Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Carstvo soli otvorilo vrata posjetiteljima

04.08.2017. 13:15
Carstvo soli otvorilo vrata posjetiteljima


U spomen 1500 godina stare tradicije ručnog branja soli u Solani Nin, ove se godine šesti put održao Festival soli, poučna i zabavna manifestacija koja je u ninsku Solanu prvukla posjetitelje svih generacija.
Kako nam, je kazala Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga Solane Nin, gosti su se na poučnoj stazi mogli upoznati s procesom proizvodnje i gledati kako se ručno bere sol. Osim toga, bili su osmišljeni i programi za djecu koja su se mogla igrati bojanjem soli pomoću koje su risala raznobojne sličice te sudjelovati u „potrazi za blagom“ u kojoj su djeca pomoću posebnih karata tražila po solani skrivene predmete.
Posjetitelji su tako mogli saznati sve male tajne koje u sebi krije proizvodnja soli, neizostavne namirnice u svakodnevnom životu i uživati u jedinstvenom ambijentu Solane Nin, gdje se na jednom mjestu na jedinstven način susreću proizvodnja i priroda, predstavljena mnoštvom ptica koje slobodno i bez straha od ljudi šeću i lete uokolo, kao i bogatom morskom florom i faunom.
– Cilj ove manfestacje je i bio da iskoračimo iz domene čiste proizvodnje i prodaje soli, nego da napravimo jednu priču o soli, koja će se proširiti i ujedno pomoći i lokalnom stanovništvu u njihovoj prodaji. Ovdje je pravo bogatstvo, 200 vrsta pica, zatim povijesni ostaci koje stalno nalazimo, još iz rimskog doba. Bila bi prava šteta ovu solanu ne otvoriti za turiste, kazala nam je Sanja Stamenić Oštrić.
Sve znamenitosti Solane Nin posjetitelji su mogli vidjeti i u Muzeju soli, gdje je proces proizvodnje prikazan maketama, starim fotografijama te video snimkom, a postavljen je i mali bazenčić.
Solana Nin jedinstvena je po mnogo čemu, a ponajviše po tome što njihovu sol ne proizvodi stroj, ali ni čovjek. Sol proizvode Sunce, more i vjetar. Ljudska ruka je samo bere i to s ljubavlju, kako kažu u Solani i tako već generacijama. U sve ovo i još mnogo više, mogli su se uvjeriti i brojni posjetitelji šestog Festivala soli, manifestacije koja će također sigurno trajati generacijama.


Predstavljen sir s cvijetom soli
U sklopu Festivala soli priređena je i prigodna izložba njihovih prehrambenih i kozmetičkih poroizvoda s degustacijom, na kojoj su posjetitelji mogli kušati mnoge jedinstvene specijalitete. Bilo je tu proizvoda od maslinovog ulja, ali i meda te džemova, dimljene soli s pršuta kao i soli s dalmatinskim tartufima sa zadarskog područja. Predstavljen je i novi proizvod, rezultat suradje Solane Nin i Paške sirane. Riječ je o kravljem siru s cvijetnom soli.
– I oni i mi njegujemo tradicionalnu proizvodnju i zato je i nastao taj spoj cvijeta soli i njihovog sira. Poseban prozvod, nešto što nije industrijski napravljeno, ističe direktor Solane Nin, Damir Oštrić.
– I kod nas se u prozvodnji dosta koriste ruke, bez obzira što smo moderan pogon, ali se držimo tradicionalne recepture i prema njoj proizvodimo, kao i ovdje u Solani Nin, tako da je ovo stvarno pravi tradicijski proizvod, kaže voditeljica marketinga Paške sirane, Martina Pernar Škunca, naglasivši kako je sol neizostavni element u proizvodnji sira.
– Nema sira bez soli, a cvijet soli je još nešto što ovom siru daje dodatnu vrijednost, istaknula je Martina Pernar Škunca.