Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sam svoj pilot

Autor: Hana Radulić

03.08.2013. 22:00
Sam svoj pilot


U Hrvatskoj sve više osoba želi naučiti upravljati zrakoplovom i postati vlasnikom privatne pilotske dozvole. Dok su u nedavnoj prošlosti takvu želju mogli ostvariti tek istinski zaljubljenici u letenje – u bivšoj državi preko Pilotske škole u Vršcu u Vojvodini, za što su uglavnom bile potrebne čvrste veze i poznanstva, danas je pilotska obuka dostupna mnogima, ne samo imućnim avanturistima, kako se često pogrešno misli. U Hrvatskoj danas djeluje desetak škola koje nude osposobljavanje privatnih pilota, a konkurencija znači i prihvatljivije cijene obuke, pa tako i više kandidata.
Školovanje za privatnog, odnosno sportskog pilota moguće je i u Zadru, točnije u zadarskom Aeroklubu gdje posljednje dvije godine djeluje škola za osposobljavanje sportskih pilota u kojoj je za sada obuku uspješno prošlo i dobilo dozvolu privatnog pilota zrakoplova (PPL/A – Private pilot licence/Airplane) osam osoba.
O uvjetima pod kojima se zainteresirani mogu prijaviti za osposobljavanje privatnih pilota, kao i o samoj obuci tajnik Aerokluba Zadar Velid Jakupović kaže:
– Za školovanje se mogu prijaviti sve zdravstveno sposobne osobe starije od šesnaest godina. Kandidati po završetku školovanja, odnosno nakon dobivanja PPLA dozvole, stječu pravo upravljanja zrakoplovom u privatne svrhe, što znači da mogu nekomercijalno letjeti u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer obuka se provodi po najstrožim međunarodnim standardima, ističe Jakupović, navodeći kako je najprije potrebno proći teorijski dio nastave koji se odvija u prostorijama Aerokluba i traje dva mjeseca.
Obuka se izvodi na zrakoplovu Cessna 172, jednomotornom četverosjedu, inače standardnom zrakoplovu namijenjenom obuci pilota. Praktična obuka obuhvaća 45 sati letenja, što je standard za sve škole.
Vlasnici privatne pilotske dozvole najčešće lete, pokazuje praksa, iz poslovnih razloga u vlastite svrhe, ali i privatno s obitelji ili prijateljima, a trendu popularnosti posjedovanja dozvole privatnih pilota pridonose i sve veće mogućnosti povoljnog najma zrakoplova.