Kraj je raj!

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Proslava je započela procesijom i misnim slavljem, a završila večernjom zabavom

Stara franjevačka svetkovina, Gospa od Anđela (Porcijunkula), u Kraju na otoku Pašmanu proslavljena je euharistijskim slavljem u gotičkom franjevačkom samostanu Sv. Dujma s crkvom iz 1392. Svetkovina je to koja potječe iz prvih franjevačkih dana, na koju se franjevci sjećaju obraćenja sv. oca Franje, koje se dogodilo upravo tog 2. kolovoza 1208. u crkvi Svete Marije od Anđela podno Asiza, u franjevačkoj povijesti crkve poznate kao Porcijunkula. Tu crkvicu, koja je postala okupljalište prvih Franjinih sljedbenika i ishodište franjevaštva, g. 1216. papa Honorije III. obdario je potpunim oprostom. Svi koji se na taj dan ispovjede, pričeste te pohode znamenitu franjevačku crkvu, dobivaju potpuni oprost od vremenitih kazni.

Svetu misu je u zajedništvu sa predstojnikom samostana Sv. Duje fra Andrijom Bilokapićem predvodio benediktinac o. Jozo Milanović. Propovjedao je o. Jeronim Adam Marin, novi prior jedine muške benediktinske zajednice u Hrvatskoj, samostana Sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu. Otac Jeronim je naslijedio o. Jozu Milanovića, koji je priorsku službu vršio dvadeset i dvije godine.

Vjernički puk Kraja, naselja na jugoistočnom dijelu otoka Pašmana koji broji oko 300 žitelja, hodočasnici i turisti nakon svete mise s velikom pobožnošću sudjelovali su u procesiji s kipom Gospe koju su nosili mladići iz Kraja. Putem od crkve, pokraj škole i nazad u crkvu pjevale su se tradicionalne crkvene pjesme ovog kraja.

Blagdan Gospe od Anđela u Kraju uvijek je povod druženja mještana, njihovih gostiju i prijatelja iz čitavog svijeta. Kraj zadržava osebujne vlastitosti podneblja Pašmanskog kanala i mjesnih tradicija. Škrtoj zemlji uvijek su uz bok darovi mora, a ovoljetni susreti, fešte i druge priredbe uvijek su dobrodošla prigoda za kušanje izdašnih darova prirode i rada ruku čovječjih.

Feštu u večernjim satima pod pokroviteljstvom Općine Pašman, Turističke zajednice i brojnih sponzora organizirao je mjesni odbor Kraj. Spektakularna fešta je u noći s ponedjeljka na utorak u ovo slikovito otočko mještance dovela stotine i stotine nadasve gostoljubivih i druželjubivih mještana, otočana i "fureštih", naročito Slovenaca. Nadaleko se osjećao omamljujući miris ribe s gradela ili roštilja, a neodoljiva svirka grupe Coctail iz Sv. Filip i Jakova čula se gotovo do Biograda na Moru i Ždrelca. Uz zanosne, oskudno odjevene plesačice i "mačo" plesače žitelji Kraja su, moglo bi se reći, itekako započeli živjeti za i od turizma.

Bogata lutrija, miris tune, lignje, srdele i čaša domaćeg vina uzburkala je i bonacu na moru, dok se uokolo pjeva, pleše i veseli. Sve je to zvalo u Kraj sa znakovitiom porukom "Kraj je raj", sve one koji nisu okusili izuzetnu gostoljubivost ovih ljudi žuljnih ruku i uživali u gotovo nadnaravnoj ljepoti ovog kraja u Kraju, na osebujan "bodulski" način. Veličanstveni višeminutni vatromet u režiji Mladena Lukačića, predsjednika mjesnog odbora Kraj, bio je vrhunac večeri za pamćenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno