Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PRVI U HRVATSKOJ Zavod za hitnu medicinu dobio mobilni tim za covid-19

04.07.2020. 07:39


Zadarski turisti, ali i svi stari ili nemoćni, ne moraju više u covid ambulante na davanje uzoraka – Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije doći će im na vrata!
Vijest o formiranju posebnog mobilnog tima za uzimanje briseva potvrdio nam je jučer ravnatelj Zavoda, Ivica Erlić, prezadovoljan što su ovaj važan projekt, na kojemu su pažljivo radili uoči sezone, već priveli kraju. O njegovu značaju najbolje govori podatak da turisti koji sumnjaju na infekciju koronom ne moraju dolaziti, primjerice iz Vira ili Pakoštana u Zadar, već tim Zavoda odlazi k njima. Jednako je i sa starima, bolesnima ili nemoćnima koji odsad više neće morati tražiti način kako doći do ambulanti za uzimanje brisa, već tim po bris dolazi u njihove domove. Ravnatelj Zavoda, Ivica Erlić, o ovom nam projektu kaže:


Koordinacija sa Županijskim stožerom
– Zadarska županija osnovala je posebni mobilni tim za covid-19 kojim koordinira Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, prema protokolu voditelja Službe za epidemiologiju. Kako bismo pružili veću sigurnost stanovnicima, gostima i stranim turistima koji u sve većem broju dolaze u našu županiju, poduzeta je mjera zaštite od covida-19 pokretanjem projekta osnivanja posebnog mobilnog tima koji će tijekom ljetne sezone uzimati briseve na terenu. Uvažavajući specifičnosti ovogodišnje sezone vezano uz bolest covid-19, pokazala se potreba za organizacijom posebnog tima za uzorkovanje u slučajevima sumnje na covid-19. Stožer civilne zaštite Zadarske županije, s dožupanom Šimom Vickovićem na čelu, donio je odluku o osnivanju mobilnog tima za covid-19 tijekom ljetne sezone. Timom će koordinirati Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, a prema protokolu dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ujedno člana Stožera, kaže Erlić.


Sastav timova
Napominje kako je primarna zadaća ovog tima pružiti pomoć epidemiološkim timovima Zavoda, sa svrhom učinkovitijeg uzimanja uzoraka na većem broju lokacija na području županije u slučajevima epidemiološke indikacije.
– S obzirom da Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije obavlja djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, Krizni stožer Zadarske županije organizira poseban tim sastavljen od liječnika i medicinske sestre ili tehničara. Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru na raspolaganje je stavila dvoje svojih liječnika koji će se izmjenjivati tijekom sezone od 6. srpnja do 1. rujna, te su formirana dva tima koji će se izmjenjivati svakih 14 dana. Sve ostalo potrebno za funkcioniranje tima osigurao je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije: sestre i tehničare, vozilo, mobitele i ostale sanitetske potrepštine. Naš Zavod ujedno koordinira mobilni tim za covid-19, pojašnjava ravnatelj.
Veliku ulogu u ovom projektu ima i županijski Zavod za javno zdravstvo, čiji je epidemiolog dr. Alan Medić prošlog vikenda obučavao sestre i medicinske tehničare za uzimanje brisa. Erlić stoga smatra kako je ovo jedinstven primjer organizacije na terenu, s obzirom na potrebu povećanog opreza u sezoni kada u Zadarsku županiju dolazi sve veći broj stranih turista.




Sprječavamo širenje virusa
– Namjera je stanovništvu i gostima pružiti što bolju uslugu te spriječiti eventualno širenje koronavirusa na način da osoba koja sumnja da je zaražena nazove dežurni telefon. Ukoliko epidemiolog smatra da simptomi osobe koja se javila odgovaraju simptomima covida-19, dežurni covid tim odlazi na adresu potencijalno zaražene osobe, te ocijene li to potrebnim, uzimaju bris i odnose ga na analizu. Ako je osoba zaražena, ovakvim postupanjem sprječavamo širenje virusa ako bi ta osoba putovala, primjerice, javnim prijevozom ili došla u kontakt s ljudima u ambulanti. Ako je osoba pozitivna na covid-19, daljnje mjere ponašanja, izolaciju ili eventualno liječenje propisuje joj dežurni epidemiolog. Sve su granice s drugim zemljama otvorene, a migracije se povećavaju kako se ljetna sezona bliži svojem vrhuncu te je očekivano da se rizik od prijenosa virusa povećava. Na ovaj se način maksimalno nastoji spriječiti prenošenje virusa s eventualno zaražene osobe. Tim za covid-19 Zavoda za hitnu medicinu postupa prema protokolu koji je zadao dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ističe na kraju ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.
 


Kako prijaviti termin za testiranje?


Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić objasnio nam je i konkretan postupak rezerviranja termina za uzimanje brisa:
– Prostor i oprema za rad tima osigurani su u dogovoru s Gradom Zadrom i Domom zdravlja Zadarske županije na Športsko-rekreacijskom centru Ravnice. Radno je vrijeme posebnog tima od 12 do 20 sati svakim danom. Jednom dnevno uzorkovanje se obavlja na poligonu ispred ambulante na Ravnicama, gdje je tim smješten i to prema popisu napravljenom prethodnog dana.
Rezerviranje termina za testiranje prijavljuje se na broj mobitela 099 537 9889 te na e-mail adresu [email protected] ili [email protected]. Rezervacije se obavljaju u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine ili Službom za epidemiologiju ZJZ-a Zadar. Ovim mjerama izbjegava se ugroza pacijenata i zaposlenika Opće bolnice Zadar, a proces testiranja je ubrzan, ističe Erlić.