Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljetna kiša olakšala vatrogascima

03.08.2011. 22:00
Ljetna kiša olakšala vatrogascima


Od početka godine do kraja srpnja imali smo ukupno 1.270 intervencija, a od početka lipnja oko 400. Tako da je sezona nešto blaža i što se tiče broja požara i što se tiče broja i veličine intervencija, to jest ukupne nastale štete. Samo smo 2-3 puta morali koristiti kanader, kaže Šoša


Iako s vrhuncem ljetnih temperatura i turističke sezone, obično dolazi i vrhunac protupožarne sezone, za zadarske vatrogasce ona zasad protječe relativno mirno. A godina i nije dobro počela.
Kako kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik, u prva četiri mjeseca ove godine bilo je najviše intervencija za to razdoblje u zadnjih 20-30 godina.
– U prva četiri mjeseca u Zadarskoj županiji smo imali 880 intervencija. Od početka godine do kraja srpnja imali smo ukupno 1.270 intervencija, a od početka lipnja oko 400. Tako da je sezona nešto blaža i što se tiče broja požara i što se tiče broja i veličine intervencija, to jest ukupne nastale štete. Samo smo 2-3 puta morali koristiti kanader, kaže Šoša.
Kako dodaje, više je faktora utjecalo na to, ali kad se radi o požarima, najjači faktor uvijek su klimatski uvjeti.
– U sedmom mjesecu su pale dobre dvije-tri kiše, što je bilo dovoljno da naraste mlada trava koja usporava širenje požara. Osim toga, relativno smo dobro organizirani. Iako svaka jedinica lokalne samouprave ljeti ima svoje vatrogasce, na moj poziv svatko izlazi na teren tamo gdje je potrebno. Vatra ne pita za granice općina. Također, u vatrogastvu je jako važna brzina. Svaki požar počinje kao mali požar i može se brzo ugasiti, ako se reagira na vrijeme, govori Šoša.
Upravo zato, kako dodaje, uvijek upozoravaju građane da bez ustručavanja zovu vatrogasce čim primijete dim.
– Bolje da izađemo pa vidimo da nije ništa nego da nas se ne pozove pa stignemo prekasno. Izići na teren najmanje košta, ističe Šoša.
U Zadarskoj županiji ukupno je zaposleno 160 profesionalnih vatrogasaca i 150 sezonskih.
– Oni su inače dobrovoljci, ljeti se zaposle na tri mjeseca, a financiraju ih država i jedinica lokalne samouprave u kojoj se nalaze. Inače, ukupan broj operativno spremnih dobrovoljnih vatrogasaca u županiji je oko 300-400. Moram reći da smo i mi osjetili recesiju, nešto su nam smanjena financijska sredstva, ali smatram da u okviru onoga što imamo dajemo maksimalno, ističe Šoša.
Kako kaže, najčešći uzrok požara je ljudski faktor.
– Iako je to u ingerenciji policije, iz iskustva zna da je u 90 posto slučajeva za požar kriv ljudski faktor i to nepažnja. Evo, imali smo nedavno na Zverincu požar uzrokovan gromom. Ali uglavnom se baci opušak, roštilja se, vari se nešto, padne jedna iskra… To je zasigurno nehotice, ali upozoravamo građane da izbjegavaju bilo kakve radnje koje mogu izazvati požar, napominje Šoša.