Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vlada ne smije kazniti i one koji su se cijepili

04.07.2021. 09:40


Najava premijera Andreja Plenkovića o tome da će se dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta uvjetovati cijepljenjem, na koju su negativnim kritikama odmah odgovorili sindikati i dio poslodavačkih udruga, samo je, čini se, početak priče o tome kako bi u budućnosti odluka svakog pojedinca da se cijepi ili ne, mogla, bez obzira na to što cijepljenje nije obvezno, utjecati na njegov status na poslu, bilo da radi u privatnom ili javnom sektoru.


Bez obaveze
Dok su jučer na press konferenciji Stožera civilne zaštite branili premijerovu ideju da cijepljenje bude uvjet za dobivanje potpore, ministri su otkrili da tek predstoje razgovori sa sindikatima oko toga kako će se stvari urediti u pojedinim resorima kako bi zdravstvena sigurnost tijekom obavljanja posla, a to se posebice tiče onih koji su u poslu u kontaktu s velikim brojem građana, bila na što većoj razini. ako je ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio da diskriminacije zaposlenih u privatnom sektoru, u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, neće biti.
– Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike, kao i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim resornim ministrima ćemo razgovarati što oni promišljaju za svoje resore, riječ je o učiteljima, profesorima, odgajateljima, djeci, vozačima javnog prijevoza, radnicima u trgovinama. Razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi bilo kakvu diskriminaciju prema privatnom sektoru, rekao je ministar.
Kad smo ga zamolili za pojašnjenje, ministar nam je SMS-porukom odgovorio da to ne znači najavu obveze cijepljenja te je napomenuo da u zdravstvu postoji mogućnost testiranja svakih 48 sati i da to zamjenjuje cijepljenje. Na naše pitanje hoće li to onda značiti testiranje svakih 48 sati, primjerice za učitelje ili odgajatelje u vrtiću, ministar je odgovorio da će »struka definirati sve uvjete sigurnosti i rizika svakog radnog mjesta«.
Tako će činjenica da Vlada dosad nije dosegla željeni udio od 55 posto cijepljenih odraslih stanovnika očito otvoriti pitanje kakvi će biti epidemiološki uvjeti pod kojima će ubuduće raditi zaposleni u javnom sektoru. Što se tiče onih zaposlenih u privatnom sektoru, Vlada očito neće odustati od toga da cijepljenje bude uvjet za potpore. I resorni ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jučer ponovo ustvrdio da će se potpore vezati za cijepljenje, ali je poručio da to ne znači obvezno cijepljenje za sve. Sljedeći tjedan ministar će o tome razgovarati sa sindikatima i poslodavcima, a cilj je, kako kaže »vrlo snažno vezati epidemiološku situaciju s ekonomskom«.


Donijeti propise
– Vrlo je nerealno očekivati da ćemo cijelo vrijeme moći pratiti ekonomske mjere i stimulirati ekonomiju, čuvati radna mjesta, raditi na tome da BDP bude povećan u sljedećem razdoblju i da se sve poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane imati nisku razinu cijepljenosti. Ta dva elementa su u važnoj koliziji i moramo ih što snažnije integrirati, pojasnio je Aladrović. Uvjeren je da će država naći model koji će biti održiv i ponavlja da nije plan uvesti obvezno cijepljenje, nego razlikovati one koji su cijepljeni, odnosno odgovorni po svim aspektima, i onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto.
Da Vlada svoju najavu detaljno propiše očekuje i glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić, koji kaže da ni istraživanje je li netko cijepljen, ali ni kažnjavanje radnika koji to ne žele, ne smije biti na poslodavcima, niti bi takav model bio zakonit.
– Tek ćemo vidjeti kako je to Vlada zamislila, ali ne može na poslodavcu biti da ispituje radnike jesu li se cijepili ili ne, niti poslodavac smije biti doveden u situaciju da uz sve probleme koje je donijela pandemija, razmišlja kako će zadržati ili otkazati radnika za kojeg ne može dobiti potporu jer se nije cijepio, ili još gore da gubitkom potpora bude kažnjena cijela tvrtka i svi koji u njoj rade, pa i oni koji su se cijepili, rekao nam je Zorić.
On očekuje da će Vlada, ako je već najavila povezivanje cijepljenja i potpora, donijeti propis koji će biti provediv i koji neće poslodavce tjerati na kršenje zakona, Ustava ili bilo kojeg propisa u Hrvatskoj.




Politička odluka
Na pitanje je li ustavno da Vlada dodjelu potpora uvjetuje cijepljenjem, odnosno hoće li time diskriminirati radnike i poslodavce koji nisu cijepljeni, ustavni stručnjak Mate Palić napominje da država potpore nije dužna davati, da je riječ o političkoj odluci kojom se želi postići neki cilj, primjerice gospodarska stabilnost. Tako je politička odluka i uvjetovanje potpora, ali bi prije konačnog suda je li ona ustavna ili ne trebalo vidjeti Vladin prijedlog iz kojeg bi se onda moglo zaključivati radi li se o nedopuštenoj diskriminaciji. Zato bi pri tome vlasti, napominje Palić, morale voditi računa o trima uvjetima koje moraju zadovoljiti pri ostvarenju onoga što su najavili.
– Najprije je važno da Vlada to uredi zakonski, odnosno da donese propis, u kojem će onda jasno istaknuti legitiman cilj koji želi postići, primjerice zaštitu zdravlja. Usto odredba po kojoj bi dodjela potpora bila uvjetovana cijepljenjem mora biti razmjerna cilju kojeg se želi postići. Dakle, mora se pokazati da se cilj koji žele postići ne može postići nekom blažom mjerom, objašnjava Palić.
Za Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uvjetovanje potpora obaveznim cijepljenjem je nedopustiv egzistencijalni pritisak na radnike, koji je ustavno i pravno vrlo upitan.
– Premijerova ideja o gubitku potpora za očuvanje radnih mjesta predstavlja pravno, politički i moralno nedopustiv oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti. Sve dok je cijepljenje dobrovoljno, sprječavanje pristupa necijepljenih radnika potporama cinično je i perfidno prebacivanje odgovornosti, kao i plodno tlo za diskriminaciju, poručuju iz SSSH-a.


Beneficije odgovornima
Na novinarske upite oko najava iz Vlade da će se potpore gospodarstvenicima za očuvanje radnih mjesta vezati za cijepljenje, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ustvrdio je jučer u Rijeci da se radi o odgovornom potezu.
– Oni koji su odgovorni za to bi trebali biti i nagrađeni, a oni koji nisu, koji nas sve zajedno dovode u pitanje, trebaju biti prije svega predmet propitivanja, pa i kritike nas ostalih. Jer ako ne postoji medicinski razlog za to, dopustite mi da se zapitam zašto se osoba neće cijepiti, zašto vama ili meni želi svojim necijepljenjem učiniti loše, dodao je Ćorić, ustvrdivši kako »beneficije trebaju i moraju biti vezane prije svega za odgovorno ponašanje«. (O. A.)


»Nerealno je očekivati da ćemo cijelo vrijeme moći stimulirati ekonomiju, čuvati radna mjesta, a s druge strane imati nisku razinu cijepljenosti
Josip Aladrović


Sinčić prijavio Plenkovića
Eurozastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić objavio je da je jučer premijera Andreja Plenkovića, zbog najave uvjetovanja potpora cijepljenjem, prijavio Vijeću Europe.
– Smatram da je skandalozno, krajnje nehumano i degutantno svomu narodu prijetiti egzistencijom, napisao je Sinčić na svom Facebook profilu gdje podsjeća da je Rezolucijom 2361 Vijeća Europe od 27. siječnja 2021. naglašeno da je potrebno »osigurati da su građani informirani da cijepljenje nije obavezno i da nitko ne vrši politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepi, ako to ne žele sami i osigurati da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen«.