godinu dana prije isteka koncesije koncesionarima daje mogućnost izgradnje ugostiteljskog objekta na pomorskom dobru, na što je Laštro rekao kako je i prije na ovom pomorskom dobru postojao objekt.