FRA GRGO SIKIRIĆ I u 98. godini radosni propovjednik evanđelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Bibinjski svećenik proslavio 70 godina mlade mise
Autor: 
Majka i ja smo izmolili moje svećeničko zvanje. Zvanje treba izmoliti. Svaki dan se molim Majci Božjoj za ustrajnost u zvanju, rekao je fra Grgo
Fra Grgo Sikirić rođen je 13. veljače 1925. u Bibinjama

Bibinjski svećenik fra Grgo Sikirić, redovnik Provincije franjevaca trećoredaca iz Samostana sv. Franje u Odri u Zagrebu, proslavio je sedamdesetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio u samostanskoj kapeli koncelebrirali su osamnaestorica redovnika iz Provincije, njegov nećak don Mario Sikirić, župnik u Odri vlč. Vladimir Cvetnić te fra Grgini prijatelji mons. Mile Pecić, župnik u Slunju i vlč. Ante Luketić iz Udbine. Uz rodbinu i prijatelje sudjelovali su i brojni korisnici Kuće sv. Franje - doma za starije i nemoćne osobe koji se nalazi uz samostan.

Slavljenika fra Grgu i sve nazočne na početku je pozdravio gvardijan fra Branko Lovrić te najavio da su se u zajedništvo ovoga izvanrednog slavlja uključili i papa Franjo, podjeljujući slavljeniku apostolski blagoslov, i generalni ministar franjevaca trećoredaca fra Amando Trujillo Cano, porukom koja je pročitana na početku slavlja.

Boravak u zatvoru

U poruci, među ostalim, stoji:

- Duhovno se pridružujem tvojoj zahvali Gospodinu koji te je pozvao i vjerno pratio u svim ovim godinama služenja Crkvi. Molim Gospodina da te blagoslovi i da te jača svaki dan kako bi se i dalje mogao suobličavati Kristu svećeniku kroz molitvu i euharistiju, kako bi s Njim mogao prinositi svoj život Bogu Ocu svaki dan koji ti On daruje.

Propovijedao je fra Božo Bugarija, slavljenikov sumještanin iz Bibinja, koji je imao sedam godina kada je fra Grgo slavio mladu misu u crkvi sv. Roka u Bibinjama. Podsjećajući na fra Grgino djelovanje u Zadru, Splitu i Pittsburghu u SAD-u, istaknuo je obilježja njegova svećeničkog služenja. Naglasio je da je njegovo djelovanje počelo u poratnom razdoblju komunističke vladavine, koje je bilo posebno teško za svećenike i vjernike. No fra Grgu, »radosnog propovjednika evanđelja«, »ništa nije moglo obeshrabriti«. U Splitu, u Župi Svete Obitelji, uspio je uza sve teškoće, izgraditi župnu crkvu, ali je gradio i Crkvu, zajednicu vjernika, narod Božji. Puno je tog fra Grgo prošao pa je tako, dok je bio na službi u Splitu, 17. rujna 1970. završio u pritvoru radi »širenja protudržavne promidžbe«

- Sjećam se kada ste došli u Zadar, u Sv. Ivana na Relji i kada ste nama đacima uvijek govorili da, ako postanemo svećenici, uvijek naviještamo riječ Božju bilo to zgodno ili nezgodno vrijeme, podvukao je fra Božo.

Posebna milost

Na kraju euharistije fra Grgi je u svoje ime i u ime braće iz Provincije čestitao provincijal fra Ivo Martinović.

- Bog Vas je pozvao i Vi ste mu se velikodušno odazvali. Kao franjevac trećoredac, kroz svoje svećeništvo i služenje Bou svjedočili ste jednostavnu franjevačku karizmu koja svojom otvorenošću ide ljudima ususret navješćujući Kristovu ljubav i dobrotu. Vaš je svećenički život bio prožet spontanošću, otvorenošću i žrtvom za sve ljude. Vaše su riječi uvijek bile žive i dinamične, a u njima je uvijek bio jasni poziv na vjernost Bogu, ljubav prema Crkvi i Hrvatskoj. U proteklih sedamdeset godina svećeničkog života i rada u Hrvatskoj i Americi imali ste puno lijepih trenutaka i iskustava, ali bilo je raznih poteškoća i križeva. ipak, Vi ste sve to pobijedili, jer ste se uvijek i u svemu oslanjali na Boga i njegovu providnost, kazao je fra Ivo Martinović.

Fra Grgo se na kraju mise osvrnuo početke svog duhovnog poziva ističući kako je svoje zvanje uvijek vidio kao posebni dar, posebnu milost.

- Nailazio sam na prepreke, ali je Duh Sveti poslao pomoć u vrijeme kad je bilo najpotrebnije. Kao dijete znao sam se zatvoriti u crkvu i sve bi pomeo. Mama mi je onda znala reći: ‘Kad ti budeš pop, tebi će netko crkvu sređivati.’ Tako sam znao da ona moli za mene. Kad sam išao u sjemenište, zavjetovala se, subotom je bila samo o kruhu i vodi, pa bio i Božić. Svake je godine išla pješice bosa u Turanj za Gospu Karmelsku... Treba živjeti crkvenim životom, crkvenu atmosferu. Ljudi malo mole. To je uzrok mnogih zala i trpljenja, rekao je fra Grgo i podsjetio na poglavare i redovnike koji su ga podržavali i privlačili svojim primjerom.

I danas čita

- Krist Gospodin mi je dao da budem dionik njegova svećeništva i nastavljam njegovo djelo. Molim za milost da ovo vrijeme koje mi Gospodin daje ispunim dobrim djelima, da Boga slavim, da činim dobro ljudima i jednog se dana susretnem s Gospodinom - zaključio je vidno ganuti fra Grgo koji je 2013. godine dobio Nagradu Općine Bibinje za životno djelo u povodu 60 godina svećeničke službe i promicanja i zagovaranja svojega rodnog Bibinja. Ovaj redovnik svakodnevno izmoli sva otajstva krunice, a dane krati čitajući duhovne knjige. Žali što neke teološke knjige od 300 - 400 stranica nije mogao pročitati ranije. Iako ga polako napušta vid može čitati toliko, kako ističe, da može nahraniti svoju dušu.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno