Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oživljeni običaji naših starih

03.08.2010. 22:00
Oživljeni običaji naših starih


Nakon prvotne odgode u ponedjeljak se u Sv. Filipu i Jakovu održala tradicionalna manifestacija pod nazivom „Kako su živili i radili naši stari”. Njome se  daje interesantan povijesni i etnološki prikaz življenja u filipjanskom kraju,  kako na obali tako i u zaleđu.
Program se odvijao na rivi i na prostoru Glavnog mula, gdje je prezentirana gastro ponuda filipjanskog kraja. To je izvrstan način da tradicija jednog kraja ostane zapamćena među turistima, ali i među mladima koji sve više postaju robovi modernog načina življenja. Tako se na glavnom mulu moglo probati svježih srdela s gradela, odlične palente u đuveđem šugu, čičvarde, skoro zaboravljenog jela s ovih krajeva – makaruna, te nezaobilazne janjetine pod pekom i lešo.
Gužva je bila na svim štandovima, ali zasigurno najzanimljivije bilo je na štandu gdje su starije Turanjke uživo prezentirale kako se pripravljaju i motaju makaruni. Makaruni se laički mogu opisati kao domaće pripravljena pašta koja se uglavnom servira s šugom od pomidora. Osim navedenih jela, bilo je za degustirati i domaćih vina, kuhanih kukuruza iz Raštana, pršuta i drugih raznoraznih poslastica koje jednostavno ne mogu pasti u zaborav.
Uz tradicionalnu gastro ponudu, gostima su atraktivni bili i stari zanati, te svakodnevni običaji naših starih, od pletenja vune, pranja rublja sapunom od svinjeće masti, pa do čišćenja kukuruza kroz sito za napojiti blago. 
„Kako su živili i radili naši stari” organizirao je novoosnovani KUD „Sv.Roko” iz Sv.Filip i Jakova, a uz njih sudionici manifestacije bili su KUD ”Maslina” iz Turnja, KUD ”Sv. Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih, muška klapa ”Cantus” iz Sv.Filip i Jakova”, te ženska klapa ”Karmel” iz Turnja. Nakon gastro prezentacije, svi KUD-ovi su se premjestili na pozornicu i otpjevali svoje tradicionalne pjesme.