Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zauzimaju nogostupe, mjesta za invalide…

04.08.2017. 22:21
Zauzimaju  nogostupe,  mjesta  za  invalide…


Ovih dana primili smo nekoliko pritužbi uznemirenih građana zbog ponašanja taksista koji se nepropisno parkiraju na brojnim lokacijama u gradu dok čekaju putnike. Ovo je posebno istaknuto na Poluotoku, gdje se zbog velikih gužvi ne može naći mjesto za parkiranje pa nepropisno parkirana vozila još više otežavaju promet.


Bore se za zaradu
– Svaki dan radim u gradu i kad idem kući na trokutu u Foši stoje parkirani taksisti, a tamo nitko ne bi smio parkirati, rekla nam je jedna sugrađanka dodavši da se, u danima kad je u Gaženici kruzer, taksisti parkiraju iza automobila na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom. Jedan se požalio na taksiste koji u večernjim satima parkiraju na cijeli nogostup preko puta Pomorske škole čekajući goste s noćnog izlaska iz obližnjih klubova i kafića.
Ovo su samo neki od primjera vozačke nekulture i nepoštivanja prometnih propisa s kojima se vozači u Zadru susreću tijekom ljetne sezone. Uz turiste, koji povećavaju gužve na prometnicama, vozači se "bore" i s takstistima koji često u želji za što većom zaradom ne poštuju prometna pravila i propise.
– Upoznati smo s ovim problemom i poznato nam je da se taksisti parkiraju na tom trokutu. Upozorili smo i redare i policiju na taj problem tako da su povećali broj ophodnji i upozoravaju vozače na nepropisno parkiranje, rekao je Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra. Istaknuo je kako su izdali 115 dozvola za taksiste koji na području Poluotoka imaju na raspolaganju 55 parkirališnih mjesta. Svjestan je da bi trebalo više parkirnih mjesta, ali u trenutnoj situaciji to nije moguće.
– Grad je izdao 115 dozvola, a trenutno u Zadru imamo 180 taksista, od kojih velik broj radi bez dozvole i uzima posao nama koji uredno plaćamo 8.000 kuna svake godine za dozvolu. To je vrlo nekorektno i za to je kriv Grad Zadar, koji je izdao toliko dozvola, policija koja ne kontrolira taksiste, ali i građani koji ne prijavljuju prometne prekršaje, rekao je Predrag Šimunov, predstavnik samostalnih taksista. Istaknuo je kako je ovo dokaz nerada gradskih službi jer je trebalo osigurati onoliko parkirališnih mjesta koliko su izdali dozvola.
– Grad Zadar uništio je taksiste i dozvolio je pojedincima da ne prijavljuju radnike i ne plaćaju ih. Osim toga Grad je dozvolio taksiranje kombijem što je također nekorektno jer oni u jednoj vožnji mogu pokupiti osam ljudi, rekao je Šimunov. Dodao je kako je Grad ustrojio Prometno redarstvo koje bi, kako je rekao, trebalo kontrolirati taksiste.


"Rastegnu" se propisi i pravila
– Ukoliko vozilo stoji do tri minute to se računa kao zaustavljanje, ukoliko stoji duže, onda se vodi kao parkiranje. Uredujemo na sva vozila koja su nepropisno parkirana bilo da se radi o taksijima ili osobnim vozilima. Imamo djelatnike koji su na terenu te ukoliko vide nepropisno parkirane automobile upozore ih da se maknu, a ako to vozači ne učine ili ih nema u blizini, napišu kaznu, rekao nam je Hrvoje Marić, voditelj Prometnog redarstva.
I u PU zadarskoj su upoznati s problematikom te su rekli kako taksiste sankcioniraju jednako kao i ostale vozače. Dodali su kako su ovi prekršaji najčešći u večernjim satima kad taksisti čekaju na putnike koji izlaze iz noćnih klubova.
– Turistička je sezona, gužve su u prometu, povećan je broj teških prometnih prekršaja koji su nam trenutno prioriteti, pa za ovakve manje prekršaje prvo upozorimo vozače, a potom sankcioniramo. Ipak je ljeto i propisi se malo rastegnu, kako za buku iz kafića i klubova, tako i za hodanje u kostimu, pa i parkiranje, odnosno privremeno zaustavljanje. Ljeto je, gužve su, ali dok je sve u granicama normale može se tolerirati, rekli su iz PU zadarske.