Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA NHR: Radit će se po zakonu

04.07.2019. 10:06
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA NHR: Radit će se po zakonu


Na današnjoj sjednici Županijske skupštine vladajući HDZ ne bi trebao imati problema s kvorumom, s obzirom da su održali sastanak sa svojim koalicijskim partnerima i zagladili odnose. Potvrđeno nam je ovo neslužbeno u HDZ-u, ali i izjavom predsjednika Županijskog odbora NHR-a, Dalibora Barešića, koji nam je prenio detalje njihove odluke.
Naime, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine došlo je do neočekivane situacije u kojoj su sjednicu bojkotirali sami vijećnici HDZ-a. Sjednica s dnevnim redom od čak 42 točke naglo je prekinuta odlaskom HDZ-ovih vijećnika, ali i onih njihova koalicijskog partnera NHR-a. Oporbeni vijećnici tvrdili su kako su sjednicu napustili »Kalmetini ljudi« kako bi srušili kvorum i izazvali novu sjednicu. Dio oporbe očekivano je počeo tražiti ostavku župana Božidara Longina, nastojeći maksimalno iskoristiti nastalu situaciju.
Cilj nam nije rušiti ili destabilizirati
Do problema je zapravo došlo zbog točke dnevnog reda koja se odnosila na prodaju zgrade Poliklinike po cijeni od 15 milijuna kuna, a za koju je oporba tražila da se skine s dnevnog reda. Župan na to nije pristao te je došlo do glasovanja u kojemu HDZ nije dobio dovoljan broj ruku.
Kako su vladajući i njihovi partneri u međuvremenu održali sastanak, čelnika županijskog NHR-a, Dalibora Barešića, pitali smo kakva situacija HDZ čeka na današnjoj sjednici, odnosno hoće li ovoga puta biti kvoruma:
– Nema razloga da napustimo sjednicu ako je situacija u redu i sve ide po zakonu i propisima. Nismo destruktivni i ne rušimo Županijsku skupštinu, već inzistiramo na realizaciji planova i projekata koji su dobri za građane. To znači da dokle god ide sve po planu s našim projektima, nema razloga da napuštamo Županijsku skupštinu jer, ponavljam, nemamo cilj rušiti ili destabilizirati, naprotiv radimo za boljitak naših građana i ako netko radi nešto što je dobro za žitelje naše županije, onda to treba podržati. A pojedini oporbeni čelnici govore i pogrdnim načinom, čiji kontekst nam ne priliči, kaže Barešić, a na pitanje o kojim se vijećnicima radi, pojašnjava:
Nećemo rješenja na štetu građana
– Mislim na SDP koji je odjednom našao sebi za pravo se praviti nekakvim velikim spasiteljem na političkoj sceni županije, a do zadnjih izbora za Europski parlament bili su, moglo bi se reći, koalicijski partner vladajućima u svakom pogledu. Bilo je to vidljivo i iz dosadašnjih županijskih sjednica u situacijama kada vladajući ne bi imali većinu, a zna se zašto to rade i koji su njihovi ciljevi na nivou županije, poručuje Barešić.
O tome što je zapravo dogovoreno s HDZ-om, obrazlaže kako je riječ o nekim točkama koje su bile upitne:
– O njima smo razgovarali s HDZ-om tražeći najbolje rješenje koje ne bi bilo na štetu naših građana, naprotiv da svaka točka koja će biti izglasana ima pozitivnu, a ne negativnu konotaciju. I na ovoj sjednici Skupštine, kao i na sljedećima, pobrinut ćemo se da ne prođe niti jedna točka koja nije u skladu sa zakonom i koja će biti protiv građana Zadarske županije. Članovi naše stranke na sastancima će prije svake sjednice Županijske skupštine pokušati ukazati našim političkim partnerima da nešto što nije dobro ispravimo, nadogradimo ili skinemo s dnevnog reda. Smatramo li da nešto nije korektno ili u sladu sa zakonom i protivi se prosperitetu Zadarske županije takve točke nikad nećemo podržati, poručuje Barešić uoči današnje sjednice Županijske skupštine.