Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mjesto gdje nisu bili

03.08.2010. 22:00
Mjesto gdje nisu bili


Na Petom izdanju obrovačkoga kulturnog ljeta u ponedjeljak je navečer u Domu kulture pretpremijerno izvedena predstava „Mjesto gdje nismo bili” u režiji Natalije Manojlović. Producenti su predstave Teatro VeRRdi i Udruga Obrovačko kulturno ljeto, a projekt je realiziran u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem, Kazalištem lutaka Zadar, HNK Zadar i Zadrom snova.
U predstavi igraju: Dario Varga i Uroš Maček (Slovensko mladinsko gledališče), Zrinka Kušević i Dean Krivačić (Teatar &td.), Igor Hamer (Teatar Exit), Sanja Zalović i Juraj Aras (Kazalište lutaka Zadar), Paola Slavica (HNK Zadar, Lutkarska Akademija – Osijek), Jelena Karoglan, Martina Rajzl, Ana Kolega, Ivana Jenjić, Miro Pucar, Milan Miočić Stošić (članovi Teatra VeRRdi – Zadar). Glazbu za predstavu je izradio Gordan Tudor (Split), a scenografiju Renata Carola Gatica (Argentina).
Natalija Majnolović, redateljica predstave (na hrvatskoj kazališnoj sceni zapamćena po režijama „Vodoinstalater” i „Oprosti, sam malo!” – Teatar &td., „Virus” – HNK Osijek; koreografijama „Regoč” – KLZ, „Pijana noć 1918″ – Ulysses Teatar kao i po mnogim drugim koreografijama i asistencijama režija, op. a.) nastale prema tekstu Žanine Mirčevske, poznate makedonske spisateljice i dramaturginje, profesorice na AGRFT Ljubljana o predstavi je kazala:
– “Mjesto gdje nismo bili” predstava je o strukturi jednog grada u kojoj dominiraju isprobani sistemi institucija pod prividnim vodstvom običnih ljudi, odabranih da bi ih narod volio, a hranjenih lažima i zalijevanih vinom kako bi struktura ostala neugrožena. Koju poziciju treba zauzeti čovjek ako želi u takvom mjestu ostati na vrhu ili barem na životu, propitujemo iz pozicija moći Gradonačelnika, ljepote njegove Supruge, čistoće njihove kćeri Jule, bezbrižne blesavosti Mjesnog Pijetla, dežurnog krivca Blatnog Vilenjaka i drugih likova iz bajke. Svi oni koji posumnjaju u poredak moći bivaju ridikulizirani, te tako dobivaju novu funkciju u strukturi našeg grada.
Ovaj međunarodni kazališni projekt, kako su ga okarakterizirali sudionici predstave, kruna dvogodišnjeg projekta „Artikultura” u kinu Pobjeda pripreman je tijekom lipnja i srpnja, a posljednjih dvadesetak dana glumci i ostala ekipa predstave „Mjesto gdje nismo bili” su imali priliku raditi i pripremati se u Obrovcu.
– Možemo kazati kako se radilo o jednom malom eksperimentu, svojevrsnoj rezidencijalnoj priči koju bi Obrovac u budućnosti možda mogao iskoristiti na način da umjetnici različitih profila dolaze i stvaraju u uvjetima doista idiličnog mira bez gužve i pritiska svojstvenih ljetnim danima, a gdje postoje svi infrastrukturni uvjeti, kazao je o tome Nenad Pepić, voditelj i producent Obrovačkog kulturnog ljeta.
Predstava će, inače, biti premijerno izvedena u subotu, 7. kolovoza u bivšoj kinodvorani Pobjeda u sklopu festivala suvremenog kazališta – Zadar snova.


 DANAS “PRVA ŽENA, DRUGA ŽENA”


Sljedeća predstava na programu Obrovačkog kulturnog ljeta bit će predstava „Prva žena, druga žena” Teatra Rugantino. Predstava će se igrati u srijedu, 04. kolovoza u 21 sat na Mirinama (organizatori napominju kako će se u slučaju vremenskih neprilika predstava odigrati u dvorani Doma kulture Obrovac, op. a. ). U predstavi glume Marija Kohn i Asja Jovanović. Redatelj je predstave Vladimir Stojsavljević, a scenograf Miljenko Sekulić. Nakon predstave koncert će održati DIFFERO BEND iz Zadra, koji će izvesti niz rock i blues klasika.