Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ništa ne bacamo, turisti sve sliste!

Autor: Hana Radulić

03.08.2013. 22:00
Ništa ne bacamo, turisti sve sliste!

Foto: Adam VIDAS



Svakoga dana čak jedna trećina hrane proizvedene u svijetu završi u otpadu, pri čemu veliki postotak čini hrana pripremana u restoranima diljem svijeta. Osim što bacanje hrane predstavlja veliki etički problem, s obzirom na milijune pothranjenih i onih koji umiru od gladi, hrana koja završava u otpadu problem je i za okoliš.
Gdje završavaju ostaci hrane iz zadarskih restorana, osobito ljeti kad su ugostiteljski objekti puni turista i kako se ugostitelji svakodnevno rješavaju ostataka hrane, upitali smo neke od zadarskih ugostitelja. Pomalo neočekivani odgovor koji je zajednički svima jest kako ljeti gotovo da i nema ostataka od hrane!
– Zimi se događa da iza gostiju nešto i ostane na tanjurima, što onda bacimo u otpad, ali ljeti se nema što baciti. Zapravo, ljeti je malo i ono što se spremi jer su turisti gladni kao vukovi, sve pojede, a izili bi i mene, objašnjava slikovito Tomislav Žmikić, šef kuhinje u restoranu Il Padrino.
U zadarskim restoranima posljednjih je godina uobičajeno, kao i u europskih restoranima, da gosti naručenu hranu koju nisu pojeli, odnose kući. Osobito dosta hrane ostane iza onih koji su u restoran pozvali goste, pa naručili veću količinu jela. Pripremljeno, a nekonzumirano meso djelatnici restorana ponekad uzimaju za svoga kućnog ljubimca, psa ili mačku.