Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pronađeni francuski turisti koji su se izgubili na Velebitu

03.08.2010. 22:00
Pronađeni francuski turisti koji su se izgubili na Velebitu


Večeras u 20,15 sati gorski spašavatelji iz Gospića pronašli su Francuze koji su se izgubili na Velebitu, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja.
Turisti su pronađeni usred Velebita na vrlo nepristupačnom području u blizini Raminih Korita, satima hoda od najbližih cestovnih komunikacija. Svi su izvan životne opasnosti, no iscrpljeni su i sa žuljevima. Spasioci su ih okrijepili i u tijeku je njihovo spuštanje na sigurno u dolinu, kaže se u priopćenju objavljenom večeras na internetskoj stranici HGSS-a.
Grupa od osmero francuskih turista u dobi od 16 do 24 godine krenula je jučer iz Rizvanuše kraj Gospića u namjeri da pješke pređu preko Velebita i spuste se na more. No zalutali su, zapali u bespuće, a u međuvremenu su ostali bez vode. Jedan član grupe krenuo je po pomoć i uspio se, iscrpljen i poderane odjeće, spustiti kroz nepristupačni dio planine do Lukovog Šugarja, gdje se javio policiji.
Na poziv Županijskog centra 112 u Gospiću, pokrenuta je potraga u koju je upućen HGSS iz Gospića. U potragu je bio upućen i helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja i liječnicom iz Splita, no zbog jake bure iznad Velebita helikopter se morao vratiti.
To je bila druga potraga tijekom dana za stranim turistima. Jutros je dvoje poljskih turista otplivalo iz Orebića u pravcu otočića Sestrice, pa je angažiran HGSS Orebić koji je svojim plovilom krenuo u potragu, no u međuvremenu ih je, daleko od obale, pronašao gliser nekog nautičara.