Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tijela poginulih pilota prebačena u Zadar

Autor: Z L

03.08.2008. 22:00
Tijela poginulih pilota prebačena u Zadar

Foto: Irena JURJEVIĆ



Dok traju pripreme za izvlačenje olupine zrakoplova koji je u petak potonuo kod Dugog otoka, ronioci su izvukli tijela poginulih pilota Daniela Olekse i Alessandra D’Aggata. Tragično nastradali mladići nakon izvlačenja iz olupine preneseni su na brod obalne straže Faust Vrančić,  potom i Odjel patologije zadarske bolnice. U zadarskoj bolnici obavit će se identifikacija i utvrditi neposredni uzrok smrti.
Zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH i voditelj operacije komodor Zdenko Simičić najavio je da će u kratkom vremenu na površinu s dubine od 67 metara biti izvučen i Piper. Budući da se radi o složenoj operaciji, postoji mogućnost da izvlačenje ne uspije. Rep zrakoplova je puknut, motori gotovo vise s olupine, a zadarski vatrogasci morat će mu odrezati i krila kako bi se uopće smjestio na kran Fausta Vrančića. Dok bude izvlačen, ispod zrakoplova će se postaviti zaštitna mreža, koja bi spriječila ponovno potonuće na morsko dno.
Jutros je utvrđeno kako je u olupini i drugi pilot, koji se nije mogao vidjeti prijašnjim metodama snimanja. Oba su člana posade bila vezana, a kako je završila potraga z adrugim tijelom u okolnom pijesku, moglo se početi s izvlačenjem tijela.
Nakon izvlačenja zrakoplova na redu je vještačenje o uzrocima pada  zrakoplova, koja bi mogla trajati više od godinu dana.