Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

15. obljetnica “Oluje” u znaku riječi i slike

03.08.2010. 22:00
15. obljetnica “Oluje” u znaku riječi i slike


Obilježavanje 15. obljetnice vojno redarstvene akcije “Oluja” u Zadru je proteklo u znaku riječi i slike, odnosno fotografije. Naime, spomenutim je povodom sinoć u crkvi sv. Dominika održano predstavljanje nove knjige, sonetnog vijenca Pavla Despota “U boj”, te je otvorena izložba fotografija poznatog hrvatskog i zadarskog fotoreportera Vladimira Ivanova “Poslije Oluje”.
 Najnoviju knjigu Pavla Despota pisanu u, kako rekoše, jednoj od najzahtjevnijih pjesničkih formi – sonetnom vijencu – zadarskoj je jevnosti predstavio Goran Bujić, novinar, novinski urednik, književnik i književni kritičar:
– Knjiga Pavla Despota, jednog od ponajboljih hrvatskih, a zacijelo najboljeg zadarskog pjesnika, “U boj” dvosmislenim i simboličnim naslovom govori o boju, barem ga ja tako shvaćam, koji se još nije dogodio. Kroz našu se povijest prisjećamo mnogih ratova i mnogih sukoba s raznoraznim osvajačima i ugnjetavačima u kojima su mnogi naši platili najvišu cijenu, a Despot nam u svom sonetnom vijencu iskrenom žudnjom progovara o idealima koje sažimamo u krilaticu “čovjek, Bog, domovina”. Čini mi se, ipak, kako Despot osjeća da nešto u našoj zemlji ne valja, te kako je stoga dužan svojom rječju progovoriti o boju koji nam tek predstoji, kojim ćemo našu zemlju učiniti sretnom za sve njene ljude, a ne za kojih dvjestotinjak obitelji.
Autor se zahvalio izdavačima, Zadarskoj župniji i županu Stipi Zriliću što su tiskali ovu knjigu.
– Večeras vas je ovdje dovela vaša ljubav. Ljubav za riječ, njenu ljepotu i njezino dostojanstvo. Večeras ljepotom branimo ljepotu, jer vas je večeras dovela i ljubav za slobodom. Cijelo moje djelo “U boj” satkano je od slobode, obratio se na početku svojega izlaganja Pavao Despot.
Sonete iz knjige “U boj” okupljenima je čitala Jasna Ančić, prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.