Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd u ponedjeljak obilježava obljetnicu pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki

04.08.2018. 12:56
Biograd u ponedjeljak obilježava obljetnicu pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki


Biograd na Moru već tradicionalno obilježava obljetnicu pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, a ove godine obilježavanje će se održati u ponedjeljak, 6. kolovoza. Tom prigodom japanski veleposlanik uručit će gradonačelniku Biogarad Ivanu Knezu Orden izlazećeg sunca.
Biograd je jedini hrvatski grad svjetske asocijacije "Gradonačelnici za mir" ("Mayors for peace"). Godišnjicu pada atomske bombe obilježava devetu godinu zaredom pored spomenika mira, japanskog origami ždrala, na biogradskoj rivi.
Okupljanje sudionika komemoracije je u 20,00 sati kod bazena Ilirija te slijedi mimohod do pozornice kod spomenika mira na Rivi. Na ovogodišnjoj komemoraciji gradonačelniku Ivanu Knezu svečano će se uručiti Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kao priznanje za izuzetne zasluge za doprinos u razmjeni između Japana i Hrvatske kao i širenju razumijevanja Japana među hrvatskim stanovništvom.
Svakom gradu članu organizacije bit će uručena baklja mira koju će predstavnici upaliti u znak poštovanja svim dušama žrtava atomske bombe, kao što je to običaj u Hirošimi.


Program, 6. kolovoza 2018.,  Biograd na Moru
20:00 h okupljanje kod bazena (Šetalište Dražica 2) te preuzimanje baklji
20.15 h Mimohod uzvanika s bakljama od bazena na plažu Dražica do spomenika Ždrala na Rivi
20:35 h Pozdravni govor domaćina (gradonačelnik Ivan Knez), veleposlanika Japana, NJ. EKSELENCIJA KEIJI TAKIGUCHI" te uručenje Ordena izlazećeg sunca za zlatnim zrakama i rozetom gradonačelniku Knezu
21:00 h Glazbeni dio programa