Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatskoj ne trebaju novi porezi nego nova vlast

Autor: Nives Rogoznica

03.08.2009. 22:00
Hrvatskoj ne trebaju novi porezi nego nova vlast

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ni jedna zemlja u recesiji ne donosi nove poreze. Ovaj će harač donijeti 70.000 otkaza, porast stope sive ekonomije, rast kamatnih stopa i na kraju zamiranje investicija.
HDZ- ova Vlada na čelu s Jadrankom Kosor, Šukerom i Polančecom je pokazala da nema rješenja i da Hrvatsku samo gura dublje u provaliju. Ova Vlada uvijek okrivljuje nekog drugog i izbjegava odgovornost, tako i u prvom članku zakona o kriznom porezu stoji da se donosi zbog svjetske krize. Ova vlast Hrvatsku ne može izvući iz krize. Nema volje obračunati se s korupcijom i organiziranim kriminalom. Država je tu kapitulirala. Kriminal je cvatu. Preblizu je ovoj vlasti da bi se ona htjela i mogla s njim obračunati. Hrvatskoj ne trebaju novi porezi nego nova vlast, poručila je na konferenciji za novinare saborska zastupnica i predsjednica GO SDP-a Ingrid Antičević Marinović. 
Nova vlast, smatra Antičević Marinović prije svega bi se morala uhvatiti u koštac s javnim nabavama, i to onima u kojima je naizgled sve legalno jer je posao dodijeljen najboljem ponuđaču.
Krizni porez – prorecesijski
–  Potrebno je razotkriti ono što stoji iza takvih slučajeva u kojima je formalno sve u radu, a ništa nije u redu i isključiti mogućnost da najjeftiniji ponuđač, neka fikus firma,  kasnije angažira one skupe izvođače radova, precizirala je.
– U svibnju 2009. bilo je 256.269 nezaposlenih osoba što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, u prvom tromjesečju 2009. zabilježen je pad BDP-a za 6,8 posto. To je najveći pad od ’99. godine. Potrošnja po kućanstvima pala je za 10 posto, imamo pad investicija za 12.5 posto, pad uvoza za 20 posto, trgovine za 15 posto, a pad u industriji nije kako Vlada kaže 15 do 20 posto, nego preko 35 posto. Porasla je državna potrošnja za blizu 4 posto. Inozemni dug prešao je 40 milijardi eura. Na početku HDZ-ovog mandata iznosio je 20 milijardi eura. Zaduženja građana prešla su 146 milijardi kuna. U travnju je nelikvidno bilo 23.000 poduzeća u kojima je preko 40.000 zaposlenih. Prema izvještaju FINA-e raste iznos neplaćenih računa. Državna poduzeća i HZZO zajedno duguju 15 milijardi kuna, a neisplaćena potraživanja zajedno s obrtničkima iznose oko 20 milijardi kuna. Prosječna plača pokriva 75posto potreba, a prosječna mirovina 43 posto potrošačke košarice, iznijela je Antičević Marinović,  zaključujući kako Vlada umjesto antirecesijskih donosi prorecesijske mjere.
Harač donosi 70.000 otkaza
– Ni jedna zemlja u recesiji ne donosi nove poreze. Ovaj će harač donijeti 70.000 otkaza, porast stope sive ekonomije, rast kamatnih stopa i na kraju zamiranje investicija, Kad su uveli financijski teror,  jer ovaj harač nije ništa drugo, Kosor se okomljuje na novinare i govori da kritiku više neće tolerirati. A što ova vlast još paralelno radi? Rasprodaje vlasništvo svih građana, prvo preko zakona o golfu, a sad i kroz Zakon o turističkom zemljištu. Umjesto da je gospodarila zemljištem svih građana kojeg godinama bespravno kriste hotelske kuće, Vlada se još obvezuje da im je dužna prodati to zemljište. Zbog čega ne naplaćuje bespravno kopanje rudnog blaga? Zbog čega ne želi u zakon uvesti odgovornost, i to kaznenu, za one koji sjede u upravnim  i nadzornim odborima državnih poduzeća, a to su mahom ministri?, također je kazala SDP-ova saborska zastupnica navodeći  kako je u prvoj polovici godine Sabor donio 140 zakona i 214 različitih akata.
– Imamo pravnu inflaciju bez ikakvih pozitivnih učinaka. Naprotiv. Sve što je Vlada činila, a činila je malo, bilo je da prikrije svoju nesposobnost. HDZ-ova većina izglasovala je već treći rebalans. Nezabilježeno je u povijesti da je neka zemlja u tako kratkom vremenu imala rebalans tri puta. Oni to čine samo da bi stvorili privid da Vlada nešto radi. Vlast se okomila na ono to je premijerka Jadranka Kosor rekla da neće dirati; na radničke plaće i mirovine. Želim podsjetiti da je SDP od kraja prošle godine, a pogotovo od početka ove, imao niz  konstruktivnih zakonskih prijedloga za očuvanje standarda građana, među ostalim i zakon o doprinosima, o porezu na dodanu vrijednost, o prolongiranju otplate stambenih kredita, o izračunu osnovice plaća državnih dužnosnika, o porezu na dohodak, o obveznom zdravstvenom osiguranju. HDZ niša od toga nije prihvatio. Umjesto toga okomili su se na plaće i na mirovine, tako da građani plate ono što je neodgovorna vlast proćerdala. Kad smo tražili da neisplata plaće radniku bude kazneno djelo odgovoreno nam je da bi tako često mijenjanje zakona izazvalo pravnu nesigurnost. Čiju pravno nesigurnost?, pita se Antičević Marinović.


 GDJE JE NOVAC?


SDP neće, najavila je Antičević Marinović odustati od zahtjeva da se zadarska gradska uprava izjasni, o sudbini novca koji se u proračunu uz godine u godinu rezervirao za izgradnju socijalnih i POS-ovih stanova, te je za tu namjenu trebalo postojati oko 40 milijuna kuna.
– Na naš javni poziv da kažu gdje je novac dobili smo poruku da nam oni nikakve podatke neće dati. Dat će; ako neće milom, onda će po sili zakona, jer svaki građanin ima pravo tražiti od svake vlasti, pa tako i od lokalne, da vidi kao posluje s novcem građana. Počet ćemo s traženjem gdje je novac od prodaje stanova na koje je postojalo stanarsko pravo. Godinama je novac za izgradnju stanova navodno ležao na banci, a Državna revizija upozoravala da je taj novac strogo namjenski i da ne može smo ležati, već se mora utrošili, a iz gradske uprave su odgovarali da se novac tako oplođuje. Dobivali smo proturječne odgovore; da je u Hypo banci, pa da je u više različitih banaka. Čak je jednom odgovoreno i da nikad nije bio u Hypo banci, a sad ćemo vidjeti je li taj novac bio kasica-prasica, za čije interese i u koju svrhu?, kazala je Antičević Marinović.