Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ovan, a ne ovca

03.08.2011. 22:00


30 GODINA RENOMIRANE UMJETNICE
Imam ja jednog susjeda, onako malo primitivnog i glupog, a kao i svi ostali primitivci i on voli određenu vrstu, da ne kažem, glazbe. Pogodili ste. Radi se o narodnjacima, tj. o cajkama. I čim on navije tv ili radio, možete biti sigurni da je na programu nešto što ima veze s tim. Prošlog tjedna, ništa ne sluteći, mirno sam igrao bridž s članovima kluba, kada nas je prekinula neka buka. Naravno, budala pojačala tv što znači da je na programu nešto grozno. Upalio sam prijemnik, a kad tamo vrlo ugodno iznenađenje. Hrvatska državna televizija u 14 sati emitira snimku svečanog koncerta kojim Alka Vuica slavi 30 godina svoje duge i plodonosne karijere. Za ovu svečanu priliku Alka je pozvala i svoje prijatelje i kolege kojima je pisala stihove, a tu je izbor bio vrlo šarolik. Od priznatih izvođača (Cetinski), preko poluafirmiranih estradnih kreatura kojima ovakve prigode dobro dođu da ih se netko uopće i sjeti, da su još živi (Perazićka, Jimmy), pa do narodnjaka (koji su, nota bene, u publici izazvali najbolju reakciju). Sve je to bio jedan nepotrebni miš-maš, potpuno suvišan i ja ne razumijem zašto je to puštano na televiziji, a osobito ako uzmemo u obzir da borba protiv narodnjaka mora biti dosljedna i da im se ne smije dopustiti pristup medijima, a ne da slušamo gluposti tipa “Prvi dernek davno zaboravljen…”.
Ah, da. Da ne zaboravim. Da bi perverzija bila potpuna, sve je to bilo za vrijeme ručka, a da ne mislite da sam pretjerao u kuđenju, samo ću vam navesti sljedeće. Za ovu svečanu obljetnicu Alka je otpjevala i ove svoje umjetničke stihove “Varalice, znam ti lice / bježi, bježi kukavice!” Što nam sljedeće sprema televizija kojoj građani plaćaju pretplatu? “Moja mala nema prednjih zubi / kada ljubi jezikom me ubi!”?
PLAŽA ZA MAZOHISTE I DRUGE NESRETNIKE
U inače dobroj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” novinari su se malo prošetali do mora i pitali goste kako su zadovoljni kakvoćom plaže. Sve je to bilo uobičajeno kada su ovakve ankete u pitanju, svi su mahom zadovoljni, osim što je svaki drugi prigovarao prevelikoj gužvi. Ma što oni baljezgaju, mislim ja. Svi se sjure na more između 20. 7. i 15. 8. i to u 16 sati i onda se iščuđavaju nad gužvom. Neka uzmu godišnji krajem šestog ili osmog mjeseca i neka na plažu idu ranije ili kasnije pa im neće biti gužva. Ali ne! svi moraju na odmor baš u isto vrijeme.
A kada smo kod toga, moram nešto napomenuti. Vratio sam se prije neki dan s otoka i dogovorio s prijateljicom naći se na plaži na Uskoku. Ono što sam vidio me prenerazilo. Nesretnica je sjedila u ljudskom mravinjaku, u kojem je jedva bilo mjesta za odložiti ručnik. Dodirivale su je noge onih iznad nje, a ona je sama opasno graničila s glavama onih ispod, dok je neki dvogodišnjak vršio malu nuždu kraj njene torbe, a neki debeli rumeni čovjek ju je gađao noktima s nogu koje je mrtav hladan rezao grickalicom. Divno mjesto za praviti anketu… I, naravno, za mazohiste.
CRNA OVCA IZ PERILICE
Među reklamama kojima nas na našim televizijama nemilice zasipaju iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, u poslijednje se vrijeme izdvaja jedna koja ne može ostati nezamijećena. Taman smo pomislili da je Emir Hadžihafizbegović u ulozi Darinkinog muža Ante sa svojim mobitelom najviše prisutan u našim domovima, kada se pojavila ta crna ovca koja se zove Gregor. On reklamira nekakvu banku ili telefonsku kompaniju, svejedno, a toliko je prisutan da me počeo opasno nervirati. Prvo što smeta je to što on nije ovca nego ovan jer je muško, a drugo puno iritantnije, to je njegov izgled. On, naime, izgleda jezivo. Izgleda kao da je preko njega sa svojim teškim vozilima prešla cijela svatovska kolona iz zadarskog zaleđa (hm, nađe se tu i pokoji traktor), i to više puta, a nakon čeka su ga prali u perilici na onom najdužem programu (s dugom centrifugom).
Nakon takve torture to nesretno stvorenje više i ne izgleda kao ovca, već više kao neka lešina, strvina, apstraktna vreća iz koje vire polomljene kosti. On, doduše, radi u nekoj kancelariji gdje prima mušterije, ali sve je to nekako bez veze. U stvari, jedino što na njemu valja to je nadsinkronizirani glas kojim govori, a to je premalo da bi bilo ugodno gledati ga. Najgore je to što sam nakon male ankete shvatio da je 90 % onih koji prate televizijski program primijetilo tu reklamu, ali pojma nemaju što se reklamira. Žali Bože para i vremena.
KRIVI PODATAK U INAČE BEZGRJEŠNOJ EMISIJI
U jednoj od rijetko konstantno dobrih tv emisija “Tv kalendaru” ovaj se put potkrala mala pogreška, a kako ja sve o tome znam… Radi se o godišnjici finalne utakmice prvog svjetskog nogometnog prvenstva 1930. godine. u Urugvaju. Dakle, kako navode, na finalnoj utakmici domaćin je 4:2 pobijedio Argentinu, ali su suci krali i jedan je gol postignut nakon što je policajac vratio loptu iz gol-auta. To se i dogodilo, ali par dana ranije, tj. 27. 7. u polufinalu kada je Urugvaj pobijedio tadašnju Jugoslaviju sa 6:1. Nije nešto važno, ali je prilika da se malo hvalim sa svojim sportskim znanjem.
[email protected]