Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kako izaći iz krize?

03.08.2010. 22:00
Kako izaći iz krize?


Slogan “Živjeti dobro” prati ovogodišnji sajam “Dani sunca” te, poručuju iz udruge Eko-Zadar, ilustrira njihov odgovor na recesijski pesimizam. Upravo u cilju  sinoć su održali šire javne rasprave o alternativnim odgovorima na postojeću ekonomsku situaciju sinoć su u Bavčevićevim dvorima na Poluotoku održali tribinu pod nazivom “Izići iz krize: Osobni odgovor na globalni izazov”.
Sudjelovali su Zoran Skala, viši savjetnik za razvojne i međunarodne projekte u Zavodu za prostorno uređenje primorsko-goranske županije s izlaganjem “Kriza: Kada se otvoreno suočimo s pravim uzrocima, uspješna lokalna tranzicija postaje moguća i ne ovisi o ‘dopuštenjima’ s viših razina!”, Dejana Vorkapić Mišković, predsjednica Udruge za poboljšanje kvalitete života “Terra” – Zadar” koja je okupljenima govorila na temu “Tranzicijski grad Zadar”, te Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar s temom “Pozitivni primjeri Transition town-a”.
– Krizu su kreirali Svjetska trgovačka organizacija (WTO), MMF i Svjetska banka, i oni bi sad trebali biti likek za tu istu krizu. Deset posto svjetskog BDP-a odlazi na korupciju, to nije samo problem Hrvatske. Čak 11.500 milijardi dolara bogati pojedinci imaju na „offshore” računima, to su tajni računi. Istodobno, države su našle 7.000 milijardi dolara za sanaciju krize. Usporedbe radi, subvencije za poljoprivredu u svijetu su 362 milijarde, a samo američki vojni proračun iznosi 1.160 mlrd. Svaki šesti čovjek na Zemlji je gladan. Države su na sastanku G8 obećale 20 mlrd pomoći, ali došla je kriza pa su dali samo 3, kazao je Skala.
Sajam “Dani sunca” se na Obali kralja Petra Krešimira IV(Riva), održava do 7. kolovoza u vremenu od 8 do 23 sata.