PRIJETNJE SILOVANJEM Odgođeno ročište Ninu Šimuniću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Policija nije pronašla Ivu Kindu pa nije nastavljeno suđenje
Prijava stara dvije godine konačno je trebala dobiti pravosudni epilog, no Kinda se ne odaziva raspravama, a policija ju sve ovo vrijeme ne može naći na prijavljenoj adresi
Marin GOSPIĆ
Oštećena strana u postupku, Iva Kinda, uopće ne dolazi na ročišta na Općinskom sudu u Zadru

Na Općinskom sudu u Zadru jučer se odvijala situacija s kojom se zacijelo mali broj sudaca susreće - stranka koja je prijavila za prijetnju silovanjem nije se pojavila na sudu, kao ni mjesecima dosad!
Ta stranka u postupku predsjedica je podružnice Autonomne hrvatske stranke prava, Iva Kinda iz Bibinja, koja je policiji još 2017. prijavila bivšeg načelnika Bibinja, Nina Šimunića, za - prijetnju grupnim silovanjem.
Kada je prošle godine započelo suđenje i Kinda trebala svoju zadovoljštnu dobiti na sudu, kako je i tražila temeljem dokaza o prijetnjama, na sudu se nikad nije pojavila. Prijava stara dvije godine konačno je trebala dobiti pravosudni epilog, no Kinda se ne odaziva raspravama, a policija je ni jučer nije pronašla na naznačenoj adresi.

Prisilno dovođenje

Naime, kako je nije bilo niti na zadnjem ročištu, sutkinja Ivana Parać Krišto od policije je zatražila prisilno dovođenje, osobito stoga što Kinda ni sudu ne opravdava svoj nedolazak. No, zastupnica Općinskog državnog odvjetništva, Marijana Stipić, tada je naglasila kako treba vidjeti koji su razlozi njezina izostajanja sa suda.
U ovom je slučaju, naime, riječ o tome da tuženica svoje tvrdnje o prijetnjama ima potkrijepljene SMS porukama koje joj je pisao Šimunić, s obzirom da ih je sačuvala te sve prijavila policiji, a ima i snimku razgovora s njim koju je nama ustupila. Zbog čega sada ne dolazi na sud, nikome nije jasno, a ni na naše se upite ne javlja.
Vijest o podizanju optužnice krajem 2017. godine saznali smo od same Kinde koja nas je nazvala rekavši kako je primila obavijest od zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Marijane Stipić, da je Šimunić pred Općinskim sudom u Zadru optužen »zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 3. i 1. Kaznenog zakona počinjenog na Vašu štetu«.

Pregledane poruka i snimka

Kinda nam je tada rekla da je zadovoljna što će ova prijetnja grupnim silovanjem dobiti i sudski epilog te će pravorijek o SMS porukama, koje je Šimunić neko vrijeme čak negirao, na kraju dati pravosuđe. Optužnica je podignuta nakon opsežne kriminalističke istrage PU zadarske koja je još početkom prošle godine podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu »zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje na štetu 40-godišnjakinje«.
Kinda je odmah ove poruke, kao i video snimku na kojoj se vidi Šimunić kako ukucava poruke na mobitel, dostavila policiji, nakon čega su saslušani svjedoci i pregledane poruke i snimka, a saslušan je i sam Šimunić.
Sve je krenulo kada je Kinda na svom Facebooku objavila da je »bivši načelnik Bibinja nezakonito prisvojio višemilijunsko zemljište u vlasništvu same Općine Bibinje, zarađujući ogromnu svotu novca sadeći smilje i koji se nesmetano grije jer ga organi reda i mira ne diraju zbog sječe, a dok se mještanima Bibinja na vlastitim zemljištima ne dopušta posjeći niti jedan bor da bi se zagrijali u ove teške i jako hladne dane, pa odmah potom dolazi policija, te jadnim mještanima piše prijave«.
Kinda je ove poruke objavila i na HOP portalu, pa je čitava hrvatska javnost mogla vidjeti što joj je Šimunić pisao, a jasno je je da je riječ o njegovom broju jer nam se sam javio s toga broja istoga dana kada smo od njega zatražili komentar. U objavi na portalu Kinda je navela kako Šimuniću smetaju njezine objave na Facebooku jer da on do kraja 2017. godine ima zabranu kandidiranja za načelnika, a ona pretpostavlja da se Šimunić misli ponovno kandidirati.

«Nadam se da će biti kažnjen«

- Zato želi da se zaboravi sve što je radio i da je imao zabranu kandidiranja, a moja podsjećanja mještanima Bibinja na to tko je on zapravo smetaju mu u tom planu. Svi znaju da je Šimunić osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pa bi htio da javnost na to zaboravi, zato me je i došao tražiti i zato šalje prijeteće poruke, pojasnila nam je Kinda tada razloge Šimunićevih prijetećih poruka, dodajući kako joj je »bilo jako teško jer se, poznavajući Šimunića, plašila da bi mogao napraviti ono što je napisao u porukama«.
- Nadam se da će Šimunić biti kažnjen, a ukoliko ne dobije kaznu kakvu zaslužuje za ovo što je učinio, podići ću privatnu tužbu protiv njega zbog duševne boli. Zbog njegovih prijetnji danima sam strepila i pila tablete za smirenje. Srećom, otkako je bila policija nije me više zvao, kazala nam je tada Kinda koja se, međutim, ni jučer nije pojavila na sudu kako bi svjedočila o o prijetnjama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)