Obnovom mlinova iz 16. stoljeća Ošljak će živjeti od održivog turizma

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ

Do sljedećeg ljeta, Ošljak bi trebao dobiti hidrantsku mrežu,  poučnu stazu uz prateći informativni letak i info-ploče, uređenu šetnicu,  koncesiju na zaštićenom obalnom području, drvene ležaljke za plaže i  projekt preuređenja prvoga kata stare škole.

Zaključeno je to na okruglom stolu "Održivi razvoj malih otoka - mogućnosti vrednovanja kulturne i prirodne baštine", koji se u utorak u organizaciji Općine Preko  održao na tom najmanjem naseljenom otoku na Jadranu. Usvajanju zaključaka prethodio je razgovor mještana s predstavnicima domicilne općine, JU Natura Jadera, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Regionalne agencije Zadra Nova, Otočnog sabora  i  LAG-a Mareta, a sve kako bi se bodulima, a riječ je o ukupno 63 stanovnika, odnosno deset stalnih, olakšao život na otoku koji je 1985. proglašen zaštićenim područjem i svrstan u kategoriju značajnog krajobraza.

Popis želja i potreba mnogo je dulji, ali bilo bi nerealno očekivati da,  primjerice, već sljedeće godine zaplovi za opstanak nužna brodska linija  koja bi u sezoni pet, šest puta dnevno povezivala Ošljak i pola milje  udaljeno Preko. Sanjaju boduli i o kanalizacijskoj mreži, novoj rivi, dvije- tri bitve u trajektnoj luci u Preku da mogu vezati kaiće kad odlaze u spizu... Željeli bi i barem jednom tjedno liječnika, željeli bi i valorizirati prirodno i kulturno naslijeđe, željeli bi razvijati destinacijski turizam, željeli  bi....

Ali, novca za sve to, kao što je ustvrdio predsjednik Mjesnog odbora  Boris Malec, nemaju.Do

- Naš su najveći problem financije. Tu je početak i kraj svake priče. Iako nas je zimi samo deset, zahvaljujući trajektnoj liniji, otok ipak živi. A  mogao bi i više i bolje. Spasio bi nas vez u Preku jer tamo nam je sve kao  na dlanu, a do grada, kombinirajući brod i trajekt, izgubimo nekoliko sati, nizao je Malec.

Dugoročno, kao rješenje mnogih problema, nameće se financiranje  projekata iz nacionalnih i europskih fondova, ali ni put do njih nije posut  ružama, o čemu su iz prve ruke Ošljačani mogli čuti od Ivane Dević, voditeljice Odjela za međunarodnu suradnju i europske fondove u Agenciji  za ruralni razvoj, Emile Šimičić Bajlo iz LAG-a Mareta, Ive Surića iz Razvojne agencije Zadra Nova i Mladena Lucina, predstavnika Otočnog sabora.

- Europski fondovi nisu kovčeg s blagom! Nisam pesimistična, ali morate biti uporni i ustrajni, a vaš najveći problem  jesu postojeći Zakon o  otocima, priobalni pojas, zaštita pomorskog dobra, indeks razvijenosti.  Otoci su specifični, sve ih muči indeks razvijenosti koji ih je smjestio u  petu ili četvrtu  skupinu i zbog toga su u startu svi blokirani. Realno, trebali biste biti u prvoj ili drugoj skupini i tada biste imali velike šanse. Ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić najavio je promjenu i Zakona o otocima i novu indeksaciju, što će, vjerujemo, biti dobar vjetar u  leđa malim otocima poput Ošljaka, kazala je Dević.

Većina mještana, kao i gostiju sudionika okruglog stola, mišljenja je da  je Ošljak u mnogo povoljnijem položaju od, primjerice, Sestrunja ili Rivnja zbog blizine Preku i Zadru kao i statusa zaštićenog područja, što u  startu "donosi više bodova" u prijavljivanju i realizaciji projekata.  A o jednome koji se već počeo provoditi detaljno je izvijestio Ošljačanin Damir Valčić, voditelj županijske Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose.

Riječ je o revitalizaciji dviju vjetrenjača, mlinova, iz 16. stoljeća u kojima se mljelo žito.

- Mlinovi su sagrađeni 1775. godine i koliko nam je poznato, na Jadranu samo Hvar ima jedan mlin koji je obnovljen i turistički valoriziran.  Zemlja na kojoj su mlinovi je u vlasništvu Općine Preko i što se toga tiče,  papiri su čisti i spremni za projekt. Jedan mlin obnovili bismo tako da se  zadrži prvobitan oblik, a drugi bi mogao biti svojevrsna spomen-soba  života na Ošljaku. I kada bismo to realizirali, uz uvođenje brodske linije  Ošljak - Preko - Ošljak, kada bismo uredili šetnicu, staze i klupe, dobili  bismo jedan posve novi sadržaj i barem ljeti preporodili otok, drži  Valčić.

I Karlo Novoselić, načelnik Općine Preko, koja se "na mala vrata" već  prihvatila projekta obnove mlinova, i Natura Jadera podržali su inicijativu mještana o uvođenju sezonske brodske linije i razvijanja održivog turizma kroz revitalizaciju kulturne i prirodne baštine.

- Sva zaštićena područja koja za posjet turistima naplaćuju ulaznicu,  makar i simboličnih 10 kuna, automatski se drukčije percipiraju. Mi kao  ustanova koja brine o zaštićenim područjima pomoći ćemo vam da na  neki način sve to kontrolirate i provedete, kazao je Zoran Bačić, glavni  nadzornik iz Nature Jadere, što je prihvatio i ravnatelj ustanove Damir  Perić. 

U gotovo četverosatnom razgovoru, koji je uključivao i obilazak otoka,  iskristalizirali su se mnogi prijedlozi mještana, izbrusile i doradile ideje o  kojima se dosad nije razgovaralo na glas. Prvi je korak, složili su se svi,  učinjen, ova sezona ionako je već odmakla, ali s prvim danima rujna trebala bi početi realizacija barem jednog zaključka s poduže liste želja i nasušnih potreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno