Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

DAN OPĆINE NOVIGRAD Cilj je poboljšati standard mještana kroz intenzivni razvoj turizma

05.08.2018. 12:49
DAN OPĆINE NOVIGRAD Cilj je poboljšati standard mještana kroz intenzivni razvoj turizma


Općina Novigrad (Novigrad, Paljuv, Pridraga) obilježava svoj 25. rođendan, Dan općine, prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, kulturno-zabavnim i športskim događanjima, ribarskom feštom na Noškiću (danas, 4. kolovoza) te svečanom sjednicom Općinskog vijeća.
– U povodu velikog blagdana Dana Oluje, dana ponosa i sjećanja, u čast onima koji su ovdje poginuli proslavljamo Dan Općine. Ovo su dani kada podižemo svoje domoljublje i neka ga podižemo jer ono je jedno od temeljnih vrijednosti svakog naroda. Bez domoljublja narod nema ni identiteta, kazao je Antonio Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća u kojem sjedi osam vijećnika HDZ-a, dvojica HNS-a i jedan HSS-a.


Cesta Smilčić – Pridraga 16,5 milijuna kn
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj na povijesnim Škalinan podno tvrđave Fortica, koja od 13. stoljeća čuva dušu ovog mjesta, pred općinskim, županijskim i državnim dužnosnicima i mještanima, istaknuto je da je vizija Općine da se poboljša standard mještana kroz intenzivni razvoj turizma.
– Naime, više nismo područje od posebne državne skrbi, rekao je novigradski načelnik Joso Klapan.
Kad je riječ o uspjesima, kaže on, konačno su napravili tehnički pregled za vodovod Novigrad-Paljuv te završili 20-godišnju muku s vodovodizacijom općine.
– Državna cesta Smilčić – Pridraga u izvedenim radovima u iznosu od 16,5 milijuna kuna je kompletno renovirana, moderna je i brza te upozoravamo vozače da se ne opuste i da se pridržavaju dozvoljenih brzina, na dobrobit svih sudionika u prometu, upozorio je Klapan.
Potkraj protekle godine u vrijednosti milijun kuna započeli su za njih u Novigradu težak pothvat, spoj hotela i autokampa na sustav odvodnje.
– Do tada je obližnja septička jama bila uvijek potencijalna opasnost, naročito u ljetnim mjesecima. Ostalo nam je još nešto za platiti, Zadarska županija je obećala pa će se i to riješiti, navodi Klapan.
Bili su, kaže, svjedoci rujanskih velikih poplava koje ni njih, nažalost, nije zaobišlo, imali su veliko klizište u Novigradu.
– Zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste i resornom ministarstvu imali smo zahtjevnu sanaciju. Uz klizište smo napravili i nogostup, slijedi postavljanje pocinčane pješačke ograde koja neće zatvarati impresivne vizure Novigrada, obećao je načelnik Klapan.
Sanirali su i kolnik s oborinskom odvodnjom u centru Pridrage, parkiralište s 30 mjesta.


Nema godišnjeg
– Već na jesen nas očekuju infrastrukturni radovi i radovi na uljepšavanju ovog predivnog krajolika, najavio je Klapan.
Prije ljeta sanirali su pristupne puteve prema plažama, uredili plaže i poljski put u Paljuvu.
– Prateći problematiku našeg kraja trenutno radimo jedan put iznad Novigrada, prema Denonama, kazao je Klapan.
U suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom Zadar, koja traje pet godina, okončali su još jedan ciklus popločavanja Novigrada, očekuju ih arheološki radovi na tvrđavi Fortica i postava pomorske zbirke u muzeju te uređenje osvita u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije. Vrijednost projekata je 950.000 kuna.
– Radimo jako puno na prijavama za natječaje, javljamo se na svaki natječaj ministarstva iz programa ruralnog razvoja. Na nekim projektima uspijemo, na nekim ne uspijemo. Trenutačno apliciramo za Dom kulture u Novigradu i mrtvačnicu u Pridragi. Prijavili smo i Poduzetničku zonu Pridraga, reciklažno dvorište u Novigradu te nabavku kanti za otpad i spremnika. Pripremamo projekte za natječaje ministarstva turizma i kulture. A kako se natječaji raspišu uglavnom oko 1. kolovoza i traju do 10. rujna mi uopće i nemamo godišnji odmor, naglasio je Klapan.
Paralelno s navedenim projektima puno rade na projektima dokumentacije, trenutačno im se četiri projekta nalaze na građevinskoj dozvoli.
– Jedan od projekata od kojih uskoro očekujemo građevinsku dozvolu je trafostanica kod novigradskog groblja koja će riješiti sve probleme u opskrbi s električnom strujom. Tu je i sustav odvodnje Novigrad četvrta faza, izgradnja lokalne ceste iz centra Pridrage prema Cuskijašu, nerazvrstana cesta kroz Paljuv, glavna plaža u Novigradu, plaža Vrulje u Pridragi, šetnica Crnopalj, nabraja Klapan naglašavajući kako ima veliko povjerenje u svoje djelatnike.
U svakodnevnom radu imaju i niz problema, poput imovinskopravnih problema.




Vodovod i odvodnja – prioriteti
– Općina je ta koja će pomoći kad je najpotrebnije. Pomažemo roditeljima novorođene djece, studentima, mladim obiteljima u stambenom zbrinjavanju, udrugama, zaključio je Joso Klapan.
Nazočnima se obratio i umirovljeni brigadir HV, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Miodrag Demo te saborski zastupnik Davor Lončar, načelnik Poličnika.
– Joso Klapan je načelnik od formata, pošten, vrijedan i radišan. Sjećam se zapaljenih i opljačkanih Novigrada, Pridrage i Paljuva nakon Oluje, a danas su tu deseci kilometara cjevovoda, javne rasvjete, nogostupa. Prvenstveno je to njegov rad i njegovog tima, plodovi kontinuiteta u upravljanju u Općini, poručio je Lončar.
U svom obraćanju Božidar Longin, zadarski župan, podsjetio je kako je Županija na tom području u protekloj godini dana pomogla Općini u niz projekata poput izgradnje vodovodne mreže u Paljuvu, sanacije pomorskog dobra te deponija, energetski učinkovite javne rasvjete i brojne druge aktivnosti.
– Ovo područje značajno je prije svega zbog svoje prirodne ljepote. Prirodu treba sačuvati te je stoga pokrenuta i izrada zajedničkog Plana upravljanja Natura 2000 područja Novigradskog i Karinskog mora te Značajnog krajobraza Kanjona Zrmanje u čemu sudjeluje naša ustanova Natura Jadera, objašnjava Longin.
Novigradska dagnja je jedan od prepoznatljivijih brendova naše županije, a da bi ona ostala takva i u budućnosti, potrebno je očuvati Novigradsko more od bilo kakvih zagađenja.
– Stoga smo u suradnji s Hrvatskim vodama i JLS-ima koji gravitiraju Novigradskom moru pokrenuli projekt, buduće aglomeracije Novigradsko more – Ravni kotari. Rješavanje problematike vodovoda i odvodnje na prostoru cijele Zadarske županije postavio sam kao jedan od prioriteta u ovom mandatu i na tome sustavno radimo od prvog dana, istaknui je Longin.
Druženje se potom nastavilo uz bogat stol s poznatim novskim dagnjama i paštašutom sa šalšom i morskim plodovima.


Sedam dobitnika Godišnjih nagrada
Dobitnici Godišnjih nagrada Općine Novigrad su: Udruga konopaša Pridraga predsjednika Mate Viduke; Udruga žena sv. Katarina Novigrad predsjednice Željke Gvardiol; KUD Luzarica Pridraga predsjednice Mirjane Zubčić; NK Hajduk Pridraga predsjednika Stjepana Čuline; mlada športašica – kickboksačica Martina Buterin, višestruka državna prvakinja koja u rujnu odlazi na Svjetsko prvenstvo u Italiju; mladi športaš-kickboksač Filip Čulina, višestruki državni prvak koji također u rujnu odlazi na Svjetsko prvenstvo u Italiju. Maruna i Filip su članovi KBK Velebit Benkovac; mlada športašica Tea Pedić, hrvatska nogometna reprezentativka.