Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dok sam ja županijski zapovjednik, funkcionirat će broj 93

03.08.2010. 22:00
Dok sam ja županijski zapovjednik, funkcionirat će broj 93


DUZS pokušava smanjiti otpore vatrogasne zajednice tvrdnjama da je sustav 112 sustav europske prakse, dok vatrogasci te činjenice opovrgavaju postojanjem paralelnih hitnih brojeva u 13 europskih zemalja, od kojih je deset u Europskoj uniji


Jučer je u prostorijama JVP Grada Zadra održana novinska konferencija na kojoj su članovi Operativno tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice iznijeli goruće probleme iz područja hrvatskog vatrogastva, kao i prijedloge koji bi po njima olakšali rad trenutno strukturno nezadovoljavajućeg vatrogasnog sistema.
Željko Šoša, vatrogasni zapovjednik Zadarske županije, Dino Kozlevac zamjenik načelnika Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Slavko Gauš, zamjenik načelnika HVZ-a u nizu funkcionalnih nedostataka – istakli su nepostojanje jedinstvene vatrogasne organizacije na razini države te ukidanje broja 93 kao dva ključna problema u hrvatskom vatrogasnom sustavu.
– Mi smatramo da bi trebala postojati jedinstvena organizacija, Hrvatska vatrogasna zajednica ili nekakva slična organizacija koja će funkcionirati kao nadležno tijelo za osnove vatrogastva koje ima zakonom provedene javne ovlasti i nadzor nad tim ovlastima kako nalaže resorno ministarstvo – istaknuo je načelnik Popović.
Naime, 2005. godine Vlada RH je osnovala Državnu upravu za zaštitu i spašavanje unutar koje djeluje Služba za vatrogastvo. Načelnik HVZ-a, njegov zamjenik, te županijski zapovjednici prisutni na konferenciji bili su jednoglasni u stavu da DUZS ugrožava funkcioniranje vatrogastva, da je nepotrebno da vatrogasna zajednica funkcionira unutar sustava Uprave te su istakli činjenicu da ne postoji država koja nema jedinstvenu vatrogasnu organizacijsku piramidu.
Također ističu problem da je glavni vatrogasni zapovjednik u sustavu DUZS-a istovremeno i zamjenik ravnatelja DUZS-a što onemogućava autonomiju sustava jer je on u službi državne uprave.
-Dok sam ja županijski zapovjednik, funkcionirat će broj 93, odgovorio je županijski zapovjednik Željko Šoša na tendencije ukidanja vatrogasnog broja 93 i njegovo zamjenu brojem 112.
DUZS tvrdi da po direktivama Europske komisije i zakonima Republike Hrvatske broj 93 treba prestati postojati, a hitni vatrogasni slučajevi će se implementirati u sustav 112.
Iz Hrvatske vatrogasne zajednice odgovaraju kako takav sistem nije ni osposobljen ni organiziran na način da može preuzeti pozive žurnih službi i da stavlja na pitanje brzinu sitema kao i sigurnost građana. Tvrde da sistem u kojem žurne pozive preuzima broj 112 ne znači gubitak radnih mjesta trenutno zaposlenih na hitnom broj 93, već da će žurni pozivi ići preko dva kanala, umjesto dosadašnjeg jednog.
– Sistem Državne uprave za zaštitu i spašavanje 112 znači bespotreban gubitak vremena. Poziv na broj 93 je direktan poziv u vatrogasni operativni centar koji posjeduje kako i tehniku tako i ljudstvo – napominje Popović.
Županijski zapovjednik Šoša dao je primjer u kojemu bi dobili dojavu iz centra 112 u kojem je hitna intervencija u Konzumu, bez informacije o kojem je Konzumu zapravo riječ.
DUZS pokušava smanjiti otpore vatrogasne zajednice tvrdnjama da je sustav 112 sustav europske prakse, dok vatrogasci te činjenice opovrgavaju postojanjem paralelnih hitnih brojeva u 13 europskih zemalja, od kojih je deset u Europskoj uniji (Belgija, Bugarska, Češka Republika, Njemačka, Grčka, Italija, Mađarska, Austrija, Slovenija, Slovačka).
Unatoč nezadovoljstvu i problemima tvrde kako je “stanje zadovoljavajuće, svi su parametri niži nego lanjske godine, a navedeni problemi ne utječu na rad vatrogasne službe”.


 SEZONCI DOBILI PLAĆU ZA LIPANJ




Tisuću sezonskih vatrogasaca je dobilo plaće za lipanj.
Naime, pola vatrogasnih plaća se financira iz DUZS-a, dok drugu polovicu plaća osiguravaju jedinice lokalne samouprave.
Županijski zapovjednik Šoša ističe kako su dobili 50.000 kuna manje, koje su morali pokriti sami, dok DUZS tvrdi kako će u roku od pet dana poslati ostatak novca.


 
— Okvir
Linija i bager
Hrvatska vatrogasna zajednica je u proteklih 10-ak dana medijski istakla nezadovoljstvo sistemom. Tvrde kako su dobili odgovor iz kabineta Uprave za zaštitu i spašavanje koji je uvredljiv i nepriličan.
Navode kako su u svojim argumentima za ukidanje broja 93 Upravi postavili pitanje:
“Što se događa s pozivom 93 kada bager pregazi telefonsku liniju?”
Vatrogasci na to odgovaraju istim pitanjem: “Što se događa s brojem 112 kada bager pregazi telefonsku liniju?”
Također u odgovoru se sumnja na funkcionalnost sadašnjeg 93 sistema, kao i na mogućnost da se zaposlenici koriste telefonima u osobne svrhe.